tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κινητές καντίνες και πρόταση για νέες προδιαγραφές λειτουργίας τους

Παράδειγμα τριτοκοσμικής εικόνας της χώρας δίνεται με τις αυτοκινούμενες καντίνες

Για παράδειγμα τριτοκοσμικής εικόνας της χώρας που δίνεται με τις αυτοκινούμενες καντίνες μιλάει σε πρόταση τροποποίηση της σχετικής ΥΑ ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Μάρδας. Όπως αναφέρει, "μετατρέπονται σε κινητά εστιατόρια με καθίσματα, τραπέζια, με νάιλον παραπετάσματα και με ψησταριές κάρβουνου, όπου ψήνονται κρέατα άγνωστης προέλευσης"!

 

Η πρόταση έχει σκοπό την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των καντινών κατέθεσε ο Δημήτρης Μάρδας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης στον Υπουργό Υγείας τον Κο Ανδρέα Ξανθό. Αφορά την αλλαγή του περιεχομένου της Παραγράφου 4B του Άρθρου 14 της Υπουργικής Απόφασης Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 – ΦΕΚ 2161/Β/23-6-2017, με την προσθήκη παραγράφων μετά το τέλος του άρθρου 14.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, απαγορεύεται η χρήση κάρβουνου και ψησταριάς εντός ή εκτός της καντίνας, όπως και το ψήσιμο κρεάτων και νωπών αλιευτικών προϊόντων μαγειρεμένων με κάθε τρόπο ετοιμασίας, είτε με χρήση συσκευών ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου. Επιτρέπεται η χρήση μόνο συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο όπως και η πώληση μόνο πρωτογενών διατροφικών προϊόντων γης και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, σε συσκευασία (π.χ. τσιπς πατάτες) ή σε σάντουιτς (π.χ. με ζαμπόν, τυρί κ.λπ) όλων προσυσκευασμένων, όπως και λουκάνικων και τηγανιτής πατάτας.

 

Επίσης προτείνεται να εξακολουθήσει η απαγόρευση χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά να επιτρέπεται η χρήση στρόγγυλων τραπεζιών διαμέτρου επιφάνειας τραπεζιού μέγιστο 0,80 μέτρου, στηριγμένων σε κυλινδρικές βάσεις, πλαστικές ή μεταλλικές ύψους το ελάχιστο 1,00 μ., με υποδοχή στη μέση για στήριξη ομπρέλας με συγκεκριμένες διαστάσεις. Κατά την πρόταση, επιτρέπονται μόνο τέσσερα τέτοια τραπέζια μέγιστο ανά καντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίσουν τη διέλευση των πεζών. Απαγορεύεται τέλος, η χρήση κάθε υλικού (νάυλον κ.λπ) με τη βοήθεια του οποίου δημιουργείται τεχνητά περίκλειστος χώρος πλησίον ή πέριξ της καντίνας.

 

Το κείμενο της πρότασης

 

Αιτιολογική πρόταση

 

 

Παράδειγμα τριτοκοσμικής εικόνας της χώρας δίνεται με τις αυτοκινούμενες καντίνες. Μετατρέπονται σε κινητά εστιατόρια με καθίσματα, τραπέζια, με νάιλον παραπετάσματα και με ψησταριές κάρβουνου, όπου ψήνονται κρέατα άγνωστης προέλευσης. Γενικά οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπίτρεπτες. Επιπλέον η κάπνα που προκαλείται διαχέεται παντού, προκαλώντας εύλογα προβλήματα. Τέλος, είναι ένα ακόμη παράδειγμα οπτικής ρύπανσης που δημιουργείται μέσα από τους κανόνες που παραβιάζονται ή από αυτούς που δεν υφίστανται. Γενικά έχουμε παράβαση ή κατάχρηση των όρων των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους έλαβαν οι δικαιούχοι μια άδεια καντίνας. Προτείνεται ένα συμμάζεμα του τρόπου λειτουργίας τους και παράλληλα μια μέθοδος εξυπηρέτησης των καταναλωτών με ειδικής κατασκευής τραπέζια χωρίς όμως καθίσματα.  

 

Η προτεινόμενη αλλαγή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.)

 

Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, να  αλλάξει η Παρ. 4B του Άρθρου 14 της Υπουργικής Απόφασης Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 – ΦΕΚ 2161/Β/23-6-2017 και να προστεθούν τα ακόλουθα μετά την τελευταία παράγραφο του άρθρου 14.

 

"Απαγορεύεται η χρήση κάρβουνου και ψησταριάς εντός ή εκτός της καντίνας, όπως και το ψήσιμο κρεάτων και νωπών αλιευτικών προϊόντων μαγειρεμένων με κάθε τρόπο ετοιμασίας, είτε με χρήση συσκευών ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου. Επιτρέπεται η χρήση μόνο συσκευών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο όπως και η πώληση μόνο πρωτογενών διατροφικών προϊόντων γης και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, σε συσκευασία (π.χ. τσιπς πατάτες) ή σε σάντουιτς (π.χ. με ζαμπόν, τυρί κ.λπ.) όλων προσυσκευασμένων, όπως και λουκάνικων και τηγανιτής πατάτας.

 

Απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά επιτρέπονται ΜΟΝΟ στρόγγυλα τραπέζια διαμέτρου επιφάνειας τραπεζιού το μέγιστο 0,80 μέτρου, στηριγμένα σε κυλινδρικές βάσεις, πλαστικές ή μεταλλικές ύψους το ελάχιστο 1,00 μ., με υποδοχή στη μέση για στήριξη ομπρέλας διαμέτρου ανοίγματος το μέγιστο 2,00 μ. ή σε περίπτωση τετράγωνων ομπρελών, 2,00 μ. κάθε πλευρά. Επιτρέπονται μόνο τέσσερα τέτοια τραπέζια το μέγιστο ανά καντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών. Για τον λόγο αυτό ο ελάχιστος χώρος απόστασης από το πρώτο εμπόδιο (π.χ. τοίχο) του πιο απόμακρου από την καντίνα στρόγγυλου τραπεζιού πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα. Μέγιστη απόσταση των τραπεζιών μεταξύ τους 2,5 μ. Απαγορεύεται επίσης η χρήση κάθε υλικού (νάιλον κ.λπ.) με τη βοήθεια του οποίου δημιουργείται τεχνητά περίκλειστος χώρος πλησίον ή πέριξ της καντίνας."

ΑΣΒ