tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ στη Ζάκυνθο

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είχε την τιμή να παραβρεθεί και να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΕΕΔΕΓΕ), η οποία φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Ζακύνθου, το διήμερο 1-2/4/2023.

 

Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε:

 «Χαίρομαι που είμαι στο νησί της Ζακύνθου. Είναι ένα νησί που προσθέτει πραγματικά πολύ μεγάλη υπεραξία μέσω του τουρισμού. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι γυναίκες να είναι μπροστά σε κάθε είδους επιχείρηση. Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να βλέπει με τον ίδιο τρόπο άντρες και γυναίκες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τις βάζουν σε υψηλές θέσεις και να δίνουν την ευκαιρία σε γυναίκες να είναι μπροστά… Σύμφωνα με μελέτη που έγινε τελευταία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι γυναίκες ήταν στο ίδιο ποσοστό με τους άνδρες στη διοίκηση των επιχειρήσεων θα είχαμε 30 τρισεκατομμύρια παραπάνω τζίρο στα επόμενα 5 χρόνια».

Στο τέλος των εργασιών της Γ.Σ. του ΕΕΔΕΓΕ απονεμήθηκε, επίσης, στον κ. Χατζηθεοδοσίου τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Φώτιο Κόττη και την Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και Οικονομική Επόπτη του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Νίκη Μαλαφούρη.

Η Ζάκυνθος καλωσόρισε το διήμερο αυτό γυναίκες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα.

Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος του ΕΒΕΑ & πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου,  ο πρόεδρος της Κεντρικής ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος κ. Ιωάννης Μασούτης καθώς και οι δύο αντιπρόεδροι της ΚΕΕΕ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ιωάννης Βουτσινάς, καθώς και ο Διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.  Παρέστη επίσης, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ και μέλος της Δ.Ε. του ΕΕΔΕΓΕ, Χριστίνα Φυτέα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Φώτιος Κόττης δήλωσε: «Είναι πολύ ψηλά στην αντζέντα μας η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Είναι τιμή μας και το επιδιώξαμε η Γ.Σ. να γίνει στο νησί μας. Είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο το γυναικείο μυαλό στο επιχειρείν, στην κρίση μεθόδου που παρουσιάζει η κοινωνία. Από την άλλη, είναι πάρα πολύ δύσκολο για τη γυναίκα – μητέρα – επιχειρηματία να τα συνδυάσει όλα. Είναι πολύ πιο δύσκολο συγκριτικά το να επιχειρείς και να είσαι γυναίκα. Οι γυναίκες επιχειρηματίες χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη της πολιτείας. Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης είναι απαραίτητες και αξιόπιστες, γιατί μια ζωή είναι σε θέση ευθύνης».

Η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ερωτηθείσα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στις μέρες μας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στη Ζάκυνθο και ευχαριστώ το Επιμελητήριο για τη θερμή φιλοξενία της Γ.Σ. του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών. Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και υφίστανται ακόμα είναι η άνοδος των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, είδαμε μια μεγάλη αύξηση την προηγούμενη χρονιά, όμως υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν. Υπάρχει ένα έμφυλο μισθολογικό χάσμα και ένα έμφυλο ψηφιακό χάσμα ακόμα και βέβαια πρέπει να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν και στη συνέχεια, να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Αυτά είναι προβλήματα που με δράσεις το ΕΔΕΓΕΕ φροντίζει να ενισχύσει».

H Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και Οικονομική Επόπτης του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Νίκη Μαλαφούρη, σημείωσε: «Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε από όλα τα μέρη της Ελλάδος επιχειρηματίες και ο σκοπός μας είναι ένας, να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο για την επιχειρηματία γυναίκα και για την επιχειρηματία μητέρα. Ειδικά για τις μητέρες, θέλουμε να είναι οι προϋποθέσεις τέτοιες, ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στην οικογένεια και στην επιχείρηση, να έχει εξέλιξη, να έχει εξειδίκευση, να έχει εκπαίδευση, να έχει ισοτιμία και να μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον, γιατί η γυναίκα είναι το μέλλον…»

Τα μέλη και οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν τραγούδια από την χορωδία «Ροδάμπελος» υπό την διεύθυνση της Ανδριάνας Λυκούρεση, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε η ολοκληρωμένη παρουσίαση του, μείζονος σημασίας για το Επιμελητήριο Ζακύνθου, έργου “Διαδικτυακό σύστημα εικονικής και επαυξημένης  πραγματικότητας για την προσεισμική πόλη της  Ζακύνθου και διασύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα” σε μια κατάμεστη αίθουσα με απαιτητικό κοινό.

Τέλος, την Κυριακή 2/4/2023 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ τριών κλάδων, αυτό των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και δημοσίων σχέσεων – ΜΜΕ.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να συμμετέχω στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Επιμελητηριακός Θεσμός πρωταγωνιστεί συστηματικά εδώ και χρόνια στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Δυναμώνει τη φωνή των γυναικών επιχειρηματικών και επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα. Παρέχει ένα αποτελεσματικό όχημα για την ανάδειξη προβλημάτων και δυνατοτήτων, για τη διεκδίκηση λύσεων. Αλλά και για την ενημέρωση, τη μεταφορά εμπειρίας, την ενθάρρυνση και την κινητοποίηση γυναικών, ώστε να αξιοποιήσουν μέσω της επιχειρηματικότητας τις ικανότητες και το ταλέντο τους.

Σήμερα κανείς πια δεν αμφισβητεί την αξία και την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας. Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αναγνωρίζεται ως προϋπόθεση για μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική οικονομία. Για μια πιο συνεκτική κοινωνία.  

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ενεργότερη συμμετοχή γυναικών στην οικονομία θα μπορούσε να προσθέσει ως και 28 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, μέχρι το 2025.

Έχει επίσης αναδειχθεί από μελέτες, ότι οι οικονομίες που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γυναικείας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι περισσότερο ανθεκτικές σε οικονομικές κρίσεις.

Κάνοντας αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα, είναι εμφανές το γιατί χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το επίπεδο. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, είμαστε ακόμα μακριά από εκεί που θα έπρεπε. Οι γυναίκες αποτελούν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά μόλις το 30% των επιχειρηματιών. Η υστέρηση μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε τομείς όπως αυτός της τεχνολογίας, όπου οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις το 15% των θέσεων εργασίας, ενώ τα ποσοστά τους σε ανώτατες θέσεις ευθύνης είναι ακόμα μικρότερα.

Στη χώρα μας η κατάσταση σαφώς βελτιώνεται, αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως ποσοστό αυτοαπσχολούμενων.

Επίσης, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη έρευνα της ICAP, το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχει αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία 8ετία. Παραμένει όμως χαμηλό, καθώς μόλις το 25,5% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διοικείται κατά πλειοψηφία από γυναίκες.

Πολλές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι για ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών στη χώρα μας, το κίνητρο για την ανάληψη δραστηριότητας είναι η ανάγκη. Είναι μια λύση βιοπορισμού, απέναντι στην ανεργία και τη δυσκολία εξεύρεσης εξαρτημένης εργασίας.

Πρόκειται για τη λεγόμενη επιχειρηματικότητα ανάγκης. Η οποία σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά βιωσιμότητες και χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης, σε σύγκριση με την επιχειρηματικότητα που αποσκοπεί στην αξιοποίηση ευκαιριών.

Οι ανισότητες αυτές οφείλονται σε εμπόδια που είναι λίγο – πολύ γνωστά.

Το κυριότερο από αυτά, όπως αποτυπώνεται σε όλες σχεδόν τις έρευνες, είναι η δυσκολία στην εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Οι γυναίκες είναι αυτές που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη φροντίδα της οικογένειας. Είναι αυτές που καλούνται να αντεπεξέλθουν ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους. Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν τις υποστηρίζει όσο θα έπρεπε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν έχουμε επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης παιδιών. Δεν έχουμε ένα πλέγμα προστασίας και υποστήριξης της μητρότητας για γυναίκες αυτοαπασχολούμενες και επιχειρηματίες. 

Πέρα, όμως, από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, εμπόδιο είναι και οι προκαταλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα, σε σχέση με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ο φόβος της αποτυχίας, που περιορίζουν τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες των γυναικών, ιδιαίτερα σε κλάδους που θεωρούνται «ανδροκρατούμενο» όπως η υψηλή τεχνολογία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.

Είναι η έλλειψη δικτύωσης και η περιορισμένη ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια.

Είναι οι προκαταλήψεις από την πλευρά των τραπεζών και των επενδυτών, που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως λιγότερο αξιόπιστες, σε σχέση με τους άνδρες επιχειρηματίες.  

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια. Το έμφυλο χάσμα χρηματοδότησης είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο. Όπως δείχνουν έρευνες, οι γυναίκες επιχειρηματίες αξιοποιούν λιγότερες εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Και στηρίζονται κυρίως στις προσωπικές τους αποταμιεύσεις και στην οικονομική υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον τους.

Στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι πάνω από 6 στις 10 γυναίκες επιχειρηματίες χρηματοδοτούν με ίδιους πόρους τις επιχειρήσεις τους, κατά το ξεκίνημά τους. και χρησιμοποιούν το δανεισμό σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τους  άνδρες.

Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μια γυναίκα την ιδρυτική τους ομάδα, έχουν αντλήσει μόλις το 6% των συνολικών κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί στο οικοσύστημα.

Όσο δεν αντιμετωπίζουμε στην πράξη αυτά τα εμπόδια, αυτές τις προκαταλήψεις, η χώρα μας θα χάνει ένα πολύτιμο κεφάλαιο ταλέντου και δημιουργικότητας.

Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν.

Χρειάζεται τώρα – με γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις και με αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων – να δώσουμε περισσότερη ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Χρειάζεται περισσότερα μέτρα για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικότερο δίκτυο κοινωνικής φροντίδας. Με παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα καλύπτουν ποιοτικά και αξιόπιστα τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Χρειαζόμαστε ειδικότερα παρεμβάσεις για τη στήριξη των γυναικών επιχειρηματιών, οι κατά τη διάρκεια της κύησης και του πρώτου έτους της μητρότητας. Πρέπει να υπάρξει εξίσωση στις παροχές γονεϊκότητας για τις εργαζόμενες και τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες.

Είναι  κάτι παραπάνω από δίκαιο το αίτημα για μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με προγράμματα επιδότησης για την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού στην επιχείρηση, επιδότηση του κόστους βρεφονηπιακού σταθμού κ.λπ.

Χρειάζεται επένδυση σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των γυναικών, ιδιαίτερα σε ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες θα κρίνουν την απασχολησιμότητα και την επαγγελματική εξέλιξή τους στο μέλλον.

Χρειάζεται μεγαλύτερη ενθάρρυνση και κινητοποίηση των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών, να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία.

Και βεβαίως χρειάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών ταμείων, τα οποία θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Κανένα πρόγραμμα, όμως, δεν θα είναι πραγματικά αποτελεσματικό, αν δεν απομακρυνθούν τα εμπόδια πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση. Εάν δεν ωθήσουμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, να αλλάξουν στάση. Να υιοθετήσουν κώδικες δεοντολογίας που θα διασφαλίζουν ίσους όρους κατά την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων και αιτημάτων δανειοδότησης.

Επίσης: κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης δεν θα είναι αποτελεσματικό, αν δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών.

Γιατί είναι γνωστό ότι η επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, από τις εξελίξεις σχετικά με νέες ευκαιρίες και εργαλεία υποστήριξης.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη.

Κάθε περιοχή της χώρας έχει διαφορετικά προβλήματα και δυνατότητες. Χρειάζεται δράσεις ενίσχυσης, που συνδέουν με έξυπνο τρόπο τους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Δράσεις που σχεδιάζονται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με τους εκπροσώπους της αγοράς, με τοπικά πανεπιστήμια.

Η Περιφέρεια χρειάζεται αποτελεσματικότερα δίκτυα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και υποστήριξης των επιχειρηματιών στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες: από την παροχή της πληροφορίας, μέχρι τη σύνταξη και την υποβολή της τελικής πρότασης.

Τα Επιμελητήρια κάνουν ήδη μια τεράστια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό. Ωστόσο, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες, για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι κεντρική προτεραιότητα.

Γνωρίζετε ότι έχουμε ιδρύσει την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Μια εξαιρετικά δραστήρια Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει και υλοποιεί πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα:

o   Στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση των γυναικών επιχειρηματιών.

o   Στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στόχος μας είναι, επίσης, η αποτύπωση των δεδομένων, των προβλημάτων και των εξελίξεων που αφορούν το γυναικείο επιχειρείν – ώστε να διατυπώνουμε στοχευμένες προτάσεις και αιτήματα προς την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπονούμε ειδικές μελέτες, διοργανώνουμε τακτικά εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, έχουμε δει από κοντά την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική, που περικλείεται στον όρο «γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Έχουμε δει σε όλη την Ευρώπη παραδείγματα γυναικών που έχουν στραφεί στην «έξυπνη» επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου. Αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες με εξωστρεφή προσανατολισμό Ενώνοντας δυνάμεις και συνδυάζοντας ταλέντα και δεξιότητες με άλλες γυναίκες.

Έχουμε δει στη χώρα μας γυναίκες που τολμούν, που ξεπερνούν εμπόδια και καταρρίπτουν στερεότυπα. Γυναίκες που καινοτομούν και πετυχαίνουν σε όλους τους κλάδους.

Αυτά τα παραδείγματα αξίζει να τα αναδείξουμε. Να τα προβάλουμε στη νέα γενιά. Να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα, να εμπνεύσουμε τις γυναίκες ώστε να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

Ξέρουμε ότι έχουμε ένα σπουδαίο δυναμικό.

Θέλουμε και οφείλουμε να διευρύνουμε το φάσμα ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ώστε να καλύψει περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τομείς με εξωστρέφεια και δυναμισμό.

Θέλουμε και οφείλουμε να διευρύνουμε χωρικά τη γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να ανθίσει ισόρροπα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα, να δώσει λύσεις, να δημιουργήσει δυνατότητες και ευκαιρίες σε τοπικό επίπεδο.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένα σπουδαίο πλεονέκτημα για κάθε οικονομία, για κάθε κοινωνία. Γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Εμπλουτίζει την οικονομική δραστηριότητα με πρόσθετες δεξιότητες και ταλέντο, αλλά και με αξίες.

Αν θέλουμε επανεκκίνηση της οικονομίας μας και ταχύτερη, συνεκτική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε τις γυναίκες ενεργά και δυναμικά παρούσες στο επιχειρείν.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είμαστε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτό το στόχο, με όλες τις δυνάμεις μας.