Ποιοι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί είναι οι κλάδοι επιστημόνων που θα ωφεληθούν από το επίδομα των 400 ευρώ, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, το επίδομα δεν θα δοθεί «οριζόντια» -σε όλους τους εν λόγω επιστήμονες- αλλά θα ληφθούν υπ’ όψην τρία κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο θα είναι το ύψος του εισοδήματος που δήλωσαν πέρσι (για το 2019), η μείωση τζίρου κατά τους μήνες της πανδημίας, αλλά και η ηλικία τους.

Σημειώνεται πως το σχετικό επίδομα, το οποίο θα καλυφθεί με κονδύλια από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, ψηφίστηκε στο τέλος του περασμένου έτους σε νομοσχέδιο που είχε περάσει ο προηγούμενος Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος ήταν η στήριξη των επιστημόνων στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες τις οποίες έχει φέρει η κορονο-κρίση. Ωστόσο, οι μέχρι πρότινος διαβουλεύσεις μεταξύ Υπ. Εργασίας -επιστημόνων δεν είχαν καταλήξει στο τελικό σχέδιο για το εν λόγω επίδομα.

Κάτι τέτοιο έχει πλέον σχεδόν διαμορφωθεί, αν και λεπτομέρειες θα περιληφθούν σε σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία πιθανότατα θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας :

– Η «στόχευση του μέτρου» θα αφορά » στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα)».

– «Θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020″

– «Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

Στο τεχνικό σκέλος της καταβολής του επιδόματος των 400 ευρώ, από το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται πως «για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»».

Επίσης επισημαίνεται πως «για να γίνει αυτή αποδεκτή» η αίτηση «θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)».

Έπειτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, «θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Πηγή: capital.gr