tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ημερίδα. Φορολογία και οικογενειακός προϋπολογισμός- Βίντεο

ημερίδα για τον αφορολόγητο Οικογενειακό Προϋπολογισμό και τη συμβολή της Οικιακής Οικονομίας στον προσδιορισμό του αφορολογήτου ορίου διαβίωσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον αφορολόγητο Οικογενειακό Προϋπολογισμό και τη συμβολή της Οικιακής Οικονομίας στον προσδιορισμό του αφορολογήτου ορίου διαβίωσης.

 

Την πρωτοποριακή αυτή ημερίδα για τον προσδιορισμό του αφορολόγητου ορίου μέσα από ένα διεπιστημονικό διάλογο  οργάνωσαν, στις 21 Νοεμβρίου 2015, η Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας, ο Σύλλογος αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην έδρα του τελευταίου.

 

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ο Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γ.Γ. Αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Θανάσης Κουτρούμπας, και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δήμου Καλλιθέας.
 

Όπως τονίστηκε, η προσπάθεια που ξεκίνησαν Σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι», σε συνεργασία με το τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και το Σύλλογο Αποφοίτων του τμήματος, στοχεύει στον κατ' έτος επιστημονικό προσδιορισμό ενός ελάχιστου ορίου διαβίωσης, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την εφορία, τις τράπεζες και τα δικαστήρια, αλλά ακόμη και για τη χάραξη οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής.

Σ' αυτή την πρώτη προσπάθεια, στόχος είναι να αποδειχθεί ότι, το αφορολόγητο όριο ενός ατόμου ή μίας οικογένειας δε μπορεί να είναι σταθερό, αλλά στον προσδιορισμό του θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη και αντικειμενικοί παράγοντες (π.χ. αριθμός παιδιών, τυχόν ασθένειες ή άλλα σοβαρά γεγονότα που επηρεάζουν τον φορολογούμενο).

 

 

Τρύφων Αλεξιάδης: Άδικο το φορολογικό μας σύστημα

 

Όπως τόνισε στον Χαιρετισμό του ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, δεν αφήνει κανέναν εκτός φορολογίας, κατανέμει αδίκως στις εισοδηματικές ομάδες τα βάρη και δεν εκπληρώνεται η συνταγματική επιταγή ο καθένας να συμβάλει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Επεσήμανε ότι αυτή η ανωμαλία εντάθηκε λόγω των μνημονίων και ζήτησε πραγματικό και σε βάθος διάλογο και όχι στείρα πολεμική για να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας και της φορολογίας.

 

 

 

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σηκώνουν τα βάρη

 

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος το ΕΕΑ κ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε τις άδικες πλευρές του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις, ιδίως για τις μικρομεσαίες που δεν μπορούν, όπως οι μεγάλες να φύγουν από την Ελλάδα και τραβάνε το «κουπί» της φορολογίας, την αντιαναπτυξιακή λειτουργία της φορολογίας, την συνεχή ανατροπή της και την φυγή επενδύσεων εξ αιτίας των συνεχών αλλαγών. Θέλουμε δίκαιη φορολόγηση και δεν καλύπτουμε κανέναν παραβάτη. Με την κρίση σταδιακά οι περισσότερος επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν φόρους. Αυτό αποτελεί αφορμή να τους χαρακτηρίσει, αδίκως  η πολιτεία φοροφυγάδες!

 

 

Οι ομιλητές στην ημερίδα ήταν:

Ρόιδω Μητούλα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πρόεδρος του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου: “Το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας στη σύγχρονη πραγματικότητα”.

Χρήστος Κλειώσης, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας: “Η διεθνής και συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης”

Θρασύβουλος Μίαρης, Φοροτεχνικός, Γραμματέας της Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας: “Η νομοθετική εξέλιξη του αφορολόγητου ορίου – Πρακτικά παραδείγματα”.

Γιάννης Σιάτρας, Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας: “Η φορολογική πολιτική ως βασικός άξονας στη διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας”.

Παναγιώτης Χασιώτης, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Φορολογουμένων Ελλάδας: “Το αφορολόγητο όριο στις ευρωπαϊκές έννομες τάξεις”.

Ελένη Παστραπά, ΕΔΙΠ Τμήματος Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας: “Διαχείριση Οικογενειακού Προγραμματισμού”.