tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Στόχος η συμφωνία

είναι φανερό είναι ότι τόσο οι οπαδοί του ΟΧΙ όσο και του ΝΑΙ έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Δημοψήφισμα: Η «επόμενη μέρα» με τα μάτια των παραγωγικών φορέων της αγοράς – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

 

Εφημερίδα: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

 

Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» της Δευτέρας, 06 Ιουλίου 2015 ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε τα εξής:

 

«Ο λαός είναι πάντα σοφός, άρα και με σοφία εψήφισε στο δημοψήφισμα, αυτό που είναι όμως φανερό είναι ότι τόσο οι οπαδοί του ΟΧΙ όσο και του ΝΑΙ έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θέλουν την Ελλάδα εντός ζώνης του ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και προσθέτει: «Είναι φανερό ότι ήρθε η ώρα ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα βάλει τις βάσεις για ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση και θα βάλει τις βάσεις για τον προσανατολισμό της οικονομίας.

 

Οι επιχειρήσεις στη χώρα μας για να αντέξουν, για να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζομένους, για να μπορούν να πληρώνουν τους φόρους, μοναδικό έσοδο του κράτους, θα πρέπει άμεσα να πάμε σε συμφωνία με την Ευρώπη όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός και να αντικατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά με το άνοιγμα των τραπεζών».

 

Το άρθρο της εφημερίδας έχει ως εξής:

 

Άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές της χώρας και συνθήκες ομοψυχίας ζητούν από την κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για τη ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από τα capital controls.

Ανατάξιμη η κατάσταση, αν υπάρξει όμως συμφωνία, έλεγαν πηγές του ΣΕΒ, «διαβάζοντας» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Προτάσσοντας τον κίνδυνο απομόνωσης της χώρας από την οικονομική τάξη της Ευρωζώνης, υπογράμμιζαν ότι η βραχεία περίοδος από την απόφαση του πρωθυπουργού για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μέχρι χθες, σε συνδυασμό με την επιβολή capital controls, έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες της αγοράς.

 

Η ζημιά ήδη είναι μεγάλη, όπως εκτιμούσαν και για τις επιχειρήσεις και για το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Τόνιζαν δε μετ’ επιτάσεως ότι η διακοπή χρηματοδότησης βασικών λειτουργιών της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων επηρεάζει άμεσα τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ο μεγαλύτερος φόβος πλέον σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων μακροχρόνιας ύφεσης.

 

ΕΣΕΕ

Η ζημιά που έχει γίνει με το κλείσιμο των τραπεζών είναι ανυπολόγιστη, αφού χάθηκε κάθε εμπορική πίστη. Γι’ αυτόν και πολλούς άλλους λόγους δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο με δηλώσεις, που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να καλέσει άμεσα τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους εργοδοτών και εργαζομένων και να συμφωνήσει μαζί τους, υπογράφοντας από κοινού ένα κοινωνικό συμβόλαιο, πριν ακόμα φύγει για τις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη σωτηρία της χώρας μας.

 

Αυτός είναι, κατά τον κ. Κορκίδη, ο μόνος τρόπος για να ενισχύσει τη θέση μας στην Ευρώπη και για να αποφύγει τελικά τον ορατό κίνδυνο της χρεοκοπίας, της υφαρπαγής των καταθέσεων των νοικοκυραίων, της κατάρρευσης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της διεθνούς οικονομικής απομόνωσης, του κοινωνικού χάους και της ακυβερνησίας.

«Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος βρίσκει την ελληνική αγορά με τα ίδια σοβαρά προβλήματα και ακόμα δυσκολότερες συνθήκες, που πρέπει επειγόντως να επιλυθούν. Ολοι οι Ελληνες οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο για τη σωτηρία της χώρας και ο πρωθυπουργός οφείλει να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε. Η ελληνική αγορά είναι ανενεργή επί μία εβδομάδα και δύσκολα θα αντέξει άλλη μία σε απομόνωση», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

 

ΒΕΑ

«Ο λαός αποφάσισε. Από εδώ και πέρα αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν οι τράπεζες το δυνατόν συντομότερα και να πάμε σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους προς όφελος του ελληνικού λαού» εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης.

 

Η φωνή της Βόρειας Ελλάδας

Επίτευξη συμφωνίας εντός του ευρώ άμεσα και με μέτρα «που να μπορούμε να τα πληρώσουμε» ζητούν από την κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

 

ΣΒΒΕ

«Δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι τόσο του “Ναι” όσο και του “Οχι” είχαν τον ίδιο στόχο, δηλαδή μία καλή συμφωνία για τη χώρα εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αυτό που περιμένουμε άμεσα από την κυβέρνηση είναι να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα άρουν τα αδιέξοδα της χώρας και της πραγματικής οικονομίας, με κύριο το θέμα των τραπεζών», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.

 

ΣΕΒΕ

«Η οικονομία δεν αντέχει περαιτέρω αναμονή. Ελπίζουμε να υπάρξει πράγματι όσο το δυνατόν συντομότερα συμφωνία, όπως είχε πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυρ. Λουφάκης. Για να γίνει αυτό εφικτό, προσθέτει, χρειάζεται η στήριξη όλων των κομμάτων και εθνική ομοψυχία, όχι διχόνοιες.

Και η ομοψυχία αυτή είναι χρέος και βρίσκεται στα χέρια του νικητή, δηλαδή της κυβέρνησης, που πρέπει να τηρήσει χαμηλούς τόνους. Χωρίς να κινδυνολογούμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά ασφυκτιά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την προμήθεια πρώτων υλών, η ελληνική αγορά έχει επάρκεια πρώτων υλών μόνο 20% και πολλά εργοστάσια σκέφτονται ήδη να θέσουν σε θερινές άδειες νωρίτερα το προσωπικό τους.

 

ΕΒΕΘ

Για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δημήτρη Μπακατσέλο «εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεθεί εκείνη η συμφωνία, πάντοτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ευρώ, που θα επαναφέρει το ταχύτερο δυνατόν την ομαλότητα στην αγορά. Το κόστος της τελευταίας εβδομάδας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ήδη αποδυναμωμένες από την πενταετή κρίση, είναι πολύ μεγάλο και δεν πρέπει να συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας. Αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία θα έχουμε πολύ γρήγορα αρνητικά σημάδια».

 

ΒΕΘ

Την ελπίδα ο πρωθυπουργός να έχει συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα που καλείται να διαχειριστεί εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Προτεραιότητα κατά τον ίδιο πρέπει να δοθεί στην επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος και επισημαίνει ότι λίαν συντόμως, εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, και συγκεκριμένα σε ορίζοντα μίας εβδομάδας, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πρώτων υλών και ρευστότητας στην αγορά.

 

ΕΣΘ

Να επιτύχει όχι απλώς μια συμφωνία, αλλά μια συμφωνία «υλοποιήσιμη, που να μπορούμε να την πληρώσουμε» καλεί την κυβέρνηση από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης. «Το θέμα -προσθέτει σχετικά- είναι να μη βρεθούμε μετά από μερικούς μήνες στην ίδια κατάσταση αδυναμίας πληρωμών από πλευράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».