tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πολιτισμός: «Η επιστροφή του άνδρα» – βιβλιοπαρουσίαση. 6 βίντεο

Στο βιβλίο, η νέα Οδύσσεια του άνδρα σμιλεύεται στον δρόμο της απουσίας και της επιστροφής του στην οικογενειακή εστία

Μια εκπληκτική βραδιά γνώσης των κοινωνικών και προσωπικών συνεπειών της απουσίας του άνδρα από το σπίτι, απόλαυσαν οι παραβρεθέντες στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Μπαμπαλιού: «Η Επιστροφή του άνδρα».

 

Η παρουσίαση έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 14 Ιουνίου 2017.

Στο βιβλίο, η νέα Οδύσσεια του άνδρα σμιλεύεται στον δρόμο της απουσίας και της επιστροφής του στην οικογενειακή εστία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι περιπτώσεις, οι συνθήκες, οι συνέπειες.

 

 

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

 

Διονύσης Λ. Σακκάς, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, μέλος της Επιστημονικής Ομάδα του ΑΚΜΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συστηµικής Θεραπείας – ΕΛΕΣΥΘ

 

Τρύφων Ζαχαριάδης, Ψυχαναλυτικός θεραπευτής – Συγγραφέας

 

Γιώργος Κίσσας, Ψυχολόγος – Συστηµικός Ψυχοθεραπευτής

 

Η ίδια η συγγραφέας Ελισάβετ Μπαμπαλιού έκανε έναν απολογισμό της συμπυκνωμένης γνώσης και πείρας που απέκτησε στη ζωή της από τη μελέτη του φαινομένου αλλά και από προσωπικά της βιώματα.

 

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Παύλος Τσίµας.

 

 

 

 

Το eea.gr  παρουσιάζει σε βίντεο τις ομιλίες των παρουσιαστών και στο τέλος την «απολογία» της ίδιας της συγγραφέως, η οποία ανέλυσε όλες τις αντιθέσεις και αντιφάσεις που δημιουργεί η, για διάφορους λόγους, απουσία των ανδρών από το σπίτι. Περιέγραψε τις συνέπειες αυτής της απουσίας στις γυναίκες και στην οικογένεια. Από την άλλη περιέγραψε την «Οδύσσεια» των ανδρών, τις μοναχικές τους μάχες, το όνειρο της επιστροφής στην «Ιθάκη» τους, τα οικογενειακά δράματα, το πόσο «ξένος» γυρίζει και πόσο «ξένη» είναι η γη που επιστρέφει και τέλος η υπεροχή του συναισθήματος πάνω στις συνθήκες και η γλυκιά επανένωση των οικογενειών.

 

Σε κάποια στιγμή αναρωτήθηκε: «Οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα απουσίασαν και στο τέλος δεν επέστεψαν θυσιαζόμενοι για ένα ανώτερο ιδανικό και για την προστασία αυτών που άφησαν πίσω τους. Άραγε σήμερα οι νέοι για ποια ιδανικά μάχονται

 

 

Δείτε τις ομιλίες στην παρουσίαση

 

 

Εισαγωγή- σπάνιο βίντεο

 

 

 

Παρουσίαση της εκδήλωσης από τον Παύλο Τσίμα

 

 

 

Διονύσης Σακκάς

 

 

 

Τρύφων Ζαχαριάδης

 

 

 

Γιώργος Κίσσας

 

 

 

Ελ. Μπαρμπαλιού

 

 

 

Για το βιβλίο

 

Ο κ. Διονύσης Σακκάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο:

 

«Το όµορφο και κατανοητό γράψιµο ενός ανθρώπου που έχει µάθει να ακούει τον πόνο και τις δυσκολίες στις σχέσεις των άλλων, αλλά και να τους απευθύνεται µε τρόπο που µπορεί να µιλήσει µέσα τους, συνιστά πολύτιµο χάρισµα της συγγραφέως. Αυτό κάνει το βιβλίο ευανάγνωστο ακόµα και σε µη εξοικειωµένους µε τις θεραπευτικές έννοιες αναγνώστες. Επιπλέον, η πολυεπίπεδη και πολυεστιακή συνθετική του προσέγγιση µπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, τα στελέχη προαγωγής υγείας και πρόληψης, και τους θεραπευτές, ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούν».

 

 

 

 

Κριτικάροντας το βιβλίο ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, έγραψε μεταξύ άλλων:

 

Το άκρως ενδιαφέρον δοκίμιο της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, ευανάγνωστο κι από τον ελάχιστα μυημένο στην επιστήμη της ψυχολογίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις μελέτες των gender studies διεθνώς και στον τόπο μας. Με ύφος γλαφυρό, μας ξεναγεί, με συντομία αξιοζήλευτη, από το απώτατο παρελθόν ως την άυλη ψηφιακή δικτύωση της εποχής μας, στην προβληματική περίπτωση του «υποταγμένου-εξεγερμένου» (όπως επιγραμματικά τη συνοψίζει) «έλληνα άνδρα». Με αντλημένες από την επαγγελματική εμπειρία της «ζωντανές» περιπτώσεις ανδρών που αναζήτησαν λύσεις στα προσωπικά και οικογενειακά τους αδιέξοδα, και στηριγμένο σε μια πλούσια διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, η συγγραφέας καταφέρνει εκείνο στο οποίο αποτυγχάνουν οι ομότεχνες του φύλου της: να μην γράφει ως φεμινίστρια, αλλά ως ανατόμος μιας εν πολλοίς ακόμα ανεξερεύνητης σχέσης πατέρα-γιου στην εποχή μας».

 

 

Ο Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος, επισημαίνει ότι η συγγραφέας:

κατάφερε έναν σημαντικό άθλο. Όχι τόσο για τον αξιοσημείωτο όγκο του έργου της και το εύρος του γνωστικού πεδίου που μας χαρίζει, όσο για την πολυσήμαντη, ευαίσθητη, διεισδυτική προσέγγισή της σε χώρους που δεν είχαν διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε τόσες διαστάσεις, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία. Χώρους που άπτονται ιστορικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, φιλοσοφικών διερευνήσεων. Χώρους, όπου αναδεικνύονται τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που επί αιώνες στόχευαν στην καθυπόταξη του φερόμενου σαν ισχυρού άνδρα σε ρόλους που του επιβλήθηκαν διαχρονικά».

 

 

ΣΒ