Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α. με θέμα: «Ελεύθερος και αθέμιτος ανταγωνισμός και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» – Βίντεο

Θέματα Αθέμιτου και Ελεύθερου Ανταγωνισμού συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ενημερωτικής εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης τονίζοντας  ότι στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο το συντομότερο δυνατόν, αλλά πάντα με βάση τις οδηγίες των ειδικών, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Γιάννης Λιανός και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης συζήτησαν με τους συμμετέχοντες, απάντησαν σε ερωτήσεις και έλυσαν απορίες σχετικά με θέματα Αθέμιτου και Ελεύθερου Ανταγωνισμού.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στο ρόλο του ανταγωνισμού για το επιχειρείν και στην σημασία τήρησης κανόνων.

«Δυστυχώς, κάποιοι μπερδεύουν τον όρο ελεύθερη οικονομία, με την παντελή έλλειψη κανόνων. Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο λοιπόν να υπάρχουν αρχές που να είναι σε θέση να ελέγχουν αν τηρούνται αυτοί οι κανόνες, αν όλα γίνονται σύμφωνα με το νόμο, ή κάποιοι τον καταπατούν ή τον προσπερνούν τεχνηέντως, πάντα με στόχο το δικό τους κέρδος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης εκδήλωσης, εκπρόσωποι φορέων αλλά και επαγγελματικών κλάδων κατέθεσαν ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Γ. Λιανό και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή,  κ. Π. Σταμπουλίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα επεκταθεί η εφαρμογή e-Καταναλωτής στον τομέα της ενέργειας με την συμπερίληψη των τιμολογίων ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων που προσφέρονται από τους διάφορους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα ανέφερε ότι θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η αποστολή δεδομένων τιμών για βασικά καταναλωτικά αγαθά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής. Υπόχρεοι θα είναι οι εταιρείες με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι εταιρείες αυτές έχουν το 90% της αγοράς. Επίσης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται παρέμβαση για τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν έδρα άλλες χώρες, ιδίως βαλκανικές χώρες, αλλά είναι αφερέγγυες προκαλώντας έτσι πρόβλημα στην αγορά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Κ. Ιωάννης  Λιανός σημείωσε ότι οι σχέσεις αθέμιτου και ελεύθερου ανταγωνισμού είναι σε συνεχή ροή, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία πλατφόρμας η οποία συλλέγει καθημερινά σειρές από τιμές από διάφορα σημεία (σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κλπ), έχει αλγόριθμους και μπορεί να δείξει το τι συμβαίνει στην αγορά ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εστιάζει την προσοχή της σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεσου ελέγχου. Επίσης μίλησε για τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας στην οποία θα μπορούν να υποβάλλονται ανώνυμα καταγγελίες. Όπως εξήγησε ο κ. Λιανός, η Επιτροπή είναι θετική για συνεργασία ανάμεσα σε μικρομεσαίους, όχι όμως να οδηγεί η συνεργασία αυτή στη δημιουργία καρτέλ.

Και ο κ. Σταμπουλίδης και ο κ. Λιανός συμφώνησαν με τον κ. Χατζηθοδοσίου για την συχνότερη επικοινωνία του Ε.Ε.Α. με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη  Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, προκειμένου να επιλυθούν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν κατά σειρά ομιλίας οι κάτωθι εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών κλάδων:

 

Καββαθάς Γεώργιος – Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Μέλος ΔΕ Ε.Ε.Α.

 

Βαφειαδάκης Ιωάννης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Αττικής (ΟΕΦΕ), Μέλος ΔΕ Ε.Ε.Α.

 

Ζηκόπουλος Γεώργιος – Πρόεδρος Πανελλήνιoυ Συνδέσμου Ιδιοκτήτων Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Μέλος ΔΕ Ε.Ε.Α.

 

Ραμαντζάς Δημήτριος – Πρόεδρος Επιτροπής Franchise Ε.Ε.Α., Μέλος ΔΣ Ε.Ε.Α., Πρόεδρος Σωματείου Κοινόχρησης Ελλάδας

 

Θεοδωρόπουλος Δημήτριος – Μέλος Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Κυκλοφοριακής Αγωγής Ε.Ε.Α., Μέλος ΔΣ Ε.Ε.Α

 

Μαρίνος Δημήτριος – Πρόεδρος Συνδέσμου Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών (ΣΑΕΚ)

 

Γρέντζελος Νικόλαος – Α’ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Α., Πρόεδρος Σωματείου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Δυτικής Αττικής

 

Λύχρου Δήμητρα Ιωάννα – Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ)

 

Τοζακίδης Ιωάννης – Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ)

 

Δημητριάδη-Βιλτανιώτη Μαρία – Πρόεδρος Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Νομού Αττικής (ΣΠΑΤΕ)

 

Μιχαλόπουλος Παναγιώτης – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ)

 

Γουργούλη Θεοδώρα – Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ)

 

Τζωρτζωρής Μιχάλης – Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

 

Γαβαλάκης Δημήτρης – Γ.Γ. Ε.Ε.Α., Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικών Διαμεσαβούντων Ε.Ε.Α.

 

Μουντάκης Βασίλης, πρώην Μέλος ΔΣ Ε.Ε.Α., ασφαλιστής

 

Γκόβας Γιάννης – Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων (ΣΙΓΑ)

 

Φραγκοδημητροπούλου Κωνσταντίνα – Συνδέσμου Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδος (ΣΕΠΑΕ)

 

Τσαμόπουλος Δημήτρης – Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών

Δείτε το βίντεο: