Ν. Κογιουμτσής στην ΕΡΤ1 για την κίνηση στην χριστουγεννιάτικη αγορά

Σε «άνοδο της θερμοκρασίας» στην αγορά την περίοδο των εορτών προσβλέπουν οι έμποροι.

Για την κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά μίλησε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, κ. Νίκος Κογιουμτσής, στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας» την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.

Ο κ. Κογιουμτσής επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη «κρύο» στην αγορά και τώρα αρχίζει δειλά – δειλά να αυξάνεται η κίνηση, σημειώνοντας ότι προηγήθηκε ένα δίμηνο με εκπτώσεις, οι οποίες όμως δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων σημείωσε μεσοσταθμικά μείωση περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι.

Από το προηγούμενο, πάντως, Σαββατοκύριακο, ξεκίνησε, σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτσή, «σιγά – σιγά η κατανάλωση να αυξάνεται, ευελπιστώντας ότι οδεύοντας προς την κορύφωση της εορταστικής περιόδου τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα».

Οι προσδοκίες είναι, ωστόσο, λελογισμένες, όπως εξήγησε, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, με «ψαλιδισμένους» μισθούς και συντάξεις, οι οποίες ευτυχώς δεν μειώθηκαν περαιτέρω, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κοινωνικού μερίσματος αλλά και του δώρου των ιδιωτικών υπαλλήλων θα καλύψει βασικές υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κογιουμτσής τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών σε πολύ καλές τιμές, και συνέστησε στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, να προσέχουν τις πλασματικές εκπτώσεις, να μην αγοράζουν από το παρεμπόριο γιατί τίθενται και θέματα υγείας από την αγορά κάποιων ειδών, αλλά και να αγοράζουν αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη, «γιατί στην Black Friday ψωνίσαμε και πράγματα που δεν τα χρειαζόμασταν», με αποτέλεσμα τα χρήματα «που δόθηκαν εκεί και δόθηκαν κυρίως προς τα πολυκαταστήματα, να λείψουν από την εορταστική περίοδο».

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: