tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής στο “ΠΑΡΟΝ”: H εντεινόμενη ακρίβεια, επιβραδυντικός παράγοντας της οικονομίας

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκου Κογιουμτσή, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (26/11/2023).


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διακρίνεται μια σχετική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ελλάδα, όμως, ο πληθωρισμός έχει ανοδική τάση και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζει και διατηρείται σχεδόν σε διψήφια νούμερα εδώ και αρκετούς μήνες. Ο πρωθυπουργός της χώρας στοχοποίησε τις πολυεθνικές, και μάλιστα αναρωτήθηκε αν μας θεωρούν Μπανανία.
Ο πολίτης που κάθε μέρα έρχεται αντιμέτωπος με τη συνεχόμενη και εντεινόμενη ακρίβεια νιώθει πια ότι είναι το θύμα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού και, φυσικά, αισθάνεται ανυπεράσπιστος απέναντι στις ορέξεις των πολυεθνικών ομίλων. Η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και αυτό προκύπτει από όλες τις έρευνες που γίνονται από φορείς, μεταξύ των οποίων και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του Επιμελητηρίου οι πολίτες απαντούν σε μεγάλο ποσοστό (57%) ότι η ακρίβεια είναι «κυρίως θέμα της χώρας μας», ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (38%) λέει ότι είναι «κυρίως διεθνές θέμα». Το δε 95% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνεί ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα αύξησης των τιμών και ακρίβεια. Ειδικά οι συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα προβληματίζουν τους καταναλωτές, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που στερούνται βασικά αγαθά εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας.
Είναι απορίας άξιον γιατί δεν προχωράει η Πολιτεία στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα βασικά αγαθά, όπως και στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα και έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να συνδυαστεί με ενδελεχείς ελέγχους και να στελεχωθεί επαρκώς η ΔΙΜΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στη χώρα μας δεν λύθηκε το πρόβλημα με τα διάφορα «pass», εκτιμώ ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στη μείωση των έμμεσων φόρων σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.
Ένα άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς σταματάνε λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας και οι όποιες επιδοτήσεις, χωρίς τις οποίες αναμένονται αυξημένα βάρη για τους καταναλωτές. Με τη νέα χρονιά, επίσης, επανέρχεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω και των διαφορετικών τιμολογίων που θα ισχύσουν από το 2024. Πλέον ο καταναλωτής θα καλείται να κάνει συγκρίσεις κάθε μήνα από μια λίστα με προμηθευτές, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτος γρίφος για πολλούς εξ ημών που δεν θα έχουμε επαρκή ενημέρωση.
Σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, θα πρέπει η κυβέρνηση να ασκήσει περισσότερες πιέσεις προς τις Βρυξέλλες ώστε να συνεχιστεί η κρατική στήριξη προς την κοινωνία και, από την άλλη, να εντείνει τους ελέγχους των προμηθευτών, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για απόπειρα αισχροκέρδειας. Πάντως, και τα όποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε πολυεθνικές εταιρείες για αισχροκέρδεια φαίνεται ότι δεν φρενάρουν τις όποιες αυξήσεις στα βασικά είδη ανάγκης. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζονται σε βάρος κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Πολιτεία οφείλει να βρει άμεσα τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας, που έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των ελλήνων πολιτών, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στην κατανάλωση.
Η πορεία προς την εορταστική περίοδο δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα όσον αφορά την κατανάλωση, ειδικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε ότι το δώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς και οι όποιες επιχορηγήσεις του πακέτου των 350 εκατομμυρίων θα δώσουν κάποιες, έστω και μικρές, καταναλωτικές ανάσες στην ήδη ασθμαίνουσα αγορά και επιχειρηματικότητα.