tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Κουμπαράς» 1 δισ. ευρώ για έκτακτα μέτρα στήριξης

Μια ανάσα από τα 5 δισ. ευρώ έφτασε το κόστος μόνο για τα φετινά μέτρα στήριξης απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά είναι προφανές ότι δεν έπεσαν τίτλοι τέλους.

Καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς 1 δισ. ευρώ που ήταν προορισμένο για το Αποθεματικό περνά στις υπό κατανομή πιστώσεις, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και την αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Το δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω παρεμβάσεων για το 2022 εκτιμάται στα 4,8 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται ειδικότερα σε:

  • 102 εκατ. ευρώ μείωση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • 10,6 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης. Εκ του συνόλου των παρεμβάσεων δαπανών, ποσό ύψους 8,1 δισ. ευρώ καλύπτεται μέσω του ΤΕΜ, ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ καλύπτεται απευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ ποσό ύψους 12 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ. Το μεγαλύτερο μέρος (5,9 δισ. ευρώ) των δαπανών που θα χρηματοδοτηθούν από το ΤΕΜ θα καλυφθούν από έσοδα του Ταμείου, που προέρχονται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και από την αγορά χονδρικής πώλησης παραγωγής ενέργειας.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αφορούν:

  • Σε επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 8,1 δισ. ευρώ).
  • Στην επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 1ης/12/2021 έως και 30/6/2022 (δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ).
  • Στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2022 και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2023, και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 311 εκατ. ευρώ).
  • Στην εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) για συνολικά έξι μήνες, από τον Απρίλιο 2022 έως τον Σεπτέμβριο 2022 (δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ).
  • Σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, καθώς και στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ).
  • Στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ κ.λπ.) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022, με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ.

Στους 16.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 2023

Σε 16.000 τον αριθμό αναμένεται να ανέλθουν το 2023 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις, από 16.748 φέτος (έως τις 30 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, στις προσλήψεις περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2023, καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού, το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύοντας τους συγκεκριμένους τομείς. Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για το έτος 2023, έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 122 εκατ. ευρώ στις «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης τακτικών υπαλλήλων, η μισθοδοσία των οποίων βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, παρουσιάζονται αυξημένες τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, βάσει απολογιστικών στοιχείων, αποχώρησαν συνολικά 17.741 τακτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 47% από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 24% από το υπουργείο Υγείας και το 15% συνολικά από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία αποχωρήσεων έτους 2022, και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), τα τέσσερα προαναφερθέντα υπουργεία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό (82%) επί των συνολικών αποχωρήσεων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και το 2023.

Στα 1,994 δισ. ευρώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ
Στα 1,994 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα ταμειακά έσοδα αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία διακρίνονται ως εξής:

  • Ποσό 1,583 δισ. ευρώ αφορά συμβάσεις παραχώρησης που προβλέπονται στις κατηγορίες «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» και «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» (μη χρηματοοικονομικές συναλλαγές).
  • Ποσό 24 εκατ. ευρώ αφορά πωλήσεις παγίων που προβλέπονται στην κατηγορία «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» (μη χρηματοοικονομικές συναλλαγές).
  • Ποσό 387 εκατ. ευρώ αφορά πωλήσεις μετοχών διαφόρων εταιρειών με μέτοχο το Δημόσιο ή/και το ΤΑΙΠΕΔ και προβλέπονται στην κατηγορία «Συμμετοχικοί τίτλοι και μερίδια επενδυτικών κεφαλαίων» (χρηματοοικονομικές συναλλαγές).

 

Πηγή: iefimerida