tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (20/06/2022)

Άρθρα

Νέα δεδοµένα στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος µετά την έκδοση της Ε. 2228/10-12-2021

Ερωτήματα

Ποια είναι η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης σε περίπτωση συνταξιοδότησης εργατοτεχνίτη;

Εργαζομένη μας με την ειδικότητα της καμαριέρας (ημερ. Προσληψης:05/12/2013) , η οποία αμείβεται με μισθό (τοπικη κλαδικη ξεν/λων ν. Χανιων ) και έχει ιδιότητα εργατοτεχνίτη συμπληρώνει στις 31/05/2022 τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος.

Ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλλει το έντυπο της οικ. Αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης, σωστά;

Τι ποσό αποζημίωσης δικαιούται , πρέπει να υπολογίσει to 40% λόγω επικουρικής ασφάλισης;

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

Οι μισθωτοί που συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη γήρατος δικαιούνται:

Eάν είναι εργατοτεχνίτες και πληρούν προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης γήρατος μπορούν μόνο να αποχωρούν. Ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει εργατοτεχνίτη που έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή ο εργατοτεχνίτης δικαιούνται το 50% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης αν δεν έχει επικουρική ασφάλιση ή το 40% αν έχει.

Απάντηση:

Όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παρ.1 του Ν.435/1976 , που αντικατέστησε το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 8 του Ν.3198/1955, οι μισθωτοί (υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες ημερομίσθιοι), οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση οιουδήποτε Ασφαλιστικού Οργανισμού, για τη χορήγηση σύνταξης και έχουν συμπληρώσει πριν από την αποχώρηση ή την απόλυση από την εργασία τους ή συμπληρώνουν κατά το στάδιο αυτό (της αποχώρησης ή της απόλυσής τους) προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ανάλογα με την ιδιότητά τους ως μισθωτοί (υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες) τα παρακάτω:

1) Οι υπάλληλοι είτε εάν αποχωρούν είτε εάν απομακρύνονται από την εργασία τους με βάση απόφαση του εργοδότη τους, δικαιούνται να λάβουν από αυτόν, οι μεν επικουρικώς ασφαλισμένοι το 40%, οι δε μη ασφαλισμένοι επικουρικώς το 50% της αποζημίωσης την οποία δικαιούνται κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στην περίπτωση απροειδοποίητης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους, εκ μέρους του εργοδότη.. ..

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Για να βρούμε τις ημέρες αδείας που δικαιούται ένας εργαζόμενος με τη ιδιότητα του υπαλλήλου ή την ιδιότητα του εργάτη ποια προϋπηρεσία θα λάβουμε υπόψιν;

Για να βρούμε τις ημέρες αδείας που δικαιούται ένας εργαζόμενος με τη ιδιότητα του υπαλλήλου ή την ιδιότητα του εργάτη ποια προϋπηρεσία θα λάβουμε υπόψιν;;;

 

Η προϋπηρεσία και για τις δυο κατηγορίες εργαζομένων πρέπει να είναι σε συναφή ειδικότητα με αυτή της πρόσληψης η όχι???

Βάση της ΠΥΣ 6 αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία που έχουν οι εργαζόμενοι έως και 28/02/2012 σε οποιαδήποτε ειδικότητα αυτό επηρεάζει και τον υπολογισμό των ημερών αδείας .
Π.χ. Υπάλληλος γραφείου με 5μερη εργασία και ημ. πρόσληψης την 01/02/2020 έχει:

25 χρόνια προϋπηρεσία από το 1985 έως και την 01/02/2020 σε διάφορους εργοδότες και σε διάφορες ειδικότητες αλλά έχει μόνο 8 χρόνια προϋπηρεσία από το 1985 έως και την 01/02/2020 σε συναφή ειδικότητα με αυτή της πρόσληψης.

Πόσες ημέρες αδείας δικαιούται.

Ομοίως αν είχε την ιδιότητα του εργατοτεχνίτη θα δικαιούταν τις ίδιες ημέρες αδείας;

Απάντηση

Όσον αφορά τον υπολογισμό των ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας ενός μισθωτού ( τόσο του υπαλλήλου όσο και του εργάτη) , λαμβάνεται υπ’ όψη το σύνολο του χρόνου διάρκειας της εργασιακής σχέσης ανεξαρτήτως ειδικότητας του εργαζόμενου.
Διευκρινίζεται ότι ο μη υπολογισμός του χρόνου προϋπηρεσίας από 14.2.2012 και μετά , αφορά μόνο τις μισθολογικές ωριμάνσεις και ειδικότερα το χρόνο βάσει του οποίου υπολογίζονται τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Άρα για τον υπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας όσον αφορά τις άδειες , υπολογίζεται όλο το χρονικό διάστημα απασχόλησης του μισθωτού ( τόσο του υπαλλήλου όσο και του εργάτη) έως σήμερα.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr