tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα Επιταγή Κατάρτισης Voucher 600 Ευρώ Επιστημόνων – Διευκρινίσεις, πώς λειτουργεί και ποιοι εντάσσονται

Γράφει ο Βασίλειος Π. Καρναχωρίτης


Ένα νέο πρόγραμμα με την μέθοδο Επιταγής Voucher έρχεται να ενισχύσει τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους που πλήττονται από τον  COVID-19. Το πρόγραμμα προσφέρει αφενός τηλεκατάρτιση με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και αφετέρου 600 € σε κάθε συμμετέχοντα. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων, ενώ οι συμμετέχοντες δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Αναλυτικότερα ισχύουν τα εξής:

Μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου αναλαμβάνει την υλοποίηση της Δράσης: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ ΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ». Η Δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους  και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Ε.Π.

Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω προγράμματος 100 ωρών «Επιταγής Κατάρτισης Voucher». Η υλοποίηση του θα γίνει με την μέθοδο τηλεκατάρτισης, μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας και με την λήξη του οι ωφελούμενοι, προαιρετικά, μπορούν να λάβουν μέρος σε εξετάσεις για να λάβουν σχετική Πιστοποίηση.

Το επίδομα των 600 ευρώ, αφορά 180.342 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικού ύψους 192.965.940 ευρώ και  είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση 400 ευρώ με την είσοδο στο πρόγραμμα κατάρτισης και η δεύτερη δόση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης ανεξαρτήτως της συμμετοχής στις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων.

Σκοπός της δράσης είναι πρωτίστως η ενίσχυση των επιστημόνων που εντάσσονται στους έξι (6) βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας με προσόντα και δεξιότητες που αποτελούν εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, σκοπός είναι να επιτευχθεί βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η προσαρμογή των επιστημονικών κλάδων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και η απόκτηση τεχνογνωσίας σε ειδικότερα θέματα που άπτονται των επιμέρους επαγγελματικών γνώσεων ανά κλάδο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες του ραγδαία εξελισσόμενου ψηφιακού περιβάλλοντος. Οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα τύχουν άμεσης υποστήριξης λόγω της μείωσης της επαγγελματικής τους ύλης που προκλήθηκε από την πανδημία  του COVID-19.

Μια ευρεία σειρά ειδικοτήτων ανήκουν στις έξι κατηγορίες (Δικηγόροι, Ιατροί, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι, Εκπαιδευτικοί, Ερευνητές) που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 600 ευρώ. Δείτε αναλυτικά τους ΚΑΔ που εντάσσονται στη νέα πράξη ΕΔΩ: http://www.coordinators.gr/…/%CE%9A%CE%91%CE%94-VOUCHER-600…

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην δράση είτε Α) υποβάλλουν στο https://elearning.yeka.gr ή Β) εξουσιοδοτούν κάποιον πάροχο κατάρτισης να υποβάλει την αίτηση αντ’ αυτών. Στην Α΄ περίπτωση η προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ωφελουμένων με την αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 23:59. Στην Β΄ περίπτωση η προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ωφελουμένων με την αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Δευτέρα 20 Απριλίου και ώρα 15:00.

Κατά την υποβολή επιλέγεται ένα από τα παρακάτω αντικείμενα κατάρτισης.

  1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)
  2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί
  3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία
  4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης περιόδου
  5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη
  6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων  (SMART BUILDINGS)
  7. Διαχείριση έργων & Διαδικτυακή Συνεργασία
  8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον
  9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας
  10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης  (SocialMediaMarketing) με σύγχρονα εργαλεία και Mobile εφαρμογές

Επιπλέον πληροφορίες παρέχονται  στο https://elearning.yeka.gr.


Βασίλειος Π. Καρναχωρίτης

Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α.

Νόμ. Εκπρόσωπος Επιστημονικής Ένωσης E.E.M.C.//MQI