tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Καίριες παρεμβάσεις του ΕΕΑ για τις επιχειρήσεις και τον επιμελητηριακό θεσμό

  • Καίριες παρεμβάσεις του ΕΕΑ για τις επιχειρήσεις και τον επιμελητηριακό θεσμό

 

Με κύρια θέματα την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα των επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών η υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, για τη στήριξή του στον επιμελητηριακό θεσμό και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, κα. Μ. Καρακόλη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Γ. Στεργίου, ο βουλευτής κ. Γ. Γεωργαντάς, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, κ Γ. Σταθάκης, και η βουλευτής, κα. Ειρ. Αγαθοπούλου.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του έτους 2014 και συζητηθήκαν θέματα που αφορούν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

 Σημαντικές παρεμβάσεις στη ΓΣ έκαναν ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλειτης και ο ΓΓ κ. Γιάννης χατζηθεοδοσίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γ. Ρεκλείτης, αφού ανέλυσε τη τραγική θέση που έχουν περιέλθει ο μικρές επιχειρήσεις με την κρίση και τις πολιτικές που ασκούνται, τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο μέλλον:

 

« Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Ελλάδα του 2020 πρέπει να αποβλέπει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

 

Οι  πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 πρέπει να δράσουν σαν καταλύτης για την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη δεκαετία.

Απαιτείται η εστίαση αναπτυξιακών πολιτικών της χώρας στους πυρήνες οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους μπορεί να δομηθούν και να διατηρηθούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με όρους τεχνολογίας, καινοτομίας, ποιότητας, συνεργειών, εξωστρέφειας. Ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, είναι η ανάδειξη και θωράκιση των δυναμικών εστιών επιχειρηματικότητας που διαθέτει η χώρα, η μεταφορά πόρων για επενδύσεις σε εμπορεύσιμους τομείς και η εφαρμογή ενός νέου μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στον δανεισμό αλλά σε υγιείς επενδύσεις που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας».

 

Στην παρέμβασή του ο ΓΓ τους ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στην υπεράσπιση του επιμελητηριακό θεσμού και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις διακριτικές πολιτικές που ασκούνται σε βάρος του. Στο τέλος κατέθεσε σειρά από προτάσεις για τη αναβάθμιση και επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού. Όπως είπε:

 

«Μόνο με την δική μας –ουσιαστική- πίεση, μπορεί να βελτιωθούν ορισμένα πράγματα. Και εξάλλου αυτός είναι και ο θεσμικός μας ρόλος ως σύμβουλοι της Πολιτείας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τον αρνηθούμε. Μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Προτείνω στο σώμα και στη Δ.Ε. της ΚΕΕΕ να αναληφθούν, άμεσα, δράσεις και πρωτοβουλίες, με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων, φορέων, και την ενεργή συμμετοχή όλων μας, ώστε:

-Να ανασυντάξουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, να προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις, (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), και αρμοδιότητες που αντανακλούν σε χαρακτηριστικά σύγχρονων ευρωπαϊκών επιμελητηρίων.

-Να θεσμοθετηθεί η σύμφωνη γνώμη των Επιμελητηρίων για την ανάληψη κάθε πολιτειακής δράσης που αφορά τα μέλη μας και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Να παραδώσουμε στην πολιτεία, για όλα αυτά, έτοιμα σχέδια νόμων και αιτιολογικές εκθέσεις, και να πιέσουμε σε κάθε πολιτική κατεύθυνση να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

-Δημιουργία ανοιχτού πολιτικού επιχειρηματικού φόρουμ ώστε να δούμε ποιες από τις δικές μας προτάσεις προχώρησαν σε ποιο επίπεδο και πόσος χρόνος χρειάζεται για την εφαρμογή τους .  

– Ανάπτυξη υπηρεσίας με σκοπό την παροχή πληροφόρησης στις επιχειρήσεις για πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους όπως τα δικαιώματα της  πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικών σημάτων.

Είναι ώρα να δείξουμε την αντίδραση μας και την πραγματική μας δύναμη σε όλους αυτούς που επιδιώκουν να μας κλείσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ως μείζον πρόβλημα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΚΕΕ κατέδειξε την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο διάστημα Οκτωβρίου 2012 – Μαρτίου 2013, μόλις το 25% των Ελληνικών ΜμΕ που έκαναν αίτηση για τραπεζικό δάνειο έλαβαν το πλήρες ποσό που ζήτησαν. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Φιλανδία ανέρχεται στο 79% και στη Γερμανία 85%. Τον Απρίλιο του 2013, το επιτόκιο δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, με περίοδο ωρίμανσης κάτω του ενός έτους, ήταν περίπου 7% στην Ελλάδα, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία μόλις που ξεπερνούσε το 2%.

 

Εισηγήσεις έκαναν ακόμη:

 

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς και Δ’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, κ. Παύλος Τονικίδης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων ως καθοριστικού παράγοντα ανάπτυξης της περιφέρειας.

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρουσίασε μελέτη για τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και ο πρώην υπουργός κ. Γεώργιος Φλωρίδης, για το σημαίνοντα ρόλο των επιμελητηρίων στη σημερινή οικονομική κρίση.

 

Τέλος, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου του με τα επιμελητήρια, εξαίροντας την προσφορά τους στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται στη βάση των διαρθρωτικών προσαρμογών και άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων, ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ανέφερε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει, ήδη, προχωρήσει σε αποτύπωση των βασικών σημείων διοικητικών εμποδίων και παραγόντων που αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας και στόχος είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ, και το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κ. Αθανάσιος Βαρδαλής.