tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση

Νέα επιδείνωση στην εγχώρια μεταποίηση με περιορισμό της παραγωγής και των θέσεων εργασίας

Παρά τις προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να αναστρέψουν το κλίμα απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, τα στοιχεία τους διαψεύδουν δείχνοντας νέα επιδείνωση στην εγχώρια μεταποίηση με περιορισμό της παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Σημειώνουμε ότι μοναδική διέξοδος από την κρίση αποτελεί η αύξηση της παραγωγής πλούτου και η διεύρυνση των εισπράξεων από τον τουριστικό τομέα. Η διαφορά είναι ότι η διαφαινόμενη αύξηση του τουρισμού δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει μεγάλη αύξηση εσόδων με δεδομένη τη κατακόρυφη μείωση των τιμών και τις γνωστές πρακτικές των διεθνών γραφείων ταξιδιών, ενώ η κύρια πηγή, η παράγωγη, χωλαίνει διαρκώς.

Η υποαπασχόληση του παραγωγικού δυναμικού παραμένει πολύ κάτω από το όριο της απλής αναπαραγωγής και πολύ περισσότερο από την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Markit ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 42,1 μονάδες από τις 43,0 μονάδες του Φεβρουαρίου. Παρέμεινε για 43ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Ο όγκος των νέων παραγγελιών μειώθηκε με έντονο ρυθμό, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης από την εγχώρια και την εξωτερική αγορά, οδηγώντας σε σημαντική πτώση την παραγωγή. Ως συνέπεια της χαμηλής ζήτησης, οι Έλληνες κατασκευαστές συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, με τα επίπεδα απασχόλησης να υποχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του έτους.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό και να προσελκύσουν νέους πελάτες, οι κατασκευαστές μείωσαν περαιτέρω τις τιμές χρέωσης. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε για τρίτο συνεχή μήνα, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις. Διατηρήθηκαν, ωστόσο, οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών εργοστασίου.