tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γερμανική τεχνολογία… στις ελληνικές ταμειακές μηχανές;

Άρθρο του Παναγιώτη Κολλάρου

Αυτές τις ημέρες από τον Τύπο και τα δελτία ειδήσεων ενημερωθήκαμε ότι επιτροπή, υπό την Υφυπουργό Οικονομικών, επισκέφθηκε το γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου, όπου εμείς (ως νέοι ιθαγενείς) εντυπωσιαστήκαμε από το τεχνολογικό καθρεφτάκι που ανακάλυψαν οι επιστήμονες και οι φορολογικές αρχές του εν λόγω κρατιδίου.

Με τη χρήση αυτού του μηχανισμού, αφού θα τον εισάγουμε και στη χώρα μας, όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες θα στερήσουμε από τους επιτήδειους!!! Έλληνες καταστηματάρχες το βραδάκι να επιδίδονται στην αλλοίωση των στοιχείων της ταμειακής μηχανής, που με τόση προσήλωση κατέγραφαν στη διάρκεια της ημέρας, αφού εξέδιδαν σαν καλοί φορολογούμενοι όλες τις αποδείξεις της ημέρας,.

Ελπίζουμε αυτό το γερμανικό λογισμικό να μην είναι αντίστοιχο εκείνου που χρησιμοποιούσαν μεγάλες γερμανικές φίρμες αυτοκινήτων, για να εξαπατούν τις αρχές όλων των χωρών του κόσμου, για τις τιμές εκπομπών καυσαερίων των αυτοκινήτων τους.

Εδώ βέβαια προκύπτει η εξής απορία: οι Γερμανοί ενημέρωσαν την Ελληνική αντιπροσωπία για την τεχνολογία των ταμειακών μηχανών τους.

Γνώριζε όμως κάποιος από τη δική μας αντιπροσωπία να τους ενημερώσει για τη δική μας τεχνολογία;

Γνώριζε κανείς να τους ενημερώσει ότι το 2012 επιτροπή που απαρτιζόταν από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ αυτών και ειδικούς σε συστήματα πληροφορικής από την ΓΓΠΣ, καθώς και καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστήμιων και του Πολυτεχνείου, κατέληξε σε νέες ειδικές και απολύτως ασφαλείς προδιαγραφές των ταμειακών συστημάτων, οι οποίες και διέπουν όλα τα ταμειακά συστήματα που κυκλοφορούν από τότε;

Γνώριζε κάποιος να τους πει ότι η καταχώρηση των δεδομένων στη ταμειακή μηχανή γίνεται σύμφωνα με τον διεθνές αναγνωρισμένο και μη διαβλητό αλγόριθμο SHA 1 που αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Αμερικανικό στρατό και για τις τόσες άλλες τεχνολογίες ασφάλειας που έχουν εισαχθεί από τότε στα ταμειακά συστήματα; 

Γνώριζε κανείς να τους ενημερώσει ότι η τεχνολογία αυτή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι πρότυπο για πολλές άλλες χώρες (Ιταλία, Πολωνία, Κένυα, Ζιμπάμπουε, Αιθιοπία, Πολωνία κ.λπ.)

Επιτέλους κανείς δεν έχει εκτίμηση και εμπιστοσύνη σε αυτήν την Πατρίδα και στους επιστήμονές της, για πόσο ακόμα θα εντυπωσιαζόμαστε και θα αντιγράφουμε αμφίβολα ξένα πρότυπα;

Και δυο ερωτήσεις προς τους αρμόδιους:

  1. Υπάρχει έστω και ένα περιστατικό που έχει εντοπιστεί από τις φορολογικές ελεγκτικές αρχές της εκ των υστέρων αλλοίωσης των δεδομένων σε ταμειακή μηχανή νέων προδιαγραφών; Εμείς ως Επιμελητήριο πάντως με τα 100.000 μέλη δεν έχουμε αντιληφθεί έως σήμερα καμιά τέτοια περίπτωση. Αν το Υπουργείο γνωρίζει κάποιο τέτοιο περιστατικό θα θέλαμε να το γνωρίζουμε.
  2. Γιατί το Υπουργείο δεν προχωρά στην on-line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, οπότε κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα καταχωρείτε άμεσα και δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα  η αλλοίωση στο τέλος της ημέρας των δεδομένων της ταμειακής μηχανής, καθόσον τα αυθεντικά θα είναι ήδη καταχωρημένα στο Server του TAXIS;

Ελπίζουμε ότι όλα αυτά που ακούγονται για το εξαιρετικό αυτό γερμανικό σύστημα οφείλονται σε εσφαλμένη εκτίμηση ή ελλιπή πληροφόρηση και δεν υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες. 


Παναγιώτης Kολλάρος
Οικονομικός Επόπτης ΕΕΑ