tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (11/3/2024)

Άρθρο

Διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο, QRcode και Απώλεια διασύνδεσης για το κανάλι των ERP

 

Ερωτήματα

Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε υπάλληλο και εργάτη

Σε επιχείρηση super market, προσλαμβάνονται 2 εργαζόμενοι με ατομική σύμβαση εργασίας, ο ένας εργάτης και ο άλλος υπάλληλος, με ημερομηνία πρόσληψης 02/01/24.

Και οι 2, έχουν 2 τριετίες συμπληρωμένες πριν τις 14/02/2012. Η μια τριετία είναι στην ειδικότητα και η άλλη εκτός ειδικότητας. Και στους 2 εργαζόμενους, η προϋπηρεσία ξεκίνησε να προσμετράται αφού είχαν γίνει 20 ετών.

Θα ήθελα να μου πείτε σας παρακαλώ πως πρέπει να χειριστούμε την αναγνώριση προϋπηρεσίας ως προς το κομμάτι των αποδοχών. Και στους 2 (υπάλληλο – εργάτη) αναγνωρίζονται και οι 2 τριετίες;

Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 1, Υποπαράγραφος ΙΑ.11. του  Ν.4093/12.11.2012 , ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Ειδικότερα ,οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας των αμειβομένων βάσει  του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου κατά τα ανωτέρω οριζόμενα , καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για την συμπληρωθείσα υπηρεσία την 14.2.2012 . Με τις  ρυθμίσεις του άρθρου 33 του Ν.5053/2023  που ισχύουν από 1/1/2024,  η προσμέτρηση του χρόνου προϋπηρεσίας  του εργαζόμενου που είχε σταματήσει να εξελίσσεται μέχρι την  14 η  Φεβρουαρίου 2012, από 1/1/2024 θα εξελίσσεται από το χρονικό διάστημα που είχε σταματήσει.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ. 

 

Μετατροπή πενθήμερης εργασίας

Εταιρεία θέλει να μετατρέψει το ωράριο εργασίας μέρους των υπαλλήλων της με πλήρη απασχόληση από πενθήμερο 8ωρο σε τετραήμερο 10ωρο. Ενημερώστε μας στα εξής:

  1. Προβλέπεται το παραπάνω επιλεκτικά σε μέρος των εργαζομένων και για πόσο διάστημα εντός του έτους;
  2. Πρέπει να γίνει κάποια κοινοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας;
  3. Τι καταστάσεις απαιτούνται να αναρτηθούν στο ΥΕΚΑ;
  4. Στην υποβολή του ωραρίου στο ΥΕΚΑ πρέπει να γίνει κάποια αναφορά για να μη χτυπά στο σύστημα υπερεργασία-υπερωρία κλπ;
  5. Αλλάζει κάτι στην υποβολή της ΑΠΔ σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς;
  6. Το διάλλειμα εργασίας επί 10ώρου αλλάζει;
  7. Υπάρχει κάτι επιπλέον που πρέπει να κάνει η εταιρεία ως προς τους τύπους (αλλαγή σύμβαση εργασίας κλπ);

Απάντηση

Όσον αφορά το διαδικαστικό πλαίσιο Διευθέτησης του χρόνου εργασίας  σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας 64597/3.9.2021 απαιτείται πλέον:

–  Ρητός όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμφωνίας του  εργαζόμενου και εργοδότη για διευθέτηση  και τροποποίηση της ατομικής σύμβασης στο μέρος που αφορά στην διάρκεια της ημερήσιας και της εβδομαδιαίας απασχόλησης, με κοινοποίηση στον εργαζόμενο του εφαρμοζόμενου συστήματος διευθέτησης που συμφωνήθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο  άρθρο 6 του  N.5053/2023

–  Υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλει     τη ψηφιακή  όργάνωση  του χρόνου εργασίας   στην  οποία  θα αποτυπώνεται το εφαρμοζόμενο σύστημα διευθέτησης και στην  οποία  θα προβλέπεται η σχετική περίοδος αναφοράς κατά την οποία θα έχει ισχύ το εν λόγω σύστημα διευθέτησης.

Όσον αφορά το πλαίσιο ασφάλισης του εργαζόμενου  έμμισθου επί τέσσερα 10ωρα  εβδομαδιαίως , λογίζεται ως πλήρους απασχόλησης  και επιφέρει ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως.

Επίσης το  πλαίσιο χορήγησης του διαλείμματος  εργασίας  και επί  10ώρης  ημερήσιας εργασίας  δεν διαφοροποιείται και παραμένει  όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του ΠΔ  88/99 στο οποίο ορίζονται τα εξής: «’Όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις τέσσερις (4) συνεχόμενες ώρες, χορηγείται διάλειμμα κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτών και κατά μέγιστον τριάντα (30) λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Το διάλειμμα αυτό δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενο με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας».

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr