Η έρευνα του Ε.Ε.Α. στον ΣΚΑΪ: Φόβος για την επόμενη μέρα και συσσωρευμένα χρέη τα «αγκάθια» για τους μικρομεσαίους

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς και τις συνέπειες της ύφεσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες παρουσίασε στον ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι», σήμερα Δευτέρα 26/4/2021, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως στην έρευνα αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ήθελε το άνοιγμα και του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι καταναλωτές επικροτούν το click away και το click in shop, με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. να το αποδίδει στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Επιπλέον, όπως επίσης προκύπτει από την έρευνα, το ποσοστό όσων αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων διατηρείται υψηλό – οι 6 στους 10 από όσους χρησιμοποιούν το Ίντερνετ- με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. να εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο «ήρθε για να μείνει» και ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε, παράλληλα, πως -σύμφωνα και με την έρευνα- – μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί οικονομικά περισσότερο, την περίοδο της πανδημίας, περιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, το 44% βρίσκεται με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%), το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, το 56% ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, τους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 15% (από όσους απασχολούν εργαζομένους) θεωρεί «Σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων – και άλλο ένα 25% απαντά «Μάλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να συνεχιστούν, παρά το άνοιγμα, τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε πώς κρίσιμος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει, μετά το φθινόπωρο, η διαχείριση των τεράστιων χρεών που έχουν συσσωρευθεί.

Δείτε το βίντεο: