tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (11/01/2021)

Άρθρα

Μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ερωτήματα

Ποιος είναι ο συντελεστής ΦΠΑ για τις πλαστικές ασπίδες προστασίας προσώπου;

 

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο συντελεστή ΦΠΑ εντάσσονται οι πλαστικές ασπίδες προστασίας προσώπου για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Κορωναίου COVID-19.

Σας ευχαριστώ.

Απάντηση

 

  1. Σύμφωνα με την παρ. 50 της περ. Α΄ του παραρτήματος ΙΙΙ του Ν. 2859/2000, στον υπερμειωμένο συντελεστή φόρου (6%) υπάγονται οι «50. Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών – νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση) (ΔΚ ΕΧ 3926, ΕΧ 4015, ΕΧ 4818 ΕΧ, ΕΧ 6307)». Η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου πρώτου του Ν.4683/2020 (ΦΕΚ Α’ 83/10-04-2020) και ισχύει από 20/03/2020 και μέχρι 31/12/2020 σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου πρώτου [σχετ.  παρ.1 του άρθρου πρώτου της ΠΝΠ4/2020(ΦΕΚ Α΄ 68/20-03-2020)].

    Ο όρος «ΕΧ» δίπλα από ορισμένες δασμολογικές κλάσεις, σημαίνει ότι, από την αναφερόμενη δασμολογική κλάση, υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6% αποκλειστικά τα προϊόντα που αναγράφονται ρητά στη συγκεκριμένη παράγραφο του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, και όχι ολόκληρη η εν λόγω δασμολογική κλάση (η οποία περιλαμβάνει και άλλα είδη που δεν υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6%).

    2. Με την Ε.2038/2020 Κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του Α΄ μέρους της ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 68/20-03-2020) και  διευκρινίσθηκε ότι, «Αναλυτικά σας γνωρίζουμε αναφορικά με τις δασμολογικές κλάσεις (ΔΚ) που αναφέρονται στην παράγραφο 50: α. Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών-νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση) των ΔΚ ΕΧ 3926, ΕΧ 4015, ΕΧ 4818 και ΕΧ 6307, συντελεστής ΦΠΑ 6%.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Υπάρχει υποχρέωση τήρησης των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Σύλλογος συνταξιούχων έχει κυρίως έσοδα-εισπράξεις, τις συνδρομές των μελών του. Δευτερεύοντα έσοδα αποτελούν οι τραπεζικοί τόκοι καταθέσεων. Για τις συνδρομές γίνεται απευθείας  κράτηση (από ΕΦΚΑ), από τη σύνταξη των εγγεγραμμένων μελών, η οποία κράτηση στη συνέχεια αποδίδεται στον σύλλογο.

Έχει ο σύλλογος υποχρέωση να υπαχθεί στην τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων;

Απάντηση:

  1. Σύμφωνα με την απόφαση Α.1138/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

    «. Οι οντότητεςτου άρθρου 1 του Ν. 4308/2014 (Α΄251), ανεξαρτήτως μεγέθους αυτών και τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων, των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και της παρούσας απόφασης.

    2. Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας δεν εμπίπτουν:

    α) Οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους,

    β) Το Δημόσιο, οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία, με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την Οδηγία 2006/112/ ΕΚ ( παρ. 9, άρθρο 8 του Ν. 4308/2014 ).

    3. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε.:

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Καλησπέρα σας
Ανώνυμη εταιρεία που απασχολεί 18 άτομα (μισθωτούς και ημερομίσθιους) προτίθεται για την περίοδο των εορτών να εφαρμόσει το σύστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του άρθρου 42 του Ν.3986/2011. Η συγκεκριμένη εταιρεία ως πληττόμενη εφαρμόζει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και παράλληλα έχει προχωρήσει σε αναστολές σύμβασης κάποιων εργαζομένων της. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θέλει να την εφαρμόσει σε συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας που την περίοδο των εορτών έχει αυξημένο φόρτο εργασίας. Τα ερωτήματα μας είναι τα ακόλουθα :
1. Μπορεί να εφαρμόσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τις αναστολές του προσωπικού, έστω και σε διαφορετικό τμήμα εργασίας ?
2. Ποια είναι η σχετική διαδικασία ?
3. Πώς αποδεικνύεται η συμφωνία των εργαζομένων ?
4. Πώς αναγγέλλεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ?
Λόγω του επείγοντος της εφαρμογής θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μία γρήγορη απάντηση σα.

Απάντηση:

  • Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις  του άρθρου 41 του Ν.1892/1990(όπως ισχύει), κατά την άποψη μας, είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί τo σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας που ορίζει η εν λόγω διάταξη. Διευκρινίζεται πάντως ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 41, καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 41 του Ν.1892/1990 (όπως ισχύει) ορίζεται ότι:

    «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

    Η ένωση προσώπων που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο μπορεί να συσταθεί από το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι (20) εργαζομένους και δεκαπέντε τοις εκατό (15%) εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ΄ ανώτατο αριθμό είκοσι (20) εργαζόμενοι. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η διάταξη του εδαφίου γγ΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1264/1982 (Α΄ 79).»

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr