tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (26/2/2024)

Άρθρο

Χρήση μετρητών από επιχειρήσεις και ιδιώτες για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ

Ερωτήματα

Επίδομα γάμου στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Θα ήθελα να ρωτήσω, από 01/01/2024 το επίδομα γάμου 10% είναι υποχρεωτικό στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με την αναστολή των τριετιών;

Απάντηση

Όσον αφορά τη χορήγηση ή μη του επιδόματος γάμου  σε όσους αμείβονται με τα κατώτατα  όρια αποδοχών τονίζονται τα εξής: «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο» ( Περίπτωση 3 , υποπαράγραφος  ΙΑ.11  πρώτο άρθρο  Ν. 4093/2012)

Στην περίπτωση που ο εργοδότης  συνέχισε την χορήγηση του επιδόματος γάμου ενώ είχε το δικαίωμα για τους εργαζόμενους του που αμείβονται με τα κατώτατα όρια αποδοχών , να προβεί  είτε στη  περικοπή  του όσον αφορά τους ήδη απασχολούμενους, είτε στη μη χορήγησή του όσον αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν μπορεί (ο εργοδότης)  κατά το τρέχον διάστημα να προβεί  σε μονομερή ανάκληση του εν λόγω επιδόματος γιατί το ποσόν  αυτό  του επιδόματος γάμου , συνεχίζει  να χορηγείται ως όρος ατομικής σύμβασης εκτός αν αυτός ( ο εργοδότης) με σχετικό όρο αποτυπωμένο στην ατομική σύμβαση εργασίας, ως προϊόν συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου, επιφύλαξε ρητώς για τον εαυτό του το δικαίωμα της μονομερούς ανάκλησής του(Άρειος Πάγος 1202/2002).  Αν δεν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου,  η  μονομερής περικοπή του επιδόματος γάμου από τον εργοδότη  σε αυτό το χρονικό διάστημα , δεν είναι δυνατή και αν γίνει έχει τις συνέπειες της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Μεταφορά ζημίας ατομική επιχείρηση

Ατομική επιχείρηση για την χρήση 2022 είχε ζημία και φορολογήθηκε στα τεκμήρια. Για την χρήση 2023 στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024 , θα μπορεί να μεταφέρει την ζημιά; Συμπληρωματικά ήθελα να σας ρωτήσω , αν τυχόν γίνει τώρα τροποποιητική δήλωση για τη χρήση 2022, το έτος 2024 καλύπτοντας τα τεκμήρια , θα μπορεί να μεταφερθεί η ζημία;

Απάντηση

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με τη μεταφορά ζημιών, ορίζεται ότι:

«Εάν με τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα το αποτέλεσμα είναι ζημία εντός του φορολογικού έτους, η ζημία αυτή μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τα επιχειρηματικά κέρδη διαδοχικά στα επόμενα πέντε (5) φορολογικά έτη. Η ζημία του προγενέστερου έτους συμψηφίζεται κατά προτεραιότητα έναντι της ζημίας μεταγενέστερου έτους»

Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

  1. Στις περιπτώσεις που ατομική επιχείρηση εμφάνισε ζημία και για το έτος αυτό το εισόδημα του φορολογούμενου προσδιορίστηκε με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, το επόμενο φορολογικό έτος ο φορολογούμενος εκ του γεγονότος αυτού και με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, απώλεσε το δικαίωμα συμψηφισμού της εν λόγω ζημίας.
  2. Εφόσον ο φορολογούμενος με τροποποιητική δήλωση καλύψει την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, τότε η δηλωθείσα ζημία μεταφέρεται για συμψηφισμό κατά τις κείμενες διατάξεις (σχετ. η ΠΟΛ.1076/2015)

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: e-forologia.gr