tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μια θέση στο ΕΣΠΑ κέρδισε η ασφαλιστική διαμεσολάβηση- Μεγάλη αναγνώριση και επιτυχία για τον κλάδο στην 4η Εθνική Συνδιάσκεψη- Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Σωματεία, Επιμελητήρια ήταν όλοι εκεί

Η μεγάλη είδηση που βγήκε κατά την 2η ημέρα της 4ης Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια (18-19 Νοεμβρίου) είναι η ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Το θέμα έθιξε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη να επιβεβαιώνει ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα είναι εντός στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Στη διάρκεια της 2ης ημέρας της Συνδιάσκεψης δόθηκαν και άλλες διαβεβαιώσεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ιδιωτική ασφάλιση από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, υπουργούς Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, και διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεωργ. Πιτσιλή (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΛΩΣΕΙΣ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις αυτές, θα ρυθμιστεί μεσοπρόθεσμα  το θέμα που προσωρινά πάγωσε για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών αυξημένου κινδύνου, θα γίνουν νομοθετικές τροποποιήσεις για την εξάλειψη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων και σε δεύτερο χρόνο είναι στον σχεδιασμό να δρομολογηθούν τα φοροκίνητρα και οι υποχρεωτικότητες ασφάλισης που έως σήμερα δεν υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό λόγω των έκτακτων παγκόσμιων γεγονότων που άσκησαν πιέσεις και στην ελληνική οικονομία.

Η 4η Συνδιάσκεψη εξελίχθηκε σε μια μεγαλειώδη συνάντηση. Ήταν μια Συνάντηση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας, εκπροσώπων των Σωματείων επίσης από όλη την χώρα, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες επαγγελματίες δια ζώσης (ως συμμετέχοντες) και εκατοντάδες μέσω ίντερνετ.

Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κυβέρνησης, πανεπιστημιακών, επαγγελματιών, τεχνοκρατών,  έδωσε στην δημοσιότητα 2 μελέτες η μία για τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις στην ΕΕ η οποία εκπονήθηκε από το ΕΙΑΣ και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του κ. Ν. Σοφρωνά και η άλλη για τις Φυσικές Καταστροφές και την κάλυψή τους η  οποία παρουσιάστηκε από τον Επ. Καθηγητή ΠΑΠΕΙ κ. Παν. Ξένο.

Είχε ευρωπαϊκή διάσταση καθώς τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κ. Ντομινίκ Σιζ  (Sizes) ο οποίος και ομιλία παρέθεσε και του απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα την 1η ημέρα της Συνδιάσκεψης από τον πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και τον ΓΓ κ. Δ. Γαβαλάκη,  και συμμετείχε την 2η ημέρα  σε θεματική ενότητα για την ευρωπαϊκή οδηγία και τις πρακτικές των δικτύων διανομής. Επιπρόσθετα σε θεματική ενότητα συμμετείχε και η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη (διαδικτυακά).

Και από την Κύπρο υπήρξε τιμητική συμβολή καθώς παρευρέθη και μίλησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κ. Κυρ. Ανδρέου.

Συμμετείχαν και μίλησαν από τα Σωματεία: ΕΑΔΕ Μ. Τζωρτζωρής, ΠΟΑΔ. Ηλ. Τσολάκης, ΕΣΑΠΕ Ι. Τοζακίδης, ΕΕΑΕ Δ. Λύχρου, ΠΣΑΣ Θ. Γουργούλη ΣΠΑΤΕ Μ. Δημητριάδη.

Να επισημανθεί ότι ενισχυτικά αλλά με το δική τους οπτική της συμπληρωματικότητας των κυρίαρχων κεκτημένων στην δημόσια σύνταξη και περίθαλψη τοποθετήθηκαν και οι οι εκπρόσωποι του Σύριζα κ.. Εφ. Αχτσιόγλου και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απ. Πανάς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η 2ημερη Συνδιάσκεψη απέκτησε μια ισχυρή δυναμική η οποία εξελίχθηκε και στις 2 ημέρες με διαδραστικές συζητήσεις, σημαντικά στοιχεία για τον κλάδο και ουσιαστικές παρεμβάσεις και διακριτά συμπεράσματα, αποτελέσματα, διαπιστώσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Το θέμα του ΕΣΠΑ όπως και την νομοθετική ρύθμιση -που πάγωσε πριν από λίγο καιρό λόγω έκτακτων θεμάτων- για την  υποχρεωτική ασφάλιση για περιουσίες που απειλούνται ισχυρά από φυσικές καταστροφές θα επαναφέρει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με δήλωση του υπουργού  Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Το ίδιο θετικός ήταν  ο υπουργός και στο ότι στο επόμενο ΕΣΠΑ ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα είναι “εντός” , θέμα το οποίο έθιξε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και δεν αρνήθηκε ο υπουργός. Σημαντικό είναι και το ότι ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «έχουμε κάνει λιγότερα από όσα θέλουμε καθώς στην πορεία προέκυψαν κρίσεις». Οι απαραίτητες φοροαπαλλαγές και θέματα της υποχρεωτικότητας δεν έχουν γίνει πράξη. Δεν έχουμε κάνει όσα θα θέλαμε». Την καθυστέρηση την απέδωσε στην κρίση και τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητες με την σειρά που αυτές διαρθρώνονται σε συνεργασία με το Λογιστήριο του Κράτους.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Στηρίζουμε τον θεσμό και τους επαγγελματίες είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας χαιρετίζοντας την 4η Συνδιάσκεψη. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο στέκονται δίπλα στον κλάδο και στηρίζουν την προσπάθειά του για εξέλιξη και το έχουν αποδείξει στον βαθμό του εφικτού. Ακόμα χαρακτήρισε την χρονική συγκυρία ως κατάλληλη ώστε το επόμενο διάστημα να κάνει ο κλάδος και ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης ένα βήμα μπροστά καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.  Επίσης ο υπουργός σχετικά με τις κρίσεις και την ανάγκη οχύρωσης των κοινωνιών και των οικονομιών από εξωγενείς ασύμμετρες αναταράξεις στο μέλλον, τόνισε ότι προς  αυτή την κατεύθυνση ο ασφαλιστικός κλάδος, μέσω των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, μέσω της στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με προγράμματα ασφάλισης που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες της εποχής, όπως είναι η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, η ασφάλιση από τους νέους κινδύνους του κυβερνοχώρου, αλλά και τα προγράμματα ζωής και τα συνταξιοδοτικά.

ΑΑΔΕ

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στα ανασφάλιστα και επισήμανε ότι η δυσχέρεια που υπάρχει σήμερα και η μη λύση οφείλεται στον τρόπο που είχε δομηθεί η νομοθεσία. Δήλωσε πώς γίνονται διεργασίες, υπάρχουν συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών, και Οικονομικών (υφυπουργούς Παπαδόπουλο και Βεσυρόπουλο)  ώστε να εντοπιστεί μια νέα διαδικασία και να επιτευχθεί ο ανασχεδιασμός του όλου συστήματος ώστε να επιτευχθεί το σωστό  αποτέλεσμα. Επίσης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται και εφαρμογές ελεγκτικές ηλεκτρονικές ώστε να υπάρχει εντοπισμός των οχημάτων με το σκανάρισμα της πινακίδας. Εξήγησε ότι

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ε.Ε.Α.

Ι. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Την πρόθεση του ΕΕΑ να συνεχίσει τον δρόμο που ξεκίνησε πριν από χρόνια  και έφερε το επάγγελμα στις πρώτες θέσεις συνομιλητών της κυβέρνησης, έλυσε προβλήματα, δρομολόγησε λύσεις, στήριξε την επιμόρφωση και πολλά ακόμη  αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου κατά τους χαιρετισμούς του και τις δύο ημέρες της Συνδιάσκεψης. Μεταφέροντας το μήνυμα αυτό την 2η Ημέρα του Συνεδρίου επισήμανε τα βασικά θέματα που σήμερα διεκδικεί ο κλάδος. Προσδιόρισε :
  1. Κίνητρα και Υποχρεωτικότητα για τις ασφαλίσεις: Δηλαδή, πως μέσα από διάφορες ενέργειες μπορεί να στηριχθεί η ιδέα της ασφάλισης
  2. Κλιματική Αλλαγή -Φυσικές Καταστροφές. Σε αυτό τον τομέα η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αναλάβει μεγάλο ρόλο και έχει και ισχυρό λόγο
  3. Εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Δίκτυα διανομής, που αφορά την προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων και το πώς αυτή η διαδικασία θα γίνεται μα κανόνες και συνέπεια».

Ακόμα ο πρόεδρος του ΕΕΑ είπε πως «η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ένα επάγγελμα απαιτήσεων το οποίο συμπορεύεται με την πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας. Επάγγελμα που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε δυναμικά, εκσυγχρονίστηκε ταχύτατα, εκπαιδεύεται, ελέγχεται και πιστοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και απαιτεί διαρκή επιμόρφωση. Είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό επάγγελμα, που περνά διαρκή έλεγχο από την εποπτική αρχή, σεμινάρια για επαναπιστοποίηση γνώσεων και που κυρίως ελέγχεται καθημερινά από τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι».

Δ. ΓΑΒΑΛΑΚΗΣ

Με κεντρικό ρόλο σε όλη την διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης ο ΓΓ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ κ. Δ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε είτε μέσω των θεματικών ενοτήτων στις οποίες συμμετείχε είτε κατά την διάρκεια της εξέλιξης της εκδήλωσης στην ενότητα που έχει επιτευχθεί, στην συμπόρευση των Σωματείων και των Επιμελητηρίων καθώς και σε σειρά θεμάτων που επιλύθηκαν μέσα στα χρόνια διεκδικήσεων της διαμεσολάβησης η οποία εκκινώντας ως ΕΑΔΕ προ ετών την προσπάθεια ενότητας, σύγκλισης και ενδυναμωμένης διεκδίκησης κατάφερε να φθάσει σήμερα σε αυτό το υψηλότερο εμφανώς επίπεδο. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στην θεσμική υπόσταση που έχει λάβει η 4η Συνδιάσκεψη και σαφώς επισήμανε τις διεκδικήσεις και για φοροκίνητρα και για υποχρεωτικότητα στο πλαίσιο των στοιχείων που από τα στοιχεία μελετών (ΠΑΠΕΙ) τόσο για τις φυσικές καταστροφές και τα μοντέλα κάλυψης των κοινωνιών τους που ακολουθούν άλλες χώρες όσο και την υποχρεωτικότητα όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα του ΕΙΑΣ.

Πηγή: www.insurance-eea.gr