tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (25/7/2023)

Άρθρα

Ειδική άδεια προστασίας μητρότητας (εννεάμηνη άδεια) με τις νέες ρυθμίσεις και χρόνος χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας

 

Ερωτήματα

Τιμολόγιο παροχής-επιδοτούμενο από VOUCHER

Ατομική επιχείρηση, αρτοποιείο, προμηθεύτηκε λογισμικό – υποσύστημα μέτρησης θερμοκρασίας και στο παρόν τιμολόγιο χρεώθηκε και εργασία εγκατάστασης των εν λόγω αισθητήρων αξίας άνω των 1500 ευρώ (5400 το λογισμικό και 600 η εργασία σε καθαρές άξιες σε κοινό τιμολόγιο παροχής)
Η πληρωμή του προμηθευτή έγινε απευθείας με επιδοτούμενο voucher από το πρόγραμμα των ψηφιακών εργαλείων.
1. το τιμολόγιο καταχωρείται ως πάγιο και με ποιο συντελεστή απόσβεσης;
2 . το κουπόνι του voucher ως έσοδο πως θα καταχωρηθεί στα βιβλία, με τι εγγραφή, με τί ημερομηνία;
3. το Φ.Π.Α. του τιμολογίου εκπίπτει κανονικά;

Απάντηση:

Με βάση τα παραπάνω, κατά την άποψη μας, για τα ερωτήματα που θέτετε:
– θα αποσβεστεί στην φορολογική βάση με συντελεστή απόσβεσης 10%, εκτός εάν από την αρχική συμφωνία προκύπτει διαφορετική των δέκα (10) ετών οικονομική διάρκεια ζωής.
– Η επιδότηση αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρέωση στην περίοδο που εισπράττεται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή της και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθεί. Στην συνέχεια ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται στο έγγραφο Αρ.Πρωτ: ΔΕΑΦ 1080132 ΕΞ 2015/2-6-2015 για τις ατομικές επιχειρήσεις, ήτοι τα εισπραττόμενα ποσά των επιχορηγήσεων για αγορά παγίων δεν θεωρούνται προσθετικά στοιχεία των ακαθάριστων εσόδων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο των πραγματοποιηθεισών νέων επενδύσεων.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ

 

Στο βιβλίο μετόχων πρέπει να αναγράφεται αν ο μέτοχος έχει την επικαρπία σε μετοχές ή την υψηλή κυριότητα; Αυτό το δικαίωμα που ο μέτοχος έχει πρέπει να διευκρινίζεται;

Με βάση πρακτικό δημοσίευσης διαθήκης μεταβιβάζεται η επικαρπία μετοχών σε ένα νέο μέτοχο ανώνυμης και η υψηλή κυριότητα σε 2 υπάρχοντες.
Η εταιρεία διατηρεί ηλεκτρονικό βιβλίο μετόχων. Κρατάει αναλυτικά τις πράξεις αλλά και συγκεντρωτικά σε ένα πίνακα ώστε να μπορεί συγκεντρωτικά να ενημερώνει τρίτους για το ποιοι είναι οι μέτοχοι.
Στο συγκεντρωτικό αυτό βιβλίο πρέπει να αναγράφεται αν ο μέτοχος έχει την επικαρπία σε μετοχές ή την υψηλή κυριότητα; Αυτό το δικαίωμα που ο μέτοχος έχει πρέπει να διευκρινίζεται;

Απάντηση:

2. Αν δεν έχει συμφωνηθεί κάτι άλλο, σε περίπτωση επικαρπίας ή ενεχύρου επί μετοχών, το δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση ασκείται από τον επικαρπωτή. (άρθρο 54 του Ν. 4548/2018 περί Α.Ε.).

3. Ο κύριος του πράγματος δεν απολλύει την κυριότητα επ΄ αυτού αλλά στερείται μόνο τη χρήση και κάρπωσή του, ενώ ο επικαρπωτής δεν αποκτά την κυριότητα του πράγματος, αλλά απλώς και μόνο το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί και να το καρπώνεται. Επί του προκειμένου, ψιλός κύριος είναι και ο κύριος των τίτλων (μετοχών).

4. Έχουμε την άποψη ότι πρέπει να διευκρινίζεται στους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους για την εταιρεία (stakeholders), αλλά και στους μετόχους (shareholders), η ενοχική σχέση που υφίσταται στους συγκεκριμένους τίτλους, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλήρης κυριότητα επί του τίτλου, αλλά ψιλή κυριότητα και επικαρπία, με συνέπεια, δικαιώματα που ασκούνται στην εταιρεία, να πρέπει να προσδιορίζονται από ποιους ασκούνται. (δικαίωμα ψήφου).

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ

 

Πηγή: www.e-forologia.gr