tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (12/12/2022)

Άρθρα

Το στοίχημα των «διατηρήσιμων» κερδών

Ερωτήματα

Επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης σε εργάσιμη ημέρα

Απο έλεγχο των υποβληθέντων προγραμμάτων εργασίας της επιχείρησής μας, στην οποία εφαρμόζεται σύστημα εργασίας 6ημερης εργασίας/εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο), ενώ, ως γαλακατοβιομηχανία, εξαιρείται από την υποχρεωτική ανάπαυση σε ημέρα Κυριακή, το ΤΕΕΣ Σερρών διαπίστωσε ότι εμφανίζονται σε αυτά κάποιοι εργαζόμενοί μας να εργάσθηκαν καθ’ ημέρα Κυριακή χωρίς να τους έχει χορηγηθεί εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό). Απαντήσαμε εγγράφως ότι εργάσθηκαν λιγότερο από 5 ώρες και χορηγήθηκε αναπληρωματικό ρεπό την αμέσως επόμενη εβδομάδα, μόνο αναλόγως της επιθυμίας των εργαζομένων, (άρθρ.10 παρ.5 του βδ 748/1966) και πράγματι δόθηκαν από την επιχείρηση τέτοια αναπληρωματικά ρεπό. Εντούτοις, κατόπιν γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, επιβλήθηκε, ως προς όλους όσους εργάσθηκαν καθ’ημέρα Κυριακή, πρόστιμο για παράβαση αρθ. 3 παρ. 1 του βδ 748/1966 , σε συνδυασμό με το άρθ. 5 του π.δ. 88/1999. (Μή χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης).

Απάντηση:

Eπί εξαήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης , η έκτακτη εργασία την Κυριακή ακόμη και μέχρι πέντε (5) ώρες, ναι μεν δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 10, παρ. 1 του Β.Δ. 748/1966 , δημιουργεί όμως υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης σε εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ΠΔ 88/1999, με τίτλο «Εβδομαδιαία ανάπαυση» σύμφωνα με το οποίο «Στους εργαζόμενους εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα, ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η οποία συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν την Κυριακή, ανάλογα με τις ισχύουσες για κάθε κατηγορία εργαζόμενων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και πρακτικές». Κατά συνέπεια , επί εξαήμερης εργασίας εβδομαδιαίως,  δεν είναι σύννομη  η απασχόληση την Κυριακή αν δεν χορηγηθεί ημέρα ανάπαυσης σε εργάσιμη ημέρα της επόμενης…

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Τα ασφαλιστήρια αποταμιευτικά ατομικά συμβόλαια που συνάπτουν επιχειρήσεις για εργαζόμενο ή εταίρο τους, αποτελούν παροχή σε είδος;

Μια εταιρεία κάνει μια εφάπαξ καταβολή για ασφαλιστικό αποταμιευτικό πρόγραμμα. Στην λήξη του ασφαλιστικού προγράμματος, δικαιούχος του ασφαλίσματος είναι στέλεχος ή εργαζόμενος της εταιρείας. Αν όμως το πρόγραμμα λυθεί οποιαδήποτε στιγμή πριν τη λήξη του, τότε τα χρήματα επιστρέφονται στην εταιρεία.

 

Πώς χειριζόμαστε ένα τέτοιο προϊόν από πλευράς φόρου εισοδήματος. Η πρώτη σκέψη μου είναι ότι από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα λήξει το ασφαλιστικό προϊόν, η κατάθεση του εφάπαξ ποσού, ουσιαστικά είναι μια προθεσμιακή κατάθεση της εταιρείας. Δικαιούχος της αμοιβής καθίσταται το στέλεχος ή ο εργαζόμενος, μόνο στη λήξη του προγράμματος και τότε θεωρώ ότι υπάρχει εισόδημα για τον δικαιούχο και έξοδο για την εταιρεία. Το φυσικό πρόσωπο, λήπτης της ασφάλισης, πώς θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό που θα λάβει;

Απάντηση

  1. Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος εμπεριέχει διατάξεις φορολογικού χειρισμού και αντιμετώπισης ασφαλιστικών προγραμμάτων που σχετίζονται όμως με:

ομαδικά ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (περ. ζ΄παρ. 3 άρθρου 12, περ. ι΄ παρ. 1 άρθρου 14, παρ. 4 άρθρου 15 ΚΦΕ), με ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματικών ταμείων (περ. ε΄ παρ. 1 άρθρου 14), με ασφάλιστρα για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού προσωπικού ή για την κάλυψη κινδύνου ζωής ή ανικανότητας (περ. ια΄ παρ. 1 άρθρου 14 ΚΦΕ).

Ειδικότερα:..

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ 

Πηγή: www.e-forologia.gr