tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΜμΕ: Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επιχειρηματικότητας

Άρθρο του κ. Νίκου Κογιουμτσή, Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ, στην Κυριακάτικη "Kontra News".

Άρθρο του κ. Νίκου Κογιουμτσή, Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ, στην Κυριακάτικη "Kontra News".


Πράγματι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Η χώρα ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης και κρίσης, ύστερα από πολλές πολιτικές και οικονομικές παλινωδίες και άστοχες διαχρονικά πολιτικές παρεμβάσεις οδηγειται τον Αύγουστο στο τέλος του προγράμματος πιστοληπτικής δανειοδότησης της χώρας. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι ικανό να μας οδηγήσει σε ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική και οικονομική ανάταση. Αυτό που χρειάζεται και επανειλημμένα και απρόσκοπτα έχουμε ως Ε.Σ.Ε.Ε. και επιμελητήρια δηλώσει εδώ και αρκετά χρόνια είναι.
Κατ’αρχήν ενότητα, ομοψυχία, σύνεση και συναίνεση κατά το δυνατόν του πολιτικού προσωπικού της χώρας, που όλοι μαζί, φορείς, πολιτικό προσωπικό, κοινωνικοί εταίροι θα δημιουργησουμε τον οδικό χάρτη ανάπτυξης αυτής της χώρας ούτως ώστε να ξεφύγουμε πια από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μιζέριας, της φτώχειας και της ανεργίας.
Κάποιοι θεωρούν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ως διά μαγείας θα εισέλθουμε σε μια άλλη εποχή, μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής άνθησης, χωρίς να κρέμεται πάνω από το σβέρκο μας η δαμόκλειος σπάθη των δανειστών. Μη παραγνωρίζοντας βέβαια ότι όντως κάποια μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δείχνουν μια σχετική θετικότητα, να τους πούμε και να τους προσγειώσουμε, παρότι είμαστε φύσει αισιόδοξα όντα ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε ακόμη αναγκαίες μεταρρυθμίσεις  , αλλά ταυτόχρονα και αναγκαίες διευκολύνσεις της επιχειρηματικότητας που ως γνωστό αποτελεί τον πιο σημαντικό ιμάντα που θα δώσει ώθηση στην οικονομία , στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως με ήδη θεσμοθετημένα μέτρα, μείωσης περαιτέρω των συντάξεων, μείωσης του αφορολόγητου και 3,5% πλεόνασμα, αναπτυξιακή προοπτικη δεν προκειται να υπαρξει εάν και εφόσον δεν συνδιαμορφώσουμε μια σοβαρή οικονομική πολιτική όπως αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα, έμπρακτα και ουσιαστικά στο 4ο συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα από όλους τους καλεσμένους μας στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ΜΜΕ που αποτελούσε και αποτελεί τον πραγματικό και ουσιαστικό στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας. Μιας ΜΜΕ που είναι πια ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επιχειρηματικότητας.
Το αφήγημα της υπερσυγκέντρωσης του εμπορίου σε ελάχιστους καταρίπτεται πια από τους ίδιους τους καταναλωτές τόσο σε ευρωπαικό αλλά και σε ελληνικό χώρο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια κατανάλωση προωθωντας με ανοίκειο τρόπο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και παίζοντας στην σκακιέρα του αθέμιτου ανταγωνισμού, βρήκαν ομως μπροστά τους ορθωμένο το συνδικαλιστικό τείχος των εμπόρων και επιχειρηματιών και όχι μονον,και ευελπιστω πως καταλαβαν ότι τετοια παιχνίδια εις βάρος μας, δεν θα έχουν καμία ανοχή στο μέλλον και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα προς όφελός τους.
Παρότι μικροί και μικρομεσαίοι ως επιχειρηματίες έχουμε την δυνατότητα ως μονάδες αλλά και με συμπράξεις και συνέργειες τύπου Α.Κ.Ε. (Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου) να σταθούμε επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε δήθεν μεγάλο , αρκεί βέβαια να υπάρχει αλληλοσεβασμός, θεμιτός ανταγωνισμός και η πολιτεία να συνδράμει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, με πρόσβαση των ΜΜΕ σε ρευστότητα και μικροδάνεια από τις τράπεζες σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του χρόνου απόδοσης δικαιοσύνης και πραγματική διευκόλυνση των δανείων και υποχρέωσεων των επιχειρήσεων και εμπόρων που λόγω της κρίσης και όχι με δική τους ευθύνη φτάσανε σε ένα τέτοιο σημείο.
Εάν δεν συμβούν και δεν συνυπάρξουν όλα αυτά θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο με λουκέτα παντού και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπέρασαν πια τα 100 δισ., όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και περισσότερη φτώχεια και ανεργία.
Εμείς ως Μικρομεσίοι  είμαστε εδώ, δεν μεταφέραμε την έδρα μας σε γειτονικά κράτη, ρισκάρουμε και ει δυνατόν, επενδύουμε στην μικροεπιχείρησή μας, στηρίζοντας την οικονομία και την απασχόληση, ευελπιστώντας ότι η εκάστοτε πολιτεία θα πράξει τα δέοντα, θα πράξει τα αυτονόητα.