tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου:Τα επιμελητήρια χθες, σήμερα, αύριο

• Μια αυτοκριτική τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ, με στόχευση στο μέλλον

 • Μια αυτοκριτική τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ, με στόχευση στο μέλλον

 

Στο περιοδικό «Ασφαλιστική Αγορά δημοσιεύτηκε, στις 14 Φεβρουαρίου, συνέντευξη του προέδρου του ΕΕΑ κ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου με τίτλο: «Ερώτημα στον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο του Ε.Ε.Α.: Τα Επιμελητήρια είναι οι επίσημοι Σύμβουλοι του Κράτους και της Διοικήσεως, ως εκφράζοντα τα συμφέροντα των τάξεων τις οποίες αντιπροσωπεύουν;  Μήπως ο περιορισμός των, εις τα καθήκοντα διεκπεραιωτών τρεχουσών υποθέσεων, όχι μόνον δεν τιμά τα Επιμελητήρια, αλλά στερεί τον δημόσιο βίο από έναν θεσμό χρήσιμο έως και απαραίτητο;

 

Το κείμενο του περιοδικού έχει ως εξής:

 

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων για δεκαετίες στην πατρίδα μας “ερμηνεύεται” ποικιλοτρόπως.

Στις μέρες μας, υπό το καθεστώς της πλήρους ανατροπής όλων όσων εθεωρούντο δεδομένα, καθίσταται επιβεβλημένος ο ορισμός επί μηδενικής βάσεως, ακόμη και για τα αυτονόητα!

Με αυτήν τη λογική και με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών από τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, του θέσαμε το στην επικεφαλίδα ερώτημα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου μας τίμησε με την …καταστατική του, ως ακολούθως, απάντηση:

 

«Τα Επιμελητήρια ταυτίζονται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας, η οποία από τη φύση της είναι η ζωογόνος δύναμη της οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών στα σύγχρονα κράτη. Επιχειρηματικότητα που, όμως, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, είτε χτυπήθηκε συστηματικά από το αδηφάγο γραφειοκρατικό και φορομπηχτικό κράτος, είτε ευνουχίστηκε από την ασυδοσία των καρτέλ, είτε αυτό-δυσφημίστηκε από παράνομες πρακτικές μερικών κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι έμεναν μακριά από την αναγκαία για την επιβίωσή τους τραπεζική ρευστότητα.

 

Και βεβαίως έχουν και τα Επιμελητήρια το δικό τους σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Επηρεασμένα από την πλασματική, όπως αποδείχθηκε, εικόνα ευμάρειας και το αίσθημα υπερβολικής σιγουριάς που ενέπνεε η πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης, παρακολούθησαν άλλες φορές ανυποψίαστα και άλλες φορές με ένοχη σιωπή τα παιχνίδια με “σημαδεμένη τράπουλα” σε βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας και της πλειοψηφίας των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Επειδή, όμως, είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των διαπιστώσεων, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για τα Επιμελητήρια να επανακαθορίσουν τον ρόλο τους και για την ίδια την ελληνική κοινωνία να επανακαθορίσει τη σχέση της με την επιχειρηματικότητα και τα Επιμελητήρια. Σε αυτό το ναρκοπέδιο που έχει στήσει γύρω μας η πρωτοφανής οικονομική κρίση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ανάγκη ακόμη έναν φορέα, που μονοδιάστατα θα εκπροσωπεί τα μέλη του απέναντι στην κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ένα Επιμελητήριο-Στρατηγείο, το οποίο θα εκπονήσει και θα προτείνει στην κυβέρνηση και την κοινωνία το εθνικό σχέδιο για την επιχειρηματική αναγέννηση της Ελλάδας, το μοναδικό σχέδιο που μπορεί να επουλώσει τη μεγάλη “εθνική πληγή” της ανεργίας και να οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

 

Στο Ε.Ε.Α. αισθανόμαστε πιο ώριμοι από ποτέ –και έχουμε δείξει σαφή δείγματα γραφής τα τελευταία δύο χρόνια– να οργανώσουμε με τεκμηρίωση και σύστημα το έργο μας πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, άμυνα απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές του κράτους σε βάρος των επιχειρήσεων, με πρόσχημα την κρίση.

Δεύτερον, ενδυνάμωση των μελών με σύγχρονες υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες και

Τρίτον, αντεπίθεση της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στην καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα του επιχειρείν.

 

Ας δούμε συνοπτικά τι κάνουμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από το 2012 και μετά:

 

 • Ισχυροποιούμε τη δημόσια παρέμβασή μας στα μεγαλύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκφράζοντας αιτήματα διαφόρων κλάδων, αλλά και προτείνοντας λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το Ε.Ε.Α. είναι σήμερα η πιο δυνατή φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, χωρίς να φορά συνδικαλιστικές παρωπίδες.
 • Αναπτύσσουμε τα προγράμματα εκπαίδευσης και επανακατάρτισης, από τα οποία επωφελούνται χιλιάδες μέλη μας με ελάχιστο ή καθόλου κόστος.
 •  Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε με αυξημένη επισκεψιμότητα τη διαδικτυακή πύλη www.eea.gr, που παρέχει έγκαιρη και έγκυρη οικονομική –και όχι μόνο– ενημέρωση για κάθε τι που αφορά την επιχείρηση και τον επαγγελματία.
 • Δίνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες του Ε.Ε.Α. μέσα από το e – epimelitirio.
 • Οργανώνουμε επιτυχημένες ημερίδες για το ΕΣΠΑ και λειτουργούμε γραφείο ενημέρωσης των μελών για τα κοινοτικά προγράμματα.
 • Αναλάβαμε και διεκπεραιώσαμε ήδη 30 ΛΑΕΚ, που απευθύνονταν σε 800 επιχειρήσεις, και συμμετέχουμε σε 4 ΤΟΠΣ, 3 με Δήμους και 1 με αυτεπιστασία του ΕΕΑ.
 • Παρέχουμε δωρεάν νομικές και φοροτεχνικές συμβουλές στα μέλη μας.
 • Αποστέλλουμε δύο φορές την εβδομάδα ενημερωτικό newsletter με τις κυριότερες κλαδικές και γενικότερες εξελίξεις.
 • Δημιουργούμε γέφυρες προσέγγισης των κοινωνικών εταίρων, όπως στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, με το πρωτοποριακό ανοιχτό «debate» των διαμεσολαβούντων και των εκπροσώπων των εταιρειών. Γίναμε η φωνή των ασφαλιστών τα τελευταία δύο χρόνια, ο μοναδικός χρηματοδότης όλων των ενεργειών των Συλλόγων των Διαμεσολαβούντων.
 •  Διερευνούμε κοινές λύσεις με άλλους παράγοντες της αγοράς, όπως στο «Forum για την καινοτόμο και πράσινη επιχειρηματικότητα».
 • Διεκπεραιώνουμε με υψηλό ποσοστό επιτυχίας την αποστολή που μας ανατέθηκε για το Γ.Ε.ΜΗ., αποδεικνύοντας ότι διαθέτουμε άριστα εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Υιοθετούμε σταδιακά τις βέλτιστες πρακτικές των μεγαλύτερων ξένων Επιμελητηρίων, όπως του Παρισιού και του Βερολίνου, με τους επικεφαλής των οποίων ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς.

 

Θα ρωτήσει κάποιος: «Φθάνουν αυτά;». Και βέβαια όχι. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είναι λίγα μπροστά στα συντριπτικά χτυπήματα που δέχονται τα μέλη μας από τις πολιτικές λιτότητας. σίγουρα, όμως, αποτελούν μια καλή “μαγιά” γι’ αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε από δω και στο εξής. Και αισθάνομαι ειλικρινά μεγάλο το βάρος της ιστορικής ευθύνης που μου αναλογεί, να έχω αναλάβει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014 την Προεδρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε μια περίοδο που αμφισβητείται και η ίδια η βιωσιμότητα του Επιμελητηριακού θεσμού.

 

Μιλώ για την άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015, μια απόφαση της κυβέρνησης επιπόλαιη, λαϊκίστικη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Είναι απόφαση επιπόλαιη, γιατί άκριτα υιοθετεί αντιλήψεις που εκφράζονται υστερόβουλα από επιχειρηματικά “τζάκια”, που έχουν ίδιον συμφέρον να μονοπωλήσουν και να χειραγωγήσουν την εκπροσώπηση των ΜμΕ. Είναι λαϊκίστικη, γιατί,  αφού πρώτα αγνοεί συστηματικά τις προτάσεις τους, η κυβέρνηση πατρονάρει για τα Επιμελητήρια την εύκολη άποψη ότι «δεν προσφέρουν τίποτα», αντί να συνδράμει η ίδια αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό τους. Και είναι επικίνδυνη απόφαση, γιατί κόβοντας τον νομικό “ομφάλιο λώρο” που ενώνει τους μικρομεσαίους από τον φυσικό εκπρόσωπό τους, η κυβέρνηση ακρωτηριάζει τον μοναδικό θεσμό που μπορεί με αντικειμενικότητα να προωθεί προς επίλυση κλαδικά επιχειρηματικά ζητήματα, μέσα από το πρίσμα της συλλογικής ανάπτυξης της οικονομίας.

 

Ωστόσο, παρότι το πρόβλημα των Επιμελητηρίων είναι υπαρκτό και κρίσιμο, παρότι χρειάζεται ειλικρινής αυτοκριτική και εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας τους, δεν πρόκειται να χάσουμε τη συγκέντρωσή μας από τον βασικό μας στόχο στα χρόνια που έρχονται: να γίνουμε, δηλαδή, ο αξιόπιστος σύμμαχος και συνεργάτης του ελεύθερου επαγγελματία και της επιχείρησης, ανοίγοντας δρόμους διαφυγής από την κρίση και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

Η στρατηγική μας για το 2014 έχει ως εξής:

 

 • Περισσότερα και βελτιωμένα προγράμματα, για να καλύψουμε το “χάντικαπ” τεχνολογικής γνώσης και εξοικείωσης με το Internet και το ηλεκτρονικό εμπόριο, που έχουν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
 • Καθοδήγηση στη δημιουργία επικαιροποιημένων επιχειρηματικών πλάνων, συμβατών με τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομίας.
 • Συμβουλές step – by – step για την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
 • Εντατικοποίηση της πληροφόρησης προς τα μέλη μας για αλλαγές σε νόμους, οδηγίες και υπουργικές αποφάσεις, η οποία θα αποτελέσει τον “οδηγό επιβίωσής τους” στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον και στον φορολογικό βομβαρδισμό που υφίστανται.
 • Συντονισμένη δράση με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα στην Ελλάδα και στα όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, για να σπάσει το φράγμα που στερεί από τις ελληνικές ΜμΕ την τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και για να οδηγήσουμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ σε έργα και υποδομές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Το Ε.Ε.Α. δεν θα δεχθεί τα κοινοτικά κονδύλια να γίνουν “βορά” σε κομματικά παιχνίδια υποκλοπής ψήφων στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά θα απαιτήσει λογοδοσία και διαφάνεια στη διαχείρισή τους.

 

Χωρίς χρονοτριβή το Ε.Ε.Α. θα ρίξει το βάρος του στην ενθάρρυνση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. Θα διεκδικήσει και θα προτείνει ολοκληρωμένα προγράμματα ενίσχυσης των start up και των εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, με προτεραιότητα τη στήριξη των ανέργων. Θα επιμείνει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα, στην εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού και στην πάταξη της διαφθοράς. Θα εξηγήσει στα μέλη του τις ωφέλειες από επιχειρηματικές συνέργειες και συνεργασίες, την ανάγκη επιμόρφωσης και επανακατάρτισης των ιδίων και του προσωπικού τους. Θα απαιτήσει την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, και την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος.

 

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι στο Ε.Ε.Α  βρισκόμαστε σε διαρκή “πολεμική ετοιμότητα” και θέλουμε να διοχετεύσουμε όλη μας τη δημιουργική ορμή προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των μελών μας και του Επιμελητηριακού θεσμού. Από πολλές απόψεις, αυτή σίγουρα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά…».