tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γιατί δεν συμφέρει τους έλληνες το Brexit όπως και το Grexit

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Του Βαγγέλη Γιακουμή.

Αλήθεια, τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι Άγγλοι αποφάσιζαν την Πέμπτη να αποχωριστούν  την Ε.Ε; 
Δείτε μερικά παραδείγματα.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, σοβαρές αναμένεται να είναι οι συνέπειες και στο εισόδημα των Βρετανών. Σύμφωνα με ανάλυση κέντρου του Πανεπιστημίου London School of Economics, το εισόδημα των Βρετανών θα μπορούσε να υποστεί μείωση της τάξης του 6,3% με 9,5% του ΑΕΠ. Μια ανάλογη μείωση είχαν υποστεί τα βρετανικά εισοδήματα μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009
 
Οικονομική ανασφάλεια στην Ευρώπη
«Εάν η Μεγάλη Βρετανία όντως έφευγε, θα βάρυνε αρνητικά για την αξιολόγηση όλης της Ε.Ε.», σημείωσε ο επικεφαλής κινδύνου κρατικού χρέους της Moody's για την Ευρώπη, Dietmar Hornung. «Θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης που οδηγεί σε περαιτέρω κατακερματισμό. Οποιαδήποτε έξοδος από την Ε.Ε. ή από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω ταχύτητα στις φυγόκεντρες δυνάμεις, επειδή θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο», πρόσθεσε.
Δεν συμφέρει τη Γερμανία το Brexit
Σύμφωνα με τη Bild, σε περίπτωση Brexit το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για την κάλυψη του κενού θα πρέπει να το επωμιστεί η Γερμανία αφού η ΕΕ θα χάσει το 15% της οικονομικής της δύναμης αλλά και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που σημείωσε σε ποσοστό 2,8% το 2014
Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα
Στην περίπτωση που οι Άγγλοι στο δημοψήφισμα δεν ακολουθήσουν τον δρόμο της αρετής αλλά της κακίας μεγάλοι χαμένοι θα είναι πάρα πολλοί Έλληνες που ζουν, εργάζονται, ταξιδεύουν , σπουδάζουν, ή κάνουν εμπορικές συναλλαγές στη Μεγάλη Βρετανία.
Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με πλήρη βεβαιότητα τις συνέπειες από την πρώτη στιγμή του ενδεχόμενου Brexit, πολλά είναι ήδη γνωστά ή έστω πιθανολογούνται που μπορεί να συμβούν :
Σημαίνει, για παράδειγμα, βίζα για τα ταξίδια, αύξηση στα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων.
Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τους Έλληνες που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και τις οικογένειές τους θα ξεκινήσουν αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους αυτόχθονες Βρετανούς και τους αλλοδαπούς. Δεν αποκλείεται ύστερα από το Brexit οι Έλληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Έλληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε.. Σε διαφορετική περίπτωση τα δίδακτρα είναι της τάξης των 11.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ.
Αλλά θα αρκούσε μόνο ο αποκλεισμός των Ελλήνων φοιτητών από τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο για να φανούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες του Brexit. Με το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία, οι περισσότεροι σπουδαστές βασίζονται στα φοιτητικά δάνεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Σαν κοινοί «αλλοδαποί», χωρίς δικαίωμα λήψης δανείου και με αυξημένα δίδακτρα, οι Έλληνες φοιτητές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.
Πάντως σε πρώτη φάση με βάσει τα στοιχεία που αναλύονται στο newsbomb.gr οι Βρετανοί διαβεβαιώνουν ότι στην ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το Brexit.
 

Δικαίωμα εργασίας

Σε ενδεχόμενο επικράτησης του Brexit, το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.
Ήδη βέβαια, για τους Έλληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα έχουν δυσκολέψει με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Φυσικά, σε περίπτωση Brexit, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Οι Έλληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Έλληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν.