tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ιστορικό Αφιέρωμα: 190 χρόνια παραγωγής νομοθεσίας στην Ελλάδα – 195.326 νομοθετήματα κάθε τύπου, 1.028 ανά έτος και 85 ανά μήνα!!

Η περιγραφή της Ελλάδας ως χώρα της πολυνομίας μπορεί ίσως να δικαιολογηθεί από τον τεράστιο όγκο των νομοθετημάτων από τη θέσπιση της γραπτής – τυπικής έκδοσής τους σε ΦΕΚ από το 1833 μέχρι σήμερα!

Οι νόμοι, τα νομοθετικά διατάγματα και οι αναγκαστικοί νόμοι που έχουν εκδοθεί από το 1833 μέχρι σήμερα (30.7.2022) είναι 38.153, ενώ αντίστοιχα τα Βασιλικά και τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν εκδοθεί είναι 157.173.  Οι αριθμοί αυτοί στο σύνολό τους μας δίνουν το αστρονομικό νούμερο των 195.326 νομοθετικών πράξεων που σημαίνει 1.028 ανά έτος, 85 ανά μήνα, 2,8 ανά ημέρα!

Από το 1925 μέχρι το 1832 τη νομοθεσία κάλυπτε η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» η οποία εξέδωσε περί τα 600 φύλλα.

Είδη νομοθετημάτων

Την παραγωγή νομοθεσίας από το 1833 (έτος ίδρυσης του ΦΕΚ με το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα της 1ης ΦΕΒ 1833)  έως σήμερα συνθέτουν 5 κυρίως είδη ψηφισμάτων/πράξεων : Οι νόμοι, τα νομοθετικά διατάγματα, οι αναγκαστικοί νόμοι, τα βασιλικά διατάγματα, και τα προεδρικά διατάγματα (τα Προεδρικά/Βασιλικά διατάγματα θεωρούνται κομμάτι της δευτερογενούς νομοθεσίας, εντούτις δεν ήταν πάντα έτσι).

Οι νόμοι είναι το γραπτά νομοθετήματα που θεσπίζονται από το κατεξοχήν νομοθετικό όργανο του Κράτους.  Κατά τα άρθρα 26 παρ. 1 και 42 παρ. 2 Συντ., (τυπικός) νόμος είναι αποκλειστικά, κάθε γραπτό παράγγελμα του κράτους που έχει συντελεσθεί με την σύμπραξη της Βουλής, και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νομοθετικό διάταγμα (Ν.Δ. ή ν.δ.) ή ισοδύναμα και εναλλακτικά αναγκαστικός νόμος (Α.Ν. ή α.ν.), κατά το ελληνικό δίκαιο, ονομάζεται το νομοθέτημα εκείνο, που θεσπίζεται εκτάκτως από τον Αρχηγό του κράτους, ύστερα από πρόταση και προσυπογραφή του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη νομοθετική διευθέτηση μίας εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, χωρίς την πρότερη έγκριση νομοθετικού οργάνου.

Τα νομοθετικά διατάγματα έχουν ισχύ τυπικού νόμου, δηλαδή νόμου που παράχθηκε σύμφωνα με την τακτική νομοθετική διαδικασία στη Βουλή.

Κατά κανόνα εκδίδονται σε ανώμαλες ή μεταβατικές πολιτειακές καταστάσεις ενός κράτους ή όταν τα νομοθετικά σώματα απουσιάζουν ή δεν είναι σε σύνοδο και κατ’ εξαίρεση προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Τα νομοθετικά διατάγματα αντικαταστάθηκαν από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π.), που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα (άρθρο 44) και οι οποίες πρέπει να κυρωθούν με νόμο.

Τα προεδρικά διατάγματα εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Αρχηγό του Κράτους. Γενικά, τα διατάγματα είναι πράξεις που εκδίδονται αποκλειστικά από τον ανώτατο άρχοντα του κράτους (άρθρο 43 του Συντάγματος).

Κατά τις περιόδους της βασιλείας στην Ελλάδα, ο εκάστοτε Βασιλέας (ή ελλείψει αυτού, ο διορισμένος Αντιβασιλέας) εξέδιδε τα αντίστοιχα βασιλικά διατάγματα τα οποία εκδίδονταν είτε δυνάμει συνταγματικών διατάξεων είτε για την εκτέλεση των νόμων.

Τα προεδρικά διατάγματα διακρίνονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

-στα κανονιστικά προεδρικά διατάγματα, τα οποία περιέχουν κανόνες δικαίου και εκδίδονται ύστερα από ειδική ή γενική νομοθετική εξουσιοδότηση,

-στα εκτελεστικά προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται για την εκτέλεση νόμων,

-στα ρυθμιστικά προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος (προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής, διορισμού κυβερνήσεως κ.λπ.).

Περιεχόμενο νομοθετημάτων

Από το 1833 το περιεχόμενο των νόμων που δημοσιευόταν στο ΦΕΚ  ήταν χωρισμένο  σε δύο στήλες, εκ των οποίων εις την αριστερά ήταν το ελληνικό κείμενο και στην δεξιά το γερμανικό.  Η δίγλωσση έκδοση συνεχίστηκε μέχρι της 17ης Ιουνίου 1835.

Επίσης στην Εφημερίδα υπήρχαν δύο ημερομηνίες αφενός του Ιουλιανού (Παλαιού) ημερολογίου και αφετέρου του Γρηγοριανού (Νέου) ημερολογίου

Η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1923 αντικατέστησε νομοθετικά το Ιουλιανό Ημερολόγιο με το Γρηγοριανό και όρισε την έναρξη της εφαρμογής του την 16η Φεβρουαρίου 1923. Για να γίνει η διόρθωση η 16η Φεβρουαρίου ονομάστηκε 1η Μαρτίου, δηλαδή αφαιρέθηκαν 13 ημέρες από το έτος 1923. Ουσιαστικά η επόμενη ημέρα μετά την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι η 1η  Μαρτίου 1923.

Δείτε όλο το αφιέρωμα και τον αριθμό των κατ έτος εκδόσεων ΦΕΚ στο Taxheaven

Πηγή: Taxheaven

Β