tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι καλοκαιρινές συζητήσεις και τα capital controls

Η Ελλάδα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αλλάξει τη μοίρα της , αν όλοι οι πολιτικοί συμφωνούσαν σε έναν κοινό στόχο

 

Του Βαγγέλη Γιακουμή

 

Δεν υπάρχει παρέα για παρέα τώρα το Καλοκαίρι που να μην μιλάει για την πολιτική και την οικονομία. Σε κάθε ευκαιρία αναφέρουν τις δικές τους απόψεις για την κυβέρνηση , για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην οικονομία ιδίως μετά τα capital controls. Μικρές και μεγάλες ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από πραγματικές καταστάσεις όπως αυτές βιώνονται λόγω των νέων οικονομικών που έρχονται.

Άλλοι συμφωνούν με την κυβέρνηση  , άλλοι διαφωνούν,  άλλοι την υποστηρίζουν και άλλη την επικρίνουν επιρρίπτοντας ευθύνες για το που βρισκόμαστε. Μερικοί στις συζητήσεις αυτές βλέπουν τον Τσίπρα ως το νέο Ανδρέα και άλλοι ως εκείνον που χρέωσε τη χώρα με μερικά δις παραπάνω. Συζητούν το πως καταφέρνουν μέσα από τις νέες λειτουργίες τις περιοριστικές των τραπεζών να επιβιώσουν στις επιχειρήσεις τους και να καταφέρουν να κρατηθούν όρθιοι. Ανταλλάσουν απόψεις , εμπειρίες , πληροφορίες για το πως ο καθένας ξεχωριστά εισπράττει την πραγματικότητα. Όλοι συγκλίνουν σε ένα γεγονός όπως προκύπτει: Η Ελλάδα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αλλάξει τη μοίρα της , αν όλοι οι πολιτικοί συμφωνούσαν σε έναν κοινό στόχο. Να δουλέψουν μαζί μακριά από κομματικές  σκοπιμότητες, για να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα.

Τα capital controls δεν πρόκειται εύκολα να φύγουν. Τουλάχιστον για έξι με οκτώ μήνες οι πολιτικοί όλοι αν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους θα έκαναν κάτι έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις κυρίως τους περιορισμούς των τραπεζών. Ανάπτυξη με περιορισμό κεφαλαίων δεν υφίσταται. Αν δεν το καταλάβουν αυτό οι πολιτικοί και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της χώρας τότε η Ελλάδα πολύ γρήγορα θα καταποντιστεί ακόμη με γρηγορότερους ρυθμούς .

Οι  κίνδυνοι από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς,  είναι αρκετοί , όπως αναφέρει ο κ. Ν.Xρυσικόπουλος στο capital.gr  :

– Απώλεια πόρων για επενδύσεις σε εξοπλισμό, πάγια περιουσιακά στοιχεία, κ.λπ. λόγω αναστολής των επενδύσεων υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες .

– Η αβεβαιότητα και η επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων καθυστερούν και / ή αναστέλλουν την είσοδο των νέων (εγκεκριμένων) συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

– Λόγω της μείωσης της παραγωγής, της μείωσης των πωλήσεων, των δυσκολιών διανομής κ.λπ. οι τρέχουσες ανάγκες ικανοποιούνται ανάλογα με την περίσταση και από το προσωπικό ασφαλείας.

– Μπορεί να υπάρξει κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης και επιβολή κυρώσεων "αθέτησης" για παράβαση των συμβατικών όρων, στασιμότητα των τραπεζικών συναλλαγών (π.χ. ημερομηνίες λήξης των δανείων, προθεσμιακές πράξεις συναλλάγματος "forward forex", κ.λπ.).

– Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στις τράπεζες, οι σημαντικότερες δυσκολίες που παρατηρούνται στην καταβολή των πληρωμών οφείλονται στις διαφορετικές πολιτικές και διαδικασίες που ισχύουν σε κάθε τράπεζα για τη μεταφορά χρημάτων.

– Η περιορισμένη πρόσβαση σε άλλα τραπεζικά προϊόντα (π.χ. εγγυητικές επιστολές) μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στη συμμετοχή εταιρειών σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τέλος, με δεδομένο ότι οι δυσμενείς αυτές συνθήκες που έχουν επεκταθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού, και ιδίως για τις διεθνείς μεταφορές, το σύνολο των επιχειρήσεων θα επιβαρυνθεί με πρόσθετα κόστη.