tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο νόμος 4579-2018 για μέρισμα και μείωση σε ΕΝΦΙΑ και φορολογία ΑΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Α’ 201/03.12.2018) ο νόμος 4579/2018 “Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών – προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 και άλλες διατάξεις.”

Μπορείτε να δείτε άμεσα τον νόμο όπως έχει καταχωρηθεί στο φορολογικό αρχείο του κόμβου taxheaven εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι διατάξεις για το Κοινωνικό μέρισμα προβλέπονται στο άρθρο 26 του νόμου.

Αρθρο 26. Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος
1. Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά το χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Μείωση συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων

Επίσης στο άρθρο 23 του νόμου Περιλαμβάνεται η διάταξη που τροποποιεί το άρθρου 58 του ν. 4172/2013, αναφορικά με τη φορολόγηση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εξαιρούμενων των οριζόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και οι αναφερόμενοι υπόχρεοι του άρθρου 45 του ν.4172/2013 που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Συγκεκριμένα, επανακαθορίζεται ο φορολογικός συντελεστής των ανωτέρω κερδών και διαμορφώνεται κατ’ έτος ως ακολούθως:

i) είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018,

ii) είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%), για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019,

iii) είκοσι επτά τοις εκατό (27%), για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,

iv) είκοσι έξι τοις εκατό (26%), για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και

v) είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και των επόμενων ετών.

Αντίστοιχα στο άρθρο 24 προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019.
Συγκεκριμένα:

“Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου ανέρχεται μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά τριάντα τοις εκατό (30%) μειώνεται κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ.”

Πηγή: Taxheaven

Β