tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μαραθώνιος σε συνθήκες σπριντ…

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς αποτελεί και αυτό παρελθόν κι έτσι μπαίνουμε πλέον στο καθεστώς «τα κεφάλια μέσα», αφού οι αγώνες δρόμου που μας περιμένουν είναι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και γνωρίζουμε πολύ καλά, ουκ ολίγοι. Βέβαια για άλλη μια φορά φαίνεται ότι αν και είναι αγώνες πολύ μεγάλων αποστάσεων, θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε σε συνθήκες σπριντ, κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει άλλωστε…

Από την άλλη, όμως, για όσους παρακολουθούν στίβο και μπορούν να καταλάβουν το ερώτημα που θα θέσουμε, ποιο θα ήταν άραγε το αποτέλεσμα εάν ο Γιουσέιν Μπολτ έτρεχε μαραθώνιο κι εάν ο Χαιλέ Γκεμπρεσιλασιέ έτρεχε κατοστάρι; Νομίζουμε το αποτέλεσμα δεν θα ήταν και τόσο πετυχημένο, αφού ο κάθε αθλητής είναι «προορισμένος» και προπονημένος για το δικό του στυλ. Τώρα εμείς για ποιες συνθήκες έχουμε προπονηθεί, δεν νομίζω ότι μπορούμε να ορίσουμε ξεκάθαρα, αλλά σε σχέση με τους αθλητές του στίβου, η διαφορά μας είναι ότι οι προπονητές του στίβου έχουν περάσει σε κάποια φάση της ζωής τους ενεργά από το ταρτάν, ενώ στη δική μας περίπτωση οι «προπονητές» μας δεν έχουν περάσει ποτέ μέσα από κάποιο «ταρτάν» ή από κάποιο «στάδιο» γενικότερα!

Πάντως, αυτοί που ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα δεν νομίζουμε να έχουν περάσει και από πολλά ταρτάν και στάδια, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς να έχουμε φτάσει στις 6 Μαΐου και ακόμα να μην μπορούμε να στείλουμε φορολογική δήλωση νομικού προσώπου, αφού το σύστημα όταν μπεις να υποβάλλεις Ε3 από έντυπο Ν νομικού προσώπου σε ενημερώνει ότι η έκδοση του φορολογικού έτους 2021 δεν έχει τεθεί ακόμα σε παραγωγική λειτουργία. Παρακαλούμε μην προχωρήσετε στην συμπλήρωση της δήλωσης Ε3 (υποβολή η προσωρινή αποθήκευση) αν δεν έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ν λόγω διακοπής ή εκκαθάρισης. Με λίγα λόγια, το σύστημα μας ενημερώνει ότι οι δηλώσεις των νομικών προσώπων είναι κλειστές, παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος Ε.2040/20.4.2020 έχει δημοσιευθεί πριν 10 μέρες.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να εκτυπώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2022 γιατί ακόμα αγνοείται επιδεικτικά. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ λοιπόν, ακούμε σχεδόν κάθε μέρα ότι «τυπώνονται από ώρα σε ώρα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ», αλλά παραμένουμε πολλές ημέρες με το Ε9 του 2022 κλειδωμένο. Ταυτόχρονα, πολλοί φορολογούμενοι που δεν αντιλήφθηκαν την αλλαγή της προθεσμίας υποβολής των μεταβολών χρήσεως 2021 από τις 31 Μαΐου, σε 31 Μαρτίου, έχουν μείνει με τις μεταβολές στο χέρι και περιμένουν! Επιπλέον, όσο μειώνεται το χρονικό διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι να πληρώσουν την πρώτη δόση, τόσο θα μειώνεται και ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, άλλα ποιος νομίζετε ότι θα μπει στη μέση άραγε να βγάλει το φίδι από την τρύπα;

Νομίζω σωστά μαντέψατε!!!

Αυτός ο οποίος ταυτόχρονα θα τρέχει μαραθώνιο σε συνθήκες σπριντ, γιατί του υπολείπονται κάτι παραπάνω από 50 ημέρες για την προθεσμία των δηλώσεων, που ταυτόχρονα θα έχει να στείλει τα έσοδα στα myDATA έως τις 27 Μαΐου, που ταυτόχρονα θα έχει να υποβάλλει τους τροποποιητικούς πίνακες αποδοχών έως τις 15 Μαΐου ή όποτε δοθεί παράταση, που ταυτόχρονα θα πρέπει να αυτοματοποιείται στις όποιες νέες πλατφόρμες με ελλιπείς, φυσικά, οδηγίες. Τα «ταυτόχρονα» που μπορούμε να ορίσουμε είναι πάρα πολλά, αλλά δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς, αφού απλά θέσαμε το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και ενεργούμε… Μαραθώνιος σε συνθήκες σπριντ, αυτό τα λέει όλα από μόνο του….

Σκεπτόμενοι όλα αυτά, φτάνουμε να αναρωτιόμαστε γιατί να υπάρχει συγχώρεση και αιτιολόγηση για όποιον δεν τηρεί τα χρονοδιαγράμματα από την πλευρά των αρμοδίων. Κάτι που όμως δεν τηρείται αμφίδρομα από την άλλη πλευρά, αφού πάντα καραδοκούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις, οι απώλειες επιδομάτων και γενικότερα ό,τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει εάν δεν είμαστε εμείς σαν κλάδος εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Αντί όμως να το σκέφτονται αυτό οι αρμόδιοι και να μας ελαφρύνουν,φροντίζουν κάθε φορά να μας το κάνουν όλο και πιο δύσκολο, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στις πίστες που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Για παράδειγμα, φέτος μάθαμε ότι πριν την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και επιβεβαίωση αυτού. Όσοι μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία, διαπιστώσαμε ότι όταν θες να αλλάξεις email ή κινητό, τρέχει το δεκάλεπτο επιβεβαίωσης που ο πελάτης πρέπει να σου διαβάσει τον περιβόητο εξαψήφιο κωδικό προκειμένου το σύστημα να επιβεβαιώσει ότι το κινητό τηλέφωνο και το email είναι υπαρκτά.

Όμως, ο πανούργος προγραμματιστής σκέφτηκε και κάτι άλλο… Εάν το ίδιο email οριστεί πολλές φορές, το σύστημα βάζει «κόφτη» και σου λέει ότι το προσωπικό σας email εμφανίζεται σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών. Παρακαλούμε να δηλώσετε διαφορετικό προσωπικό email ή να δηλώσετε αυτό ως email βοηθού εκπλήρωσης. Δεν ξέρουμε στους πόσους χρήστες βγαίνει αυτό το email, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ίσως θα ήταν καλή ιδέα να έρθει ο πανούργος προγραμματιστής να εξηγήσει στον κόσμο τι είναι το email, γιατί το χρειάζεται, γιατί θα πρέπει να είναι σωστό, πόσο σημαντικό είναι να είναι προσωπικό και άλλες τέτοιες παρόμοιες απορίες. Όταν τελειώσει με όλα αυτά, να του μάθει τους κωδικούς, τον τρόπο εισαγωγής, το password, πώς θα διαβάζει τα email, ποιο θα κρίνει ότι είναι σημαντικό και ποιο είναι spam και άλλα τέτοια… Όταν τελειώσει με όλα αυτά, θα έχει μια σωστή εικόνα για τον κάθε φορολογούμενο και θα έχει εξασφαλίσει τη σωστή επικοινωνία μαζί του, κάτι που τόσο ονειρεύεται…

Αφού τα έκανε όλα τα παραπάνω σωστά, γιατί δεν μπαίνει μετά να υποβάλλει και τη δήλωσή του; Άλλωστε η υποβολή της δήλωσης είναι δυο κλικ λένε με άνεση κάποιοι που δεν έχουν ασχοληθεί με το «άθλημά μας». Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, ας κοπιάσουν!!! Μέχρι να κοπιάσουν όμως, ας μάθουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για να ασχολούμαστε με μαθήματα πληροφορικής σε υπερήλικες ανθρώπους. Και να υπήρχε χρόνος βέβαια, με όλα αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει, δεν υπάρχει καμιά διάθεση για εργασίες εκτός των αρμοδιοτήτων μας.

Τις εξαγγελίες για το ρεύμα τις ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον (εάν θέλετε μπορείτε να τις δείτε από εδώ), αλλά δεν θα τις σχολιάσουμε αναλυτικά. Το μόνο που κρατάμε είναι ότι για την επιδότηση της αύξησης ορίζονται εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το κριτήριο της «κύριας κατοικίας». Πάει ο νους σας κάπου; Εμάς πάλι στις δηλώσεις… Γι’ αυτό όταν τις κάνουμε πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και όχι να έχει πήξει από όλα τα υπόλοιπα… Τέλος!

Πηγή: www.e-forologia.gr