tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (26/3/2024)

Άρθρο

Ασφάλιση μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών

 

Ερωτήματα

Χορήγηση άδειας εργαζόμενων σε τμήματα

Είναι δυνατόν σε εμπορική επιχείρηση με 2 εργαζόμενους πωλητές εφόσον το ζητούν οι εργαζόμενοι και δεν έχει αντίρρηση ο εργοδότης οι εργαζόμενοι που απασχολούνται πχ. εξαήμερο και έχουν στον εργοδότη πάνω από τρία χρόνια που εργάζονται να λαμβάνουν άδεια σε πολλά τμήματα. Μπορεί να παίρνουν οι εργαζόμενοι κάθε μήνα 2-3 ημέρες άδεια που μπορεί να είναι συνεχόμενες ή μπορεί να είναι μεμονωμένες ημέρες; Αν ναι σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η επιχείρηση για να μην έχει κυρώσεις περί κατάτμησης αδείας, μη χορήγησης στους μισούς εργαζόμενους άδειας από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου, χορήγηση πρώτου τμήματος της άδειας μικρότερου 6 ημερών κτλ.; Αν υπάρχει γραπτό αίτημα του εργαζόμενου υπογεγραμμένο για χορήγηση άδειας κάποιες συγκεκριμένες ημέρες είναι καλυμμένη η επιχείρηση;

Απάντηση

  1. Κατάτμηση της ετήσιας κανονικής άδειας σε περισσότερες των δύο περιόδων

Η  διαδικασία κατάτμησης της ετήσιας κανονικής άδειας των μισθωτών που διανύουν το τρίτο και πλέον ημερολογιακό έτος απασχόλησης    κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της περ. 3 της Υποπαραγράφου IA.14 του άρθρου πρώτου του N. 4093/2012 ρυθμίζεται από τον εργοδότη ή τον εργαζόμενο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις. Ειδικότερα όπως ρητά προβλέπεται στις ανωτέρω ρυθμίσεις, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται  από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη, χωρίς τη μεσολάβηση της  Επιθεώρησης Εργασίας. Δίνεται συνεπώς  η δυνατότητα κατάτμησης της άδειας  σε περισσότερες των 2 περιόδων μόνον μετά από γραπτή αίτηση των εργαζομένων προς τον εργοδότη τους.  Η αίτηση αυτή υποβάλλεται  από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη, χωρίς τη μεσολάβηση της  Επιθεώρησης Εργασίας.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Πριμ-έκτακτες αποδοχές (bonus) σε εργαζόμενη που βρίσκεται σε άδεια μητρότητας λοχεία

Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε εάν μπορεί ή απαγορεύεται να λάβει αποδοχές από τον εργοδότη της εργαζόμενη σε άδεια λοχείας η οποία λόγο απόδοσης σε ένα πολύ σοβαρό Project είχε επιλεχθεί πριν βγει σε άδεια μητρότητας, να λάβει έκτακτο πρίμ παραγωγικότητας και το Project ολοκληρώνεται τώρα.

Πώς μπορεί ο εργοδότης να αποδώσει αυτές τις αποδοχές σε περίοδο λοχείας χωρίς να θεωρηθεί έμμεσα ότι απασχολεί ακόμα την εργαζόμενη, είναι εφικτό;

Απάντηση

  1. H χορήγηση bonus από την πλευρά του εργοδότη προς εργαζόμενο του μπορεί να είναι προϊόν:

–  συμφωνίας που έχει αποτυπωθεί  ως όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας του

–  ελεύθερης βούλησης  του εργοδότη .

H  αρχή της εύνοιας υπέρ των μισθωτών, προβλεπόμενη από το άρθρο 680 ΑΚ και το άρθρο 7 παρ. 2 του Ν. 1876/1990, κατά την οποία οι ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας υπερισχύουν των δυσμενέστερων όρων των συλλογικών συμβάσεων, εφαρμόζεται όχι μόνο στη σχέση συλλογικής και ατομικής συμβάσεως εργασίας, αλλά και στη σχέση περισσότερων πηγών (νόμου, συλλογικής συμβάσεως εργασίας, κανονισμού, ατομικής συμβάσεως) διαφορετικής ιεραρχικής βαθμίδας (Ολ.ΑΠ 26/2007).

Ποσά που καταβάλλονται ευκαιριακά και πρόσκαιρα  όπως είναι τα bonus,  δεν εντάσσονται στην κατηγορία του τακτικού μισθού , εμφανίζονται μεν στις αποδείξεις πληρωμής και τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας , δεν καταχωρούνται όμως στους πίνακες προσωπικού μια και σε αυτούς αποτυπώνονται  μόνο οι σταθερά καταβαλλόμενες κατά μήνα αποδοχές. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται για τα bonus που καταβάλλονται ευκαιριακά και πρόσκαιρα ,  υποχρέωση υποβολής  μέσω του ΠΣ Εργάνη , τροποποιητικού πίνακα αποδοχών. Επίσης δεν υφίσταται  υποχρέωση υποβολής τροποποιητικού πίνακα αποδοχών όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή για  κυριακάτικη και  νυχτερινή  απασχόληση , για αμοιβή υπερεργασίας, υπερωρίας κλπ.

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr