tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

  • Η θέση του ΕΕΑ για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

 

Ψηφίσθηκε, στις 17 Απριλίου 2019, από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, με ευρύτατη πλειοψηφία, η πρόταση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής.

Κατά, δια των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της, μόνο η Χρυσή Αυγή.

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

Με βάση το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, καθώς και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Με βάση τις εκτιμήσεις, οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο που ανέρχονται στα 10.344.859.092 ευρώ, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες που ανέρχεται στα 33.873.928.462 ευρώ, καθώς και η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος που ανέρχεται στα 53.886.160.462 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2014, το συνολικό ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανερχόταν στα 269.547.005.854 ευρώ.

Η απόφαση που ψηφίσθηκε, έχει ως εξής:

“Σύμφωνα με την από 16 Απριλίου 2019 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία έγινε δεκτή, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό).

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα – Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα – Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

  • το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,
  • οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,
  • το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,
  • δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Η θέση του ΕΕΑ για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Η ωρίμανση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων ήταν μια δύσκολη υπόθεση στα χρόνια που ακολούθησαν τη λήξη του πολέμου. Σταδιακά το θέμα ήρθε και πάλι στο φως. Συμβολή σε αυτή την προσπάθεια και στο μέτρο των δυνάμεών του, είχε και το ΕΕΑ. Στο απόγειο της κρίσης και τη στιγμή που η χώρα μας δεχόταν συνεχείς απειλές και οικονομικές κυρώσεις από την τρόικα, και κάποιους πολιτικούς της ΕΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, κατά τη συνεδρίασή του στις 29.2.2012, συζήτησε τα θέματα των Γερμανικών Επανορθώσεων και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για τη Διεκδίκησή τους εκ μέρους της χώρας μας από τη Γερμανία:

Αθήνα 29.2.2012

ΨΗΦΙΣΜΑ

του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου μας, κατά τη συνεδρίασή της, της 29ης.2.2012, συζήτησε τα θέματα των Γερμανικών Επανορθώσεων και εξέδωσε ψήφισμα για τη Διεκδίκηση εκ μέρους της χώρας μας από τη Γερμανία:

των αποζημιώσεων προς τα θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής,

της εξόφλησης του δανείου που υποχρεώθηκε η χώρα μας να παράσχει στη Γερμανία,

της επιστροφής των διαρπαγέντων εθνικών κειμηλίων από τα μουσεία της χώρας μας,

των επανορθώσεων που μας επεδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές της πατρίδας μας.

 

Β