tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στην “Kontra News”: Οι μικρές επιχειρήσεις σε διαρκή αγώνα επιβίωσης

Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή, Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην Κυριακάτικη Kontra News (14/4/2024).


Πυκνώνουν οι κυβερνητικές φωνές που αποτυπώνουν την ξεκάθαρη θέση να προχωρήσει η πολιτεία στην εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη που κατά γενική ομολογία είναι στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πριν από κάποιες μέρες ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη ότι ο «τόσο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον μόνο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και των ίδιων των μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνοντας παράλληλα το θέμα των συγχωνεύσεων.

Διευρύνεται ολοένα και περισσότερο η ψαλίδα οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Στη χώρα μας το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές σε ένα σημαντικό ποσοστό που ξεπερνάει το 60% είναι ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Το επιχειρηματικό μοντέλο στη χώρα μας είναι έτσι δομημένο ούτως ώστε να στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι ουσιαστικά αυτές οι χιλιάδες επιχειρήσεις που δίνουν θέσεις εργασίας και δίνουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας. Οι όποιες συγχωνεύσεις ευαγγελίζονται και προσδοκούν στο υπουργείο οικονομικών δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.

Χρειάζονται οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε κάθε περίπτωση για να οδηγηθούν οι μικρές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε είδους συγχωνεύσεις και συνέργειες. Μέχρι τώρα αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μία προνομιακή μεταχείριση των μεγάλων επιχειρήσεων κυρίως στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης αλλά και στην κατεύθυνση της φορολόγησης. Η όλη αυτή κατάσταση δημιουργεί θέματα ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που ολοένα και συμπιέζονται και ασφυκτιούν από τη μείωση της κατανάλωσης και τη συνεχή αύξηση των υποχρεώσεων. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ήδη φορτωμένες από υποχρεώσεις που προέρχονται από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και τώρα την ακρίβεια. Ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οφείλει σε εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Χρειάζεται άμεσα η θεσμοθέτηση μιας γενναίας ρύθμισης τουλάχιστον 120 δόσεων για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές που έχουν προς όλες τις κατευθύνσεις και παράλληλα να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η ευκολότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό δανεισμό και στα κοινοτικά κονδύλια του εσπα και του ταμείου ανάκαμψης. Ειδικά για το ταμείο ανάκαμψης βάση και των στοιχείων της Τραπέζης τής Ελλάδος υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση το κονδυλίων λόγω κυρίως της γραφειοκρατίας του Ελληνικού Δημοσίου. Οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης οδηγούνται κυρίως προς μεγάλες επιχειρήσεις και πολύ λιγότερο σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν ρευστότητα και πιστώσεις με χαμηλότοκα δάνεια και να μειώσουν την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων. Θα πρέπει να μειώσουν τα ποσά χρεώσεων για κάθε τραπεζική συναλλαγή που είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τελευταίο 9μηνο του 2023 μόνο από τις χρεώσεις οι τράπεζες αποκόμισαν κέρδη της τάξης του 1,4 δισ. ενώ το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε για αθέμιτες πρακτικές ήταν μόνο 40 εκατομμύρια. Η εντεινόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια έχει δημιουργήσει υστέρηση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν επαρκούν σύμφωνα και με τις έρευνες που έχουν γίνει από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Η Eurostat μας κατέταξε στην προτελευταία θέση πριν από τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη. Όσο δεν λαμβάνονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας θα ασφυκτιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών ο μισθός θα εξανεμίζεται τις πρώτες 19 μέρες του μήνα Είναι μονόδρομος για τη χώρα, για την οικονομία, για την απασχόληση να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας αλλά και της εθνικής απασχόλησης. Εάν συρρικνωθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διαρραγεί ο υγιής ανταγωνισμός και βέβαια θα υπάρχουν φαινόμενα ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και καρτέλ, με μοναδικό θύμα τον ίδιο τον καταναλωτή.