tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ικανοποίηση των φορέων για τις ρυθμίσεις

«Θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και παράλληλα θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων»

«Θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και παράλληλα θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων»

 

Θετική χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία του υπ. Οικονομικών για τη ρύθμιση χρεών τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

 

Την ικανοποίηση των παραγωγικών φορέων επέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Μία ημέρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κάνουν λόγο για μια θετική πρωτοβουλία.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδης, «αναντίρρητα η νέα ρύθμιση χρεών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει πιο ευνοϊκούς και ελαστικούς όρους, ενώ αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα και εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια περίοδο που η οικονομία και κατ’ επέκταση η αγορά στενάζουν λόγω της συσσώρευσης των συνεπειών της κρίσης, αλλά και της αστάθειας των τελευταίων πολιτικοοικονομικών εξελίξεων.

Εχω την αίσθηση ότι πρόκειται για την πιο ευνοϊκή ρύθμιση από τις… 16 που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια».

 

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, στα θετικά της ρύθμισης συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, «η απαλειφή του ορίου 1 εκατ. ευρώ, η μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης σε 20 ευρώ, η αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και η κατάργηση της προσωποκράτησης, η μείωση του επιτοκίου και η γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

 

 

Οσον αφορά τα αρνητικά, οι συνεπείς φορολογούμενοι αισθάνονται αδικημένοι, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσής τους, επειδή και με τη νέα ρύθμιση γίνεται “κούρεμα” ακόμη και της αρχικής οφειλής».

 

Θετικά βλέπει τη ρύθμιση και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας και σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου η ρύθμιση δίνει δικαίωμα στην ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

«Η κυβερνητική πρόθεση να ανακουφίσει ανθρώπους που ήθελαν αλλά αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το ΕΕΑ τη χαιρετίζει με ικανοποίηση», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι «το υπό προϋποθέσεις “κούρεμα” οφειλών, η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών αλλά και η μείωση των προσαυξήσεων και του ελάχιστου ποσού των μηνιαίων δόσεων, μπορεί να προσφέρει σημαντική “ανάσα” στους σκληρά πληγέντες επιχειρηματίες και επαγγελματίες».

 

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ρύθμιση θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, καθώς αναμένεται να υπάρξει έστω και κάποια εισροή, ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά και τα «λουκέτα» στην αγορά.

 

Από τη Θεσσαλονίκη

 

Καταρχήν θετικοί, αλλά βάζοντας οι περισσότεροι και έναν σημαντικό αστερίσκο για τη μη επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, δηλώνουν οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης σημειώνει ότι η νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε θα δώσει μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία λόγω της κρίσης. «Ωστόσο, δεν θα πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο, να επιβραβεύονται δηλαδή οι κατά σύστημα μπαταχτσήδες.

Αντίθετα, θα πρέπει να επιβραβευτούν όσοι κατάφεραν, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, να είναι συνεπείς», συμπληρώνει.

 

Για μία προωθημένη απόφαση την οποία όλοι οι οφειλέτες θα πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος. «Σίγουρα αδικούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, αλλά είναι προφανές ότι η βασική στόχευση είναι να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Το θέμα, βέβαια, είναι αυτή η ρύθμιση να εφαρμοστεί στην πράξη και να μην αρχίσουν τα γνωστά μπρος-πίσω.

Και κακά τα ψέματα, όλη αυτή η συζήτηση δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους», προσθέτει. Σαφώς πιο επιφυλακτικός δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος τονίζει ότι η οριζόντια αντιμετώπιση των οφειλετών, σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να «κουρεύεται» και το πρωτογενές χρέος, εγείρει ζήτημα τόσο σε ηθικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των συνεπών επιχειρήσεων.

 

«Πράγματι πρέπει να βοηθηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά αυτή η γενική και οριζόντια προσέγγιση μας βρίσκει αντίθετους», προσθέτει.

 

Να μπουν κίνητρα για τους συνεπείς

 

Σωσίβιο για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πάντως ως τρωτό της ρύθμισης το ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσης για τους συνεπείς φορολογούμενους.

 

«Δικαίως όλοι όσοι ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, με υπερπροσπάθεια, αισθάνονται αδικημένοι καθώς δεν προβλέπεται το παραμικρό κίνητρο ή κάποιας μορφής επιβράβευση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η νέα ρύθμιση που παρουσιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είναι η πιο ελαστική και ελκυστική από όλες όσες έχουν προηγηθεί.

 

 

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/2/2015