Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου

Πέρασε η 21η Αυγούστου, που ήταν η πρώτη καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, πέρασε και η 31η Δεκεμβρίου, αλλά οι ιδιώτες δεν πήραν όσα τους χρωστάει το Κράτος, χωρίς να είναι ακόμα σαφές, πότε θα συμβεί αυτό.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν μείωση 308 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου , από τα 1,841 δις ευρώ τον Νοέμβριο σε 1,533 δις ευρώ τον Δεκέμβριο με παράλληλη μείωση 228 εκατ. ευρώ ( από τα 734 εκατ. ευρώ στα 506 εκατ. ευρώ) των εκκρεμών επιστροφών φόρου. Ωστόσο, συνολικά, τα κρατικά «φέσια» προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν στα 2,039 δις ευρώ.

Παρήγορο είναι το γεγονός ότι τα χρέη των νοσοκομείων, μετά από 5 συνεχείς μήνες ανόδου, κατέγραψαν μείωση περί τα 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ «τσίμπησαν» και ανέβηκαν στα 191 εκατ. ευρώ.

Μια από τις 16 μεταμνημονιακές υποχρεώσεις είναι να μην δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα, αλλά από τις μηνιαίες ροές φαίνεται ότι την ώρα που πληρώνονται παλιότερα χρέη, δημιουργούνται καινούργια.