tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μ. Ζορπίδης: Δεν φτάνει να βελτιώνονται οι δείκτες της οικονομίας

"η βελτίωση αυτή θα πρέπει με τις σωστές πολιτικές να περάσει στην αγορά"

Τη θέση ότι δεν είναι αρκετό για την χώρα και τους πολίτες να βελτιώνονται κάποιοι δείκτες της oικονομίας αλλά η βελτίωση αυτή θα πρέπει με τις σωστές πολιτικές να περάσει στην αγορά, εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Δημοκρατία".
Με την ευκαιρία της ΔΕΘ, ο κ. Ζορπίδης χαρακτηρίζει "νομοτελιακή" τη βελτίωση κάποιων σημαντικών μεγεθών αλλά και κάποιων καταστάσεων στα δημόσια οικονομικά, αφού στην χώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μνημόνια χωρίς παρεκκλίσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει, όπως τονίζει. Θα πρέπει να προωθηθούν τα σωστά μέτρα ώστε να ενδυναμωθεί η Ανάπτυξη και να σταθεροποιηθεί η οικονομία.
Ακολουθεί όλο το άρθρο:
 
Υποδεχθήκαμε τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μία δυναμική και εξαιρετικά οργανωμένη έκθεση, με τα ίδια προβλήματα που υποδεχθήκαμε την περσινή! Η αγορά παγωμένη, οι καταναλωτές εξαντλημένοι, οι επιχειρηματίες κουρασμένοι από τα προβλήματα και τα συνεχή εμπόδια, οι προσδοκίες χαμηλές, το ηθικό χαμηλό, η διάθεση ανύπαρκτη!
Η Κυβέρνηση μοιάζει να παρατηρεί τις εξελίξεις και να αρκείται στο να παρεμβαίνει σε ήσσονος σημασίας θέματα μόνο και μόνο για να δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις. Τι να τις κάνεις τις εντυπώσεις όταν η τσέπη είναι άδεια; Δυστυχώς δεν διακρίνουμε πουθενά σχέδιο και στρατηγική ώστε να βελτιωθεί η Ελληνική Οικονομία, η οποία μπαίνει σταδιακά σε δρόμους σταθεροποίησης, καθώς η Κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει πιστά τις Μνημονιακές Υποχρεώσεις, δίχως να εμποδίζεται από συντεχνίες ή την Αντιπολίτευση. Είναι νομοτελειακό ότι τα Μνημόνια θα αποδώσουν, ωστόσο αυτό δεν φτάνει!
Ο χώρος των επαγγελματιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων γενικότερα, βιώνει με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του έλληνα καταναλωτή, που οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης σε όλα τα επίπεδα, κάτι που επέφερε εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης, η διαρκής επίθεση του κράτους στην ιδιωτική οικονομία, που εκδηλώνεται συνεχώς μέσω της υπερφορολόγησης, της έγερσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και την στρεβλή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, ελεγκτικών και μη, οι οποίες διακρίνονται για την αναποτελεσματικότητα τους, την χαώδη λειτουργία τους, την απίστευτη γραφειοκρατία αλλά και τη διαφθορά.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση, που στραγγίζει την ιδιωτική οικονομία και περιορίζει την καταναλωτική δύναμη του πολίτη. Τώρα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στον τομέα των εξόδων και όχι σε αυτό των εσόδων, δηλαδή να υπάρχουν σοβαρές μειώσεις στο λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής.
Θα πρέπει να διαλυθούν όλες οι άχρηστες ή υπολειτουργούσες κρατικές υπηρεσίες, να μεταταγεί το προσωπικό εκεί όπου είναι απαραίτητο και γενικότερα να συμμαζευτούν όλα τα οικονομικά μεγέθη. Και παράλληλα η λειτουργία όλων των Κρατικών Υπηρεσιών να είναι απλοποιημένη, μηχανοργανωμένη, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις για τους πολίτες.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους για το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν: να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και να ενισχύουν την Ανάπτυξη, όχι να στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ελπίζω και εύχομαι να ακούσουμε στην ΔΕΘ από τους πολιτικούς μας κάποιες σοβαρές προσεγγίσεις για τα θέματα αυτά…