tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η γνωστοποίηση ωραρίου εργασίας και υπερωριών

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό θα πρέπει να συμπληρώνουν το βιβλίο με προσοχή για να μη τους επιβληθούν κυρώσεις

Όπως είναι γνωστό με το Ν 4225/14 άρθρο 14 παρ. 2 θεσπίστηκε ότι κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των μισθωτών εν γένει, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των μισθωτών καταχωρείται υποχρεωτικά, πριν την έναρξη πραγματοποίησής της, στο Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται η θεώρησή του από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Η διάταξη αυτή δεν ήταν στον αρχικό νόμο (παρ. 1 του άρθρου 804144/13) επακριβώς έτσι και είχε θεσπιστεί, για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η κατάργηση της προαναγγελίας και της γνωστοποίησης στο ΣΕΠΕ της υπερωριακής εργασίας των μισθωτών. Ταυτόχρονα  καθιερώθηκε η υποχρέωση των επιχειρήσεων που απασχόλησαν το προσωπικό τους υπερωριακά τον προηγούμενο μήνα, να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ την στατιστικού χαρακτήρα ενημέρωση με το έντυπο Ε8 της ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣ του Υπουργείου Εργασίας το πρώτο 15θήμερο του επόμενου μήνα, και με τον τρόπο αυτό οι υπερωρίες που πραγματοποίησε το προσωπικό τους τον προηγούμενο μήνα θεωρούνται νόμιμες.

Η νέα διάταξη για την της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των μισθωτών αλλάζει τα πράγματα αφού κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των μισθωτών, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των μισθωτών καταχωρείται υποχρεωτικά, πριν την έναρξη πραγματοποίησής της, στο Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται η θεώρησή του από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Στο Ειδικό αυτό βιβλίο γράφονται:

α) Το ονομ/νυμο και η ειδικότητα του μισθωτού.

β) Η ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου εργασίας.

γ) Η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας.

δ) Η ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης ή της υπέρβασης

του νομίμου ωραρίου.

ε) Η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου.

στ) Η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση.

ζ) Η ημερομηνία χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης (ΡΕΠΟ)

όπου τούτο απαιτείται και τέλος,

η) Η υπογραφή του εργαζομένου.

Η παραπάνω διάταξη όπως αναφέρουν οι  εργατολόγοι μπορεί να αποτελέσει παγίδα τια τις επιχειρήσεις οι οποίες για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, λόγω ασθενειών, αδειών, απουσιών κλπ, αλλά και του Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο συχνά πέφτει, μπορούν να βρεθούν ανακόλουθες και να επιβληθούν κυρώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας!

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό θα πρέπει να συμπληρώνουν το βιβλίο με προσοχή για να μη τους επιβληθούν κυρώσεις.