tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου για την κατάσταση των επιχειρήσεων-βίντεο

Πρέπει να πούμε ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις πάνω από το 50% είναι επιχειρήσεις «ζόμπι», δηλαδή, επιχειρήσεις ανύπαρκτες ουσιαστικά αλλά υπαρκτές τυπικά

Το θέμα της κατάστασης στην αγορά και στις επιχειρήσεις, καθώς και η συνεχής ανασύνθεσή τους, με περισσότερα τα κλεισίματα μαγαζιών, απασχόλησε την «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ στις 9 Ιουνίου 2016. Καλεσμένος της εκπομπής ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

 

Στην παρατήρηση του Β. Λυριτζή, για το άνοιγμα – κλείσιμο των μαγαζιών και τις απώλειες επιχειρήσεων και μάλιστα οι νέες που ανοίγουν δεν είναι αναπτυξιακού τύπου αλλά παραδοσιακές με μικρότερο κεφάλαιο και αβέβαιο αύριο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου παρατήρησε ότι μόνο τον τρίτο μήνα του χρόνου περίπου 3.000 επιχειρήσεις έκλεισαν περισσότερες από αυτές που άνοιξαν!

 

Από έρευνα του ΕΕΑ, τόνισε, τα νέα μαγαζιά ανοίγουν κατά 80% στον κλάδο καφέ, σουβλάκια κλπ. Τα καταστήματα αυτά έχουν μικρό χρόνο ζωής. Κατά κανόνα κλείνουν και ανοίγουν και πάλι με άλλο όνομα, δεδομένου ότι προηγούμενα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς ταμεία και εφορία, τράπεζες.

 

Στην πραγματικότητα και σε σχέση με τα επίσημα νούμερα ανοίγματος -κλεισίματος που παρουσιάζονται τα κλεισίματα είναι πολύ περισσότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί για να κλείσει μια επιχείρηση ο επιχειρηματίας πρέπει να πληρώσει λεφτά (υποχρεώσεις). Το κλείσιμο κοστίζει. Ακόμη και τις συνδρομές  του επιμελητηρίου δεν μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν πιστοποιητικά διαγραφής και ζητάνε διακανονισμό ή μείωση!

 

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ουσιαστικά αλλά παραμένουν ανοικτές τυπικά. Έτσι επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν, ανοίγουν μια ΙΚΕ με ένα ευρώ ή μια άλλη επιχείρηση σε συγγενικό όνομα για να συνεχίσουν να δουλεύουν όπως μπορούν! Έτσι φαινομενικά ανοίγουν αλλά δεν κλείνουν!

 

Πρέπει να πούμε ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις πάνω από το 50% είναι επιχειρήσεις  «ζόμπι», δηλαδή, επιχειρήσεις ανύπαρκτες ουσιαστικά αλλά υπαρκτές τυπικά και αναγκαστικά επειδή δεν πληρώνουν εφορία, ταμεία, δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις.

 

Αυτό που υπάρχει στην επιχειρηματικότητα με τις επιχειρήσεις  – ζόμπι σκοτώνει και τις υγιείς επιχειρήσεις. Δυστυχώς και η απεργία των δικηγόρων δυσκολεύει τη ζωή των υγιών επιχειρήσεως γιατί δεν μπορούν να τρέξουν νομικές διαδικασίες αποπληρωμών, προσημειώσεων, δανείων κλπ. Το πλήγμα από την απεργία είναι τεράστιο!

 

Το κυριότερο στο κλείσιμο μαγαζιών όμως, είναι η μείωση της κατανάλωσης. Έχουμε 75% μείωση της κατανάλωσης από το 2010 μέχρι το 2016! Και με τα νέα μέτρα δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση και τα έσοδα του κρότους θα είναι μικρότερα. Δεχόμαστε συνεχώς ερωτήματα από συναδέλφους «τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω την επιχείρηση και να γίνω μισθωτός;»! «Πως θα γλυτώσω χρήματα αν πάω στο εξωτερικό;». Άρα είναι φανερό ότι όταν έχει ο άλλος 70% φορολογία στα 40.00 ευρώ θα σκεφτεί να βρει «άλλον τρόπο» για να λειτουργήσει.

 

Επιπλέον, στις αγορές ο καταναλωτής προσέχει τι αγοράζει γιατί δεν βγαίνει. Κατά κανόνα κυνηγάει τις προσφορές! Με ΑΕΠ 255 δισεκ. το 2009 και 177 δισεκ. το 2015 έχουμε μείωση 27%. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εισπράξεις τους ίδιους φόρους. Έχουμε περισσότερους (αναλογικά και ποσοστιαία) φόρους από μικρότερη πίτα, άρα λιγότερα δημόσια έσοδα!

 

Το ΕΕΑ είναι κατά της φοροδιαφυγής αφού όσα δεν πληρώνει αυτός που διαφεύγει τα πληρώνουν οι άλλοι. Όμως η παραοικονομία έχει βάση την αδυναμία να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Τρεις στις τέσσερες επιχειρήσεις σήμερα είναι απαισιόδοξες για το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Αυτό είναι τρομερό μείον για την αγορά.

 

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο

 

 

 

ΣΒ