Ημερίδα για το «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο» – Ομιλία Προέδρου Ε.Ε.Α.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα: «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο», που διοργάνωσε το Σωματείο Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Ν. Αττικής , το πρωί του Σαββάτου 1η Φεβρουαρίου στο ΚΥΒΕ του Δήμου Περιστερίου.

Ι.Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Ε.Ε.Α: «Είμαστε πρόθυμοι να συντονίσουμε τις επαφές με όλους τους φορείς, έτσι ώστε το Κυλικείο ως επιχειρηματική μονάδα, να φτάσει στο σημείο να έχει θετικό ισοζύγιο»

Παρουσία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, εκπροσώπων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γονέων και επαγγελματιών του Κλάδου, 5 διακεκριμένοι επιστήμονες «φώτισαν» την εικόνα που επικρατεί στα κυλικεία των δημοσίων & ιδιωτικών σχολείων στην Αττική και τη χώρα, από άποψη συνθηκών δημόσιας υγιεινής, διατροφικών συνηθειών, συμπεριφοράς καταναλωτή και ανέλυσαν τους πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να βασίζεται η λειτουργία του «Πρότυπου Σχολικού Κυλικείου».

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι κ.κ:

Αντώνης Παπαδάκης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας/ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Παπαδάκης είναι από τους θεμελιωτές του προγράμματος «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο». Έχει ξεκινήσει από το 2007 και καταβάλει συστηματικά προσπάθειες με αρχή την Κρήτη και συγκεκριμένα τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου να επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Έφη Μπουλταδάκη, Υγειονολόγος. Επόπτρια Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου Δυτ. Αττικής.

Η κ. Μπουλταδάκη ανέλυσε τη «σκληρή» πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια ελέγχων οι επόπτες δημόσιας υγείας. Ανέλυσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία, αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής και σημείωσε την αναγκαιότητα για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Ιωάννα Προφύρη, επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε

Η κ. Προφύρη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Δια Βίου Μάθηση & Εκπαίδευση στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου.

Κων/νος Ντελέζος , Λέκτορας Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής

Ο κ. Ντελέζος αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν σε ώρα εργασίας οι υπεύθυνοι των κυλικείων και πρότεινε τρόπους προστασίας  και αντιμετώπισης των κινδύνων.

Χρυσούλα Μαυράκη, Ψυχολόγος. Σύμβουλος παιδαγωγικών θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ).

Η κ. Μαυράκη ανέλυσε γιατί το κυλικείο είναι αναπόσπαστο μέρος της σχολικής κοινότητας και τεκμηρίωσε γιατί εκτός από επιχειρηματική δραστηριότητα, ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του κυλικείου, επιτελεί και παιδαγωγικό ρόλο απέναντι σε ένα ειδικό καταναλωτικό κοινό, όπως είναι τα παιδιά.

Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος / Μέλος Ε.Σ.Π.Η.Τ Κων/νος Τατούλης.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: « Το πρώτο επιχειρηματικό περιβάλλον με το οποίο κάνει συναλλαγές ένα παιδί στη ζωή του είναι τα σχολικά κυλικεία. Για να μπορεί να ανθίσει η επιχειρηματικότητα πρέπει τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα. Αν τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα, τότε κανένα μαγαζί δεν δουλεύει. Γνωρίζοντας άριστα το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως τον τρόπο που βγαίνουν τα κυλικεία σε διαγωνισμό θα έλεγα ότι το πρώτιστο είναι πως πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Άρα θα πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι θα πρέπει να θέτει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για να ενισχύσει το πρότυπο σχολικό κυλικείο, αλλά επιβάλλεται παράλληλα να βγαίνει και ο λογαριασμός. Αυτός που αναλαμβάνει ένα σχολικό κυλικείο πάει να βγάλει ένα μεροκάματο. Δεν πάει να δημιουργήσει περιουσία. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε πρόθυμοι ως Επιμελητήριο να συντονίσουμε τις επαφές με όλους τους συναρμόδιους, έτσι ώστε το κυλικείο ως μικρή επιχειρηματική μονάδα, να φτάσει στο σημείο να έχει θετικό ισοζύγιο».

Παρέμβαση στην ημερίδα του Σωματείου Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Ν.Αττικής έκανε και ο Αντιδήμαρχος Παιδιού του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Ο κ. Σωτηρόπουλος ενημέρωσε το κοινό ότι η Δημοτική Αρχή του Λάμπρου Μίχου, μέσα από τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα περισυλλογής πλαστικών καπακίων κατάφερε να επιτύχει ανταποδοτική συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιρεστική Επιχείρηση « Ένα παιδί μετράει τα άστρα».  Μέσα από αυτή την κίνηση, όπως εξήγησε ο ίδιος: « Ως τα μέσα Φεβρουαρίου, όλα τα σχολικά κυλικεία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας θα έχουν εφοδιαστεί με αυτοδιασπώμενα καλαμάκια, που θα έχουν ως βάση κατασκευής το σιτάρι».  

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν: Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ, Νίκος Γρέντζελος, ο Πρόεδρος της Αστικής / Αναπτυξιακής Εταιρείας του ΕΕΑ « Αρωγός» και μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΑ, Δημήτρης Βαρδακώστας, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Θεόδωρος Γραμματικός, ο Πρόεδρος του Σωματείου Κυλικείων Πελοποννήσου, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΚΔΙΣ, Δημήτρης Μποτσώνης και το μέλος του Δ.Σ. της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων – Μαθητών Ελλάδος, Κων/νος Λεμπέσης.