tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (16/03/2021)

Άρθρα

Αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μηνός Μαρτίου 2021. Χρηστικός πίνακας

Ερωτήματα

Ποια δικαιολογητικά και έως πότε πρέπει να προσκομίσει ωφελούμενος από επιστρεπτέα προκαταβολή; Τι ισχύει για τις εγγραφές ΑΠΔ σε περίπτωση αναστολής;

Όσον αφορά τις εγγραφές του ΔΧ 2020 όσων βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας ,βγήκε εγκύκλιος από το ΕΦΚΑ ότι για το διάστημα αυτό θα κάνουμε εγγραφές με ΤΑ 116 ,αλλά όσοι έχουν υποβάλει μονομερείς δηλώσεις θα παραχθούν από το σύστημα αυτόματα εδώ δεν μπορώ να το καταλάβω θα υποβάλουμε εμείς ως επιχειρήσεις ΑΠΔ η θα υποβληθούν αυτόματα από το σύστημα εξηγείστε μας αναλυτικά παρακαλώ τι εννοεί μονομερείς έχουμε υποβάλει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις δηλώσεις πχ καφετέρια το καλοκαίρι υποβάλαμε τις δηλώσεις για Αύγουστο- Σεπτέμβριο το ΔΧ θα το υποβάλει η επιχείρηση η αυτόματα.

Επίσης διάβασα σε εγκύκλιο όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι πρέπει έως 28/2/21 να υποβληθούν στο σύστημα τα δικαιολογητικά και για τις προηγούμενες επιστρεπτέες ,τι δικαιολογητικά να υποβάλουμε αφού το σύστημα τα διασταυρώνει αυτόματα με τα έσοδα που καταχωρούμε σε αυτό.

Απάντηση

 

Σύμφωνα με την ΓΔΟΥ με αριθμό 296/27.11.2020 (ΦΕΚ 5251 τεύχος δεύτερο), με θέμα «Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ281/13.11.2020 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020» (Β΄ 5047), όπως ισχύει», επί των ερωτημάτων σας αναφέρει ότι:

«2. Η παρ. 2 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙ.Β. της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας,  σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών 

3. Το Παράρτημα ΙΙ.Β. αντικαθίσταται ως εξής:

«Β. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Η επιχείρηση εφόσον έχει ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 10 της παρούσας να προσκομίσει τα κάτωθι δικαιολογητικά ως την 28η Φεβρουαρίου 2021:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι “Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:

– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,

– είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνετε στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Ποιες είναι οι διαδικασίες για την πώληση παγίου από ΕΠΕ;

Παρακαλώ ενημερώστε μας για το σύνολο των διαδικασιών που προκύπτουν από πώληση Ακινήτου (Πάγιο) από ΕΠΕ.

· Πως φορολογείται το έσοδο

· Υπάρχει θέμα Υπεραξίας

· Υπάρχει Φόρος μεταβίβασης (Υπολογίζεται από συμβολαιογράφο?)

· Υπάρχει διαφορά αν πουληθεί σε μέτοχο ?

Και γενικός αν υπάρχουν δεδομένα που πρέπει να προσέξουμε.

 

Απάντηση:

1 ο  θέμα

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν.4172/2013 «1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης [….]».

Για την ΕΠΕ το αποτέλεσμα από την πώληση παγίου στοιχείου της (ακινήτου) θα προσδιοριστεί ως η διαφορά του τιμήματος πώλησης μείον την αναπόσβεστη αξία κατά το χρόνο της πώλησης. Το αποτέλεσμα από την πώληση του παγίου δεν φορολογείται διακριτά, αλλά τα το συνολικό αποτέλεσμα της ΕΠΕ φορολογείται με τον συντελεστή του άρθρου 58 του Ν.4172/2013.

2 ο  θέμα

Πιθανά το ερώτημα να αφορά στο άρθρο 41 (“μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας”) του Ν.4172/2013. Το εν λόγω άρθρο αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα (και υπό προϋποθέσεις), και είναι σε αναστολή εφαρμογής έως 31/12/2022. Οπότε δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του στην πώληση του ακινήτου από την ΕΠΕ.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Είναι δυνατόν υποχρεώσεις και απαιτήσεις επιχείρησης να εξοφλούνται και να εισπράττονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών τρίτου;

Σε ετερόρρυθμη εταιρεία που τηρεί απλογραφικά βιβλία το υπόλοιπο του λογαριασμού όψεως δεν επαρκεί για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων σε προμηθευτές που πρέπει να εξοφληθούν άμεσα. Μπορεί να γίνει εξόφληση αυτών από προσωπικό λογαριασμό ενός εκ των εταίρων και από προσωπικό λογαριασμό ενός τρίτου; Ποια θέματα πρέπει να διασφαλισθούν για να μην υπάρξει πρόβλημα;

Το ερώτημα στοχεύει κυρίως στο να διερευνηθεί αν η εν λόγω συναλλαγή πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ταμειακή διευκόλυνση ή δανεισμός από εταίρο ή τρίτο δεδομένου ότι πρόκειται για εταιρεία με απλογραφικά βιβλία όπου δεν απαιτείται η λογιστική παρακολούθηση των ταμειακών διαθεσίμων και συνεπώς η καταγραφή των ταμειακών συναλλαγών.

Απάντηση:

  1. Σύμφωνα με την με αριθμό ΠΟΛ. 1055/26.4.2016εγκύκλιο διαταγή με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της περ. β΄ του άρθρου 23 του Ν. 4172/2013 σε περίπτωση εξόφλησης τιμολογίων προμηθευτών και πιστωτών από τρίτους», ορίζεται ότι: «2. Με την ΠΟΛ. 1216/1-10-2014 εγκύκλιό μας, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι ως άνω διατάξεις, διευκρινίσθηκε, ότι για την εφαρμογή της περίπτωσης β΄ του άρθρου αυτού, στην έννοια της αγοράς των αγαθών και της λήψης των υπηρεσιών εμπίπτουν οι αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών, εμπορευμάτων, υλικών, παγίων κ.λπ., οι πάσης φύσεως δαπάνες της επιχείρησης καθώς και οι πάσης φύσεως υπηρεσίες που λαμβάνει η επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Ν.4172/2013 και  δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις λοιπές περιπτώσεις του παρόντος άρθρου.

    Επίσης, διευκρινίσθηκε ότι ως τραπεζικό μέσο πληρωμής, προκειμένου για την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων, νοείται η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμών (έμβασμα), η χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών της εταιρίας που πραγματοποιεί την πληρωμή, η έκδοση τραπεζικής επιταγής της επιχείρησης ή η εκχώρηση επιταγών τρίτων, η χρήση συναλλαγματικών οι οποίες εξοφλούνται μέσω τραπέζης, η χρήση ταχυδρομικής επιταγής – ταχυπληρωμής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    Από τη γραμματική διατύπωση των πιο πάνω διατάξεων προκύπτει, ότι ο νόμος απαιτεί η εξόφληση να γίνεται με τραπεζικό μέσο πληρωμής, προκειμένου να αποδεικνύεται η ύπαρξη και η πραγματοποίηση της συναλλαγής, χωρίς να κάνει διάκριση ως προς το πρόσωπο του καταβάλλοντος, ούτε να θέτει ως προϋπόθεση όπως το πρόσωπο στο οποίο ανήκει ο λογαριασμός μέσω του οποίου εξοφλούνται οι σχετικές δαπάνες να είναι και αυτό που είχε τη σχετική απαίτηση από τον καταβάλλοντα (άμεσα αντισυμβαλλόμενος).

    5. Κατόπιν των ανωτέρω, σε περίπτωση εξόφλησης σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή – πιστωτή από τρίτο πρόσωπο (ημεδαπό ή αλλοδαπό), το οποίο, κατ΄ εντολή της επιχείρησης, εξοφλεί τη σχετική υποχρέωση προς απόσβεση ισόποσης υποχρέωσης αυτού προς αυτή, η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αρκεί να αποδεικνύεται με βάση τα κατάλληλα στοιχεία (τραπεζικά παραστατικά ή άλλα έγγραφα) η εξόφληση του προμηθευτή καθώς και ο λόγος εξόφλησης των δαπανών από τον τρίτο.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr