tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Ρεκλείτης: Αποχαιρετώντας το συνάδελφο Δ. Παπαδήμα

"Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά του. Με τη δράση του έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για την προκοπή αυτού του τόπου"

Ένας εξαίρετος συνάδελφος επαγγελματίας, έφυγε από κοντά μας την 1η Απριλίου 2016. Ήταν ο συνάδελφος εκδότης ο οποίος είχε διατελέσει για τρεις θητείες ως  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ως Α΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο  Δημήτρης Παπαδήμας, γνωστός για τους αγώνες του τόσο μέσα από το Επιμελητήριο, όσο στον κλάδο του και στην κοινωνία.

 

 

Θέλω, προσωπικά, να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τη μεγάλη αυτή απώλεια και μαζί τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Το μικρό αυτό σημείωμα είναι η ελάχιστη τιμή την οποία μπορούσα να του αποδώσω.

 

Τον Δημήτρη τον ζήσαμε από κοντά οι παλαιότεροι στο Επιμελητήριο να μιλάει πάντα με βαθιά γνώση και ευθύνη, αλλά κυρίως να μεταφέρει έναν άλλο πολιτισμό στις σχέσεις των επαγγελματιών. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τον δημοκρατικό χαρακτήρα του, την ήρεμη αντιμετώπιση των προβλημάτων, την υπομονή του και την σθεναρή στάση του απέναντι σε κάθε αδικία.

 

Άνθρωπος των γραμμάτων, βοήθησε όσο λίγοι με τις εκδόσεις σπάνιων βιβλίων και λευκωμάτων που αφορούσαν στην ιστορία, στην κοινωνία, στην φιλοσοφία και στις τοπικές ομορφιές της χώρας μας.

 

Εκείνο όμως, στο οποίο αξίζει κανείς να σταθεί με σεβασμό και ευλάβεια ήταν οι κοινωνικοπολιτικοί αγώνες του, από μικρό παιδί. Ποτέ δεν υπέκυψε στην αδικία, πρόταξε τον εαυτό του σε όλες τις μάχες, βάζοντας πάντα πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της κοινωνίας, του λαού, των επαγγελματιών και του κλάδου του. Υπέφερε και αποδέχτηκε αγόγγυστα όλες τις συνέπειες των επιλογών του.

 

Είναι αδύνατο να μη μνημονεύσει κανείς τους αγώνες του.

 

Από μικρό παιδί εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανοϊταλών. Συνελήφθη από τους Ιταλούς και υπέφερε τα βασανιστήριά τους.

 

Στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διώχθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, για τις ιδέες του, στην Καλαμάτα, στην Ακροναυπλία και στη Μακρόνησο. Στάθηκε αλύγιστος και περήφανος.

 

Στη δικτατορία (1967-1974) συνέχισε τους αγώνες του για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

 

Για τη δράση του, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης του είχε απονείμει αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση 1941-45.

 

Ταγμένος στα δημοκρατικά ιδεώδη, τίμιος και ηθικός ως άνθρωπος, ποτέ δεν εξαργύρωσε του αγώνες του.

 

Διακρίθηκε επίσης για τους αγώνες του να λυθούν τα προβλήματα του βιβλίου και της προαγωγής του πολιτισμού στη χώρα.

 

Πήρε ενεργό μέρος στο συνδικαλιστικό κίνημα του βιβλίου και εκλέχτηκε στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.

 

Η ζωή του αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Το οδοιπορικό ενός εκδότη». Σε αυτό, περιγράφει μαζί με τη ζωή του και την ιστορία του ελληνικού βιβλίου, από το ’50 και μετά, η οποία πάει πλάι – πλάι με τη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας: από την Κατοχή και το αντάρτικο περνάμε σε δυσεύρετους τίτλους αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, από τους καταδιωκόμενους αριστερούς του Εμφυλίου, σε σπάνια συγγράμματα φιλοσοφίας και ιστορίας.

 

Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά του. Με τη δράση του έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για την προκοπή αυτού του τόπου.

 

Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

 

Γιάννης Ρεκλείτης

Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Α.