tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (04/01/2022)

Άρθρα

10 σημεία – κλειδιά του χρηματοδοτικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ερωτήματα

ΦΠΑ σε πώληση εμπορευμάτων (b2c) εντός Ε.Ε. απευθείας από τρίτη χώρα μέσω ιστοσελίδας

Θα ήθελα τη γνώμη σας στο παρακάτω θέμα. (dropshipping)

Ελληνική εταιρεία πουλάει εμπορεύματα σε ιδιώτες εντός Ε.Ε. μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Όλα τα εμπορεύματα προέρχονται από προμηθευτή με έδρα την Κίνα. Τα εμπορεύματα αποστέλλονται από την Κίνα, ύστερα από την εντολή την ελληνικής εταιρείας, απευθείας στους τελικούς ιδιώτες αγοραστές εντός ένωσης. Δεν περνάνε από την Ελλάδα, δεν διατηρεί αποθήκη η ελληνική με αποθέματα εμπορευμάτων.

Από αυτά που γνωρίζω το παραπάνω δεν θεωρείται πώληση από απόσταση καθώς τα εμπορεύματα δεν περνάνε από την Ελλάδα.

Η ελληνική εταιρεία για τα εμπορεύματα που πουλάει εκδίδει ΑΛΠ χωρίς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία 5α,5β και 13 του 2859/200, υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στην μονοαπευθυντική θυρίδα για υπολογισμό και καταβολή ΦΠΑ στα κράτη μέλη που πουλάει τα εμπορεύματα ;

Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις σε Ε.Ε. υπερβαίνουν τις 10.000.

Απάντηση:

Οι πράξεις που περιγράφετε δεν χαρακτηρίζονται ως ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών της περίπτωσης α΄  της παρ. 1 το άρθρου 5 α , αλλά ως εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών  που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή Τρίτες Χώρες (περ. β΄ παρ. 1 άρθρου 5 α  ΦΠΑ).

Έχουμε την άποψη για τις πράξεις αυτές,  από τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 5β, της παρ. 6, 6β του άρθρου 13, να κάνετε χρήση του ειδικού καθεστώτος …

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Δανεισμός υπαλλήλου

Μπορεί επιχείρηση να δανείσει εργαζόμενο σε άλλη επιχείρηση με διάρκεια συμβάσης δανεισμού αορίστου χρόνου; Η μετά τους συνεχομένους 36 μήνες δανεισμού η σύμβαση του υπαλλήλου θεωρείται αορίστου με τον έμμεσο εργοδότη;

Απάντηση

Σε περίπτωση γνήσιου δανεισμού μισθωτού, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος, ενώ προσφέρει την εργασία του κανονικά στον αρχικό εργοδότη, παραχωρείται προσωρινά σε τρίτη επιχείρηση με τη διασφάλιση επανόδου του στον αρχικό εργοδότη (όπως π.χ. συμβαίνει μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων δηλαδή που ανήκουν στον ίδιο όμιλο),  η  χρονική διάρκεια της  σύμβασης δανεισμού  δεν είναι επακριβώς καθορισμένη , ούτε υφίσταται ανώτατο χρονικό όριο διάρκειας του δανεισμού. Συνήθως η χρονική διάρκεια του γνησίου δανεισμού  συναρτάται  με το χρόνο ολοκλήρωσης ενός   συμφωνηθέντος έργου  που  βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας   ο « Δευτερογενής  εργοδότης» (που δανείζεται το μισθωτό) , το οποίο του έχει αναθέσει  ο  « Αρχικός εργοδότης».  Αμέσως μετά την τη λήξη του έργου και τη λύση της σύμβασης δανεισμού ο «αρχικός εργοδότης»  υποχρεούται   να    επαναφέρει το συγκεκριμένο    εργαζόμενο  στην   ίδια θέση της επιχείρησής του ,  με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας  και με τους ίδιους προ του δανεισμού όρους αμοιβής και εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο  γνήσιος δανεισμός εργαζόμενου είναι διάρκειας ορισμένου χρόνου που όμως η διάρκεια του  μπορεί να υπόκειται σε ανανεώσεις παρατάσεις χωρίς να υφίστανται εν προκειμένω χρονικοί περιορισμοί όσον αφορά την ανώτατη δυνατή χρονική διάρκεια του….

 

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr