tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (19/04/2021)

Άρθρα

Το χρήσιμο  εργαλείο της κατάστασης ταμειακών ροών

Ερωτήματα

Υπόχρεος σε Δήλωση Περιουσιακής κατάστασης δηλώνει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου που δεν είναι συνδικαιούχος;

Υπόχρεος σε Δήλωση Περιουσιακής κατάστασης δηλώνει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου που δεν είναι συνδικαιούχος ? π.χ. τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου με τη μητέρα της;

Απάντηση

 

Με τον Ν. 3213 (ΦΕΚ Α’309/31.12.2003), όπως κωδικοποιήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4711/2020, καθορίστηκε η «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων.».

Βάσει της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 όπως ισχύει, η ηλεκτρονική καταχώριση στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή, από τους πιστοποιημένους χρήστες των αρμοδίων για το σκοπό αυτό υπηρεσιών, της ενιαίας κατάστασης των υπόχρεων σε Δ.Π.Κ. & Δ.Ο.Σ. κάθε έτους, θα πρέπει να ολοκληρώνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους ενώ η μη ύπαρξη υπόχρεων πρέπει να δηλώνεται ηλεκτρονικά με την οριστικοποίηση μηδενικής κατάστασης.

Από το έτος 2016  και εφεξής η προβλεπόμενη υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ)  και Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) σύμφωνα με το Ν.4389/2016 καθώς και με την υπ’ αριθμό. ΑΥΤ.ΤΜ.ΣΤΡ.0000910 ΕΞ 2015(ΦΕΚΒ’2579) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο νέο πληροφοριακό σύστημα «ΠΟΘΕΝ» (www.pothen.gr) με την χρήση προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Δείτε  ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Αναγνωρίζονται ως έξοδα, ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ή νοσοκομειακά προγράμματα;

 

Μια Ο.Ε. με 2 εταίρους (χωρίς προσωπικό) μπορεί να περνάει στα έξοδα της τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταίρων;

Υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίζονται ως έξοδα σε οποιαδήποτε νομική οντότητα ή ακόμη και ατομικό επιτηδευματία ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ή νοσοκομειακά προγράμματα;

 

Απάντηση:

  1. Από τις διατάξεις του Ν.4172/2013σημειώνονται:
    i) Άρθρο 12 “εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις” : «(παρ.1) Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.
    (παρ. 2) Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες: α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο, β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών, γ) [], δ) ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας».

    ii) Άρθρο 13 “Παροχές σε είδος” : «(παρ.1) 1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 και του άρθρου 14, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού κατά την έννοια της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 2, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος και μόνο για το υπερβάλλον ποσό». (σημ.: οι διατάξεις των παρ. 2, 3, 4 και 5 αφορούν στις εξειδικευμένες παροχές (σε είδος) παραχώρησης οχήματος, δανείου, δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών, και παραχώρησης κατοικίας, αντίστοιχα, και δεν επηρεάζουν το ερώτημα).

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Ποια είναι η υποχρέωση της επιχείρησης ως προς την αμοιβή και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα;

Ποια η υποχρέωση της επιχείρησης ως προς την αμοιβή σε εργαζόμενο είτε με επαφή με θετικό κρούσμα είτε σε καραντίνα;

Απάντηση:

Εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα COVID-19

Στο Άρθρο 15 N.4722/2020 ορίζεται ότι εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύναται:

α) να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 6), ή

β) εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας σύμφωνα με την περ. α), να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr