tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κερδίζει πόντους το ελληνικό οικοσύστημα των startups

Αλμα έξι θέσεων πραγματοποίησε η Ελλάδα στον δείκτη της StartupBlink με τα κορυφαία οικοσυστήματα startup στον κόσμο. Πρωταγωνιστεί η Αθήνα. Η σύγκριση με τα Βαλκάνια. Πτώση για τη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα επανήλθε στις πρώτες 50 θέσεις σε ότι αφορά τις χώρες που κινούνται ταχύτερα στο μέτωπο των οικοσυστημάτων startup, σύμφωνα με την έκθεση Startup Blink Global Ecosystem Report της StartupBlink για το 2022.

Η έκθεση χαρτογραφεί και αξιολογεί startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα επανήλθε στην πρώτη 50αδα, σκαρφαλώνονας έξι θέσεις, στη 48η παγκοσμίως και την 5η στα Βαλκάνια, ξεπερνώντας τη Σερβία και αντιστρέφοντας το αρνητικό περσινό μομέντουμ.

Η άνοδος της Ελλάδας στον δείκτη οφείλεται κυρίως στο οικοσύστημα startup της Αθήνας, το οποίο κατέγραψε άλμα 21 θέσεων, μπαίνοντας στα κορυφαία 150 οικοσυστήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδα κατατάσσεται 132η και 3η στα Βαλκάνια.

Η Αθήνα βρίσκεται ψηλά στη λίστα μετά 100 κορυφαία οικοσυστήματα στον τομέα της αναψυχής, στην 51η θέση. Εκτός από την Αθήνα, όλες οι άλλες ελληνικές πόλεις κατέγραψαν πτώση στον δείκτη.

Η Θεσσαλονίκη βούτηξε 128 θέσεις και είναι 507η στην παγκόσμια κατάταξη. Τα Ιωάννινα και η Ρόδος βγήκαν από τον δείκτη, με την Ελλάδα να έχει πλέον μόλις 2 πόλεις στα 1000 κορυφαία οικοσυστήματα, έναντι 4 το 2021.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σύμφωνα με τη StartupBlinkg πόσο συγκεντροποιημένη είναι η ελληνική σκηνή startup.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, δήλωσε: «Η StartupBlinkg έχει αποτελέσει μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών όσον αφορά τα οικοσυστήματα startup σε όλο τον κόσμο και την επίδοσή τους, με βάση τρία σημαντικά κριτήρια. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με τη StartupBlinkg παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Μας ικανοποιεί να βλέπουμε τη βελτίωση της κατάταξης του ελληνικού οικοσυστήματος startup όσον αφορά την ποσότητα, την ποιότητα και τον αντίκτυπο των οικοσυστήματων. Τα τελευταία δύο χρόνια, το υπουρείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημιούργησε το “Elevate Greece”, το οποίο αξιολογεί, παρακολουθεί, στηρίζει και προωθεί τα ελληνικά startup με διάφορους τρόπους».

 

Πηγή:  euro2day.gr

Β