tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (01/02/2021)

Άρθρα

Το πλαίσιο των όρων αμοιβής και εργασίας των διανομέων πακέτων επισιτιστικού καταστήματος

Ερωτήματα

Τι ισχύει για την πληρωμή άδειας ειδικού σκοπού γονέων;

Εταιρεία έχει υποβάλλει κανονικά το έντυπο Ε11.1 Απολογιστικό έντυπο ειδικού σκοπού για άδειες ειδικού σκοπού που έλαβαν εργαζόμενοι κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020.

Στις αντίστοιχες ΑΠΔ όμως δεν δηλώθηκαν οι άδειες αυτές σε ξεχωριστή γραμμή με κωδικό 01 αλλά όλη η μισθοδοσία του μήνα κανονικά με κωδικό 01, χωρίς ανάλυση.

Είναι αυτός ο λόγος που η επιχείρηση δεν έχει λάβει τα αντίστοιχα χρήματα για τους μήνες αυτούς και αν ναι πως διορθώνεται αυτό?

Απαιτείται η υποβολή διορθωτικής ΑΠΔ για τους μήνες αυτούς? Θα καταβληθούν τα χρήματα ή θεωρούνται χαμένα;

Απάντηση

 Για τους εργαζομένους – δικαιούχους της άδειας ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις- εργοδότες καταχωρίζουν στις Α.Π.Δ της οικείας μισθολογικής περιόδου, το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο των ημερομισθίων δηλαδή τόσο αυτών που καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και αυτών που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για τα ανωτέρω ημερομίσθια, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.  Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των αδειών ειδικού σκοπού που βαρύνετε ο τακτικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1» στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δηλαδή τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, τόσο αυτές που καλύπτονται από τον εργοδότη όσο και αυτές που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, τις μικτές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου για τις αντίστοιχες ημέρες αδείας, το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε εργοδότη που έκαναν χρήση της παραπάνω άδειας.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή και διακοπή επιχείρησης

Καλημέρα σας, ατομική επιχείρηση με αντικείμενο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων η οποία έχει πάρει την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 και 4 και έχει αιτηθεί και για την 5 πρόκειται να κάνει διακοπή τέλος Φεβρουαρίου. Επιπλέον, έχει ένα άτομο προσωπικό, το οποίο όλους αυτούς τους μήνες βρίσκεται σε αναστολή. Τι συνέπειες έχει η διακοπή για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και περισσότερο για την 4 και την 5 όπου το 50% δεν επιστρέφεται καθώς επίσης και αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση της επιχείρησης σε περίπτωση οικειοθελής αποχώρησης του ατόμου και μετέπειτα διακοπή της επιχείρησης.

 

Απάντηση:

  1. Στο άρθρο 9 «Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης» της ΓΔΟΥ 281/2020αναφέρεται:
    «1. Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου.

    8. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020, κατά περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις».

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Προθεσμίες υποβολών Mydata

 

Σας παρακαλώ να διευκρινίσετε τις ημερομηνίες υποχρέωσης υποβολής αρχείων στο my data.
Αναφέρομαι στις εξής περιπτώσεις

Α. τιμολόγιο χονδρικής ( πώλησης -παροχής ) εκδίδεται με χειρόγραφο τρόπο και η εταιρεία επιθυμεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι ποτέ πρέπει από τις 01/01/2021 να ενημερώνει τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Β. Τιμολόγιο χονδρικής (πώλησης- παροχής) που εκδίδεται μεσώ εταιρίας πχ το epsilon smart αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο ;

Γ. απόδειξη λιανικών συναλλαγών ( πώληση-παροχή) εκδίδεται με χειρόγραφο τρόπο και η εταιρία επιθυμεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Πότε αποστέλλει τα αρχεία ;

Δ. απόδειξη λιανικών συναλλαγών που εκδίδεται μεσώ εταιρίας πχ. εpsilon smart , αποστείλει τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο;

Ε. Αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται από ΦΗΜ , οι οποίες προφανώς και θα συνδεθούν σταδιακά , μέχρι τότε υποβάλλουμε τα στοιχεία τους; συγκεντρωτικά ανά μήνα;

το ίδιο ισχύει και τα ταξί ;

και τέλος ο χαρακτηρισμός των εξόδων και άρα η αποστολή τους γίνεται βάσει ημερομηνίας υποβολής του ΦΠΑ ;

Και μια ακόμα διευκρίνηση , τα αλιευτικά σκάφη που εντάσσονται στο ν 27/75 υποβάλλουν στο τέλος του χρόνου τα έξοδα τους συγκεντρωτικά ; τα έσοδα υποβάλλονται από τον εκδότη των εκκαθαρίσεων, σωστά ; τα μικρά παράκτια σκάφη υποβάλλουν ;
Τα μη κερδοσκοπικά σωματεία το ίδιο ;
Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος απαλλάσσονται ; σε αυτή την περίπτωση , ένα τιμολόγιο που θα εκδώσουν θα υποβληθεί από τον λήπτη με ποιο χαρακτηρισμό ;

Απάντηση:

  1. Στην απόφαση Α.1138/2020,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι και την Α.1300/2020 ορίζεται:
    «Άρθρο 4 ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ

    6. Η διαβίβαση των δεδομένων, που ορίζονται με την παρούσα, πραγματοποιείται από τις υπόχρεες οντότητες ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω:

    α) των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Ειδικά για τα δεδομένα τιμολογίων, οι οντότητες που χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτό, δεν επιτρέπεται να διαβιβάζουν δεδομένα των παραστατικών αυτών με κάποιον από τους λοιπούς τρόπους της παρούσας παραγράφου.

    β) των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. μέσω σχετικής διεπαφής.

    γ) ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που:

    γα) τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνουν τα όρια των ακαθάριστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000. Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζονται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την Πλατφόρμα myDATA, και ισχύουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διαβίβαση. Εξαιρετικά, για τα έτη 2020 και 2021, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και 2019 αντίστοιχα ή

    γβ) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην Πλατφόρμα myDATA μέχρι το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Εξαιρετικά για τα έτη 2020 και 2021, λαμβάνεται υπόψη μόνο το πλήθος των τιμολογίων, με βάση τις υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών, σύμφωνα με την απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/2014 (Β΄ 179).

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr