tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (09/11/2021)

Άρθρα

Καταγγελία σύμβασης εργασίας από μισθωτό

Ερωτήματα

Εξαιρούμενοι χρησης ταμειακής μηχανής και mydata

Όλες οι κατηγορίες που εξαιρούνται από την υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακής μηχανής ,εκδίδουν χειρόγραφα τα παραστατικά τους και αν ήθελαν να εκδίδουν μηχανογραφημένα θα έπρεπε να έχουν φορολογικό μηχανισμό με σήμανση. πχ (Γιατροί ,δικηγόροι , λογιστές κοκ)

Τώρα σε συνάρτηση με το mydata θα πρέπει μαζί με το πρόγραμμα οποιασδήποτε εταιρείας (epsilonnet πχ) να έχουν και φορολογικό μηχανισμό;

Αν όχι παρακαλώ΄ να μας αναφέρεται βάσει ποιου νόμου.

Απάντηση:

  1. Η υποχρέωση έκδοσης παραστατικών λιανικών πωλήσεων μέσω ΦΗΜ ορίζεται από τις ΠΟΛ. 1003/2014 και ΠΟΛ. 1002/2014 και είναι ανεξάρτητη της υποχρέωσης και του τρόπου διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών στην πλατφόρμα mydata.
  2. Στην απόφαση Α.1171/2021 «Διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) με το Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω αυτών, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA» αναφέρεται:

«Άρθρο 2 ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ: ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

  1. Οι οντότητες που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση των Φ.Η.Μ. για την έκδοση των στοιχείων λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 και την κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου αυτού απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1002/2014 (Β΄ 3/2015), και δεν κάνουν προαιρετική χρήση τους, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργοδότη και εργαζόμενου, αναρρωτική άδεια εργαζόμενου λόγω covid-19

Για τις πιο κάτω περιπτώσεις

α) ποιες είναι οι υποχρεώσεις και ποια τα δικαιώματα του εργοδότη έναντι του εργαζομένου, β) ποιες είναι οι υποχρεώσεις και ποια τα δικαιώματα του εργαζομένου έναντι του εργοδότη και γ) πότε ο εργαζόμενος δικαιούται αναρρωτική άδεια και ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την χορήγησή της

 

  1. Θετικός μετά από self – test
  2. Θετικός μετά από rabit – test
  3. Θετικός μετά από RT – PCR
  4. Θετικό συγγενικό πρόσωπο με το οποίο συγκατοικεί ο εργαζόμενος
  5. Θετικό συγγενικό πρόσωπο με το οποίο δεν συγκατοικεί ο εργαζόμενος
  6. Θετικό συγγενικό πρόσωπο με το οποίο δεν συγκατοικεί ο εργαζόμενος αλλά έρχεται συχνά σε στενή επαφή με αυτό

Απάντηση

Εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα COVID-19

Στο Άρθρο 15 N.4722/2020 ορίζεται ότι εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή μέχρι  δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 6), ή..

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr