tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παραποίηση ελληνικών σημάτων και προϊόντων από ξένους

Ξένες επιχειρήσεις από τρίτες χώρες παραποιούν ελληνικά προϊόντα και τα κυκλοφορούν στην ΕΕ και στον κόσμο σαν ελληνικά


Τα παραποιημένα προϊόντα («μαϊμού») δεν είναι μόνο τα ξένα που κυκλοφορούν στην χώρα μας. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ξένες επιχειρήσεις από τρίτες χώρες παραποιούν ελληνικά προϊόντα και τα κυκλοφορούν στην ΕΕ και στον κόσμο σαν ελληνικά!

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διαπιστώνονται ανησυχητικά φαινόμενα κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων γνωστών ελληνικών εταιρειών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ με «οικειοποιήσεις» παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι κ.α.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η επιτυχημένη διείσδυση ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές συνοδεύεται συχνά και από εμπορικούς κινδύνους. Γνωστά εμπορικά σήματα κατοχυρώνονται από επιτήδειους σε μεγάλες αγορές, ενώ, παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, στερώντας διεθνή μερίδια από ελληνικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ορισμένοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη εξαγωγικής τεχνογνωσίας από πλευράς, κυρίως, των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων της χώρας και αποσπούν χρήματα ή ακόμα και προϊόντα με τη μορφή δειγμάτων, προκειμένου να "εξασφαλίσουν" την είσοδό τους σε κάποια ξένη αγορά».

Η κ. Σακελλαρίδη απηύθυνε έκκληση στους υποψήφιους Έλληνες εξαγωγείς «να αναζητούν ενημέρωση και υποστήριξη από τους συνδέσμους εξαγωγέων, αλλά και τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, πρεσβείες και γραφεία εμπορικών σχέσεων στις αγορές-στόχους, προτού προχωρήσουν σε κινήσεις που μπορούν να αποβούν ζημιογόνες».

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, είναι συχνό φαινόμενο στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ οι περιπτώσεις κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων, ελληνικών και όχι μόνο εταιρειών, και η παραποίηση προϊόντων που κυκλοφορούν σαν ελληνικά. Επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων φέρονται να κατοχυρώνουν εμπορικά σήματα ελληνικών εταιρειών και να τα διακινούν ως εισαγόμενα στην κινεζική αγορά, ενώ, εκκρεμούν αντίστοιχες αιτήσεις των ελληνικών εταιρειών!

Ο ΠΣΕ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ελληνικών εταιρειών για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων στην Κίνα, πριν τη διενέργεια των εξαγωγών και τη συνετή αποστολή δειγμάτων και συσκευασιών, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αντιγραφών και κακόβουλων κατοχυρώσεων.

Παράλληλα όπως τονίζεται τα κενά του νομικού πλαισίου της ΕΕ για τη διεθνή κατοχύρωση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αξιοποιούν εταιρείες σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, προκειμένου να οικειοποιούνται παραδοσιακά προϊόντα, όπως είναι η φέτα.

Έρευνα του ΠΣΕ στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς φέτας και γιαουρτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες αποσπούν προϊόντα αμερικανικών εταιρειών, που παραπέμπουν στην Ελλάδα (ATHENOS, PRESIDENT, OIKOS, CHOBANI), χωρίς όμως να παράγονται στην Ελλάδα, ούτε από ελληνικές πρώτες ύλες. Αντίστοιχα φαινόμενα προκύπτουν ακόμη και σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι Έλληνες εξαγωγείς και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή φερόμενων εκπροσώπων επιχειρήσεων, που ζητούν αποστολή χρηματικών ποσών για τη διευθέτηση τελωνειακών ζητημάτων και εκτελωνισμών ή ακόμη και πιστοποιήσεων, καθώς και αποστολή δειγμάτων σχετικά υψηλής αξίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ενός προϊόντος σε μία ξένη αγορά.

Ασφαλιστική δικλείδα στις περιπτώσεις αυτές αποτελούν τα συμβόλαια ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων από εγκεκριμένους φορείς, καθώς και η διενέργεια έρευνας αγοράς και φερεγγυότητας του εν δυνάμει αγοραστή-πελάτη.