tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πιστοποιητικό εκπαίδευσης στην υγιεινή των τροφίμων

Δόθηκε παράταση μέχρι 4/8/2014 για το πιστοποιητικό υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων

Δόθηκε παράταση μέχρι 4/8/2014

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει διευκρινίσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης στην οποία αναφέρονται οι «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες Διατάξεις» (Υ1γ/Γ.Π οικ 96967 – ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012)

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, πιστοποιητικό εκπαίδευσης στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, κατά τον υγειονομικό έλεγχο της αδειοδότησης, πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παρασκευής τροφίμων.

Από την παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.

Επειδή, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, υπάρχουν πολλές αναφορές από υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών ότι αδυνατούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης και δεδομένου του γεγονότος ότι η διαδικασία εκπαίδευσης και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού του ΕΦΕΤ, προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα, δίδεται μεταβατικό στάδιο προσαρμογής μέχρι 4/8/2014.

Οι αρμόδιες αρχές για το ως άνω χρονικό διάστημα προσαρμογής, σε περίπτωση μη ύπαρξης του σχετικού πιστοποιητικού εκπαίδευσης θα κάνουν δεκτή αίτηση δήλωση του ενδιαφερομένου με συνημμένη βεβαίωση του φορέα εκπαίδευσης, στην οποία να αναφέρεται το πρόγραμμα το οποίο πρόκειται να παρακολουθήσει ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης της επιχείρησης.