tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πόσες επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στην Βουλγαρία

Στοιχεία ΓΕΜΗ 2015 - Διαγραφές εταιριών 25.052, συστάσεις 29.238

 Στοιχεία ΓΕΜΗ 2015 – Διαγραφές εταιριών 25.052, συστάσεις 29.238

 

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ε.Αυγενάκη σχετικά με τις επενδύσεις που "φεύγουν" από την Ελλάδα αλλά και τις επιχειρήσεις που μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, απάντησε ο υπουργός Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κος Γ.Σταθάκης

Τα σημαντικότερα τμήματα της ερώτησης και της απάντησης στην βουλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ:
Η εχθρική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο έχει εκφραστεί πολλάκις από μέλη της Κυβέρνησης, αλλά έχει και εμπράκτως αποτυπωθεί, όπως στην περίπτωση των Σκουριών. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας περίπου εξήντα χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες, ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τους υψηλούς φόρους της χώρας μας

Εκτιμάται, κύριε Πρόεδρε, ότι δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χάνονται ετησίως εάν δεν αναστραφεί το εχθρικό κλίμα με τις επενδύσεις.
Η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα είναι επίσης τραγική. Σύμφωνα με έρευνα –καταθέτω στοιχεία του ΕΒΕΑ- το 2015 έκλεισε με αρνητικό τρόπο, εξαλείφοντας την όποια πρόοδο σημειώθηκε το 2014.
Τραγική είναι η χρονιά που πέρασε και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αφού αυξήθηκε στο 59% το ποσοστό των εξαγωγικών επιχειρήσεων που το 2015 δεν είχε εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή έχετε επιδοθεί σε μια προσπάθεια κατάληψης του κράτους.
Κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ: Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν και πόσες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό το 2015;
Πόσες επενδύσεις έγιναν στη χώρα μας το 2015; Παρακαλώ, θέλω στοιχεία κι όχι γενικόλογα. Έχει γίνει εκτίμηση των επενδύσεων που τελικά δεν υλοποιήθηκαν; Ποιο το κόστος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αν έχετε αναρωτηθεί;
Τι κάνετε για να δημιουργήσετε ένα φιλοεπενδυτικό, οικονομικό κλίμα στη χώρα μας;
Και επειδή σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση είχατε απαντήσει γενικά και αόριστα –το συνηθίζετε άλλωστε- ότι είναι πολλές οι ξένες επενδύσεις που έχουν έρθει στη χώρα μας, παρακαλώ πολύ εάν έχετε ένα έγγραφο, καταθέστε το, διότι οι υπηρεσίες σας δεν διαθέτουν κάτι, παρόλο που το αναζήτησα μετά την τοποθέτησή σας εδώ στο Βήμα της Βουλής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού):
……
Πρώτον, φυγή επιχειρήσεων στη Βουλγαρία. Ακούμε τρομερά νούμερα. «Εξήντα χιλιάδες έφυγαν στη Βουλγαρία». Επιτρέψτε μου να καταθέσω τα στοιχεία του Προέδρου του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου της Βορείου Ελλάδος, του κ. Χρήστου Καζατζή, που σημειώνει: «Μετά τα capital controls υπάρχει μια κινητικότητα ως προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Διάφορες εταιρείες εισαγωγικού ή άλλου χαρακτήρα, λόγω του ότι αδυνατούν να παραγγείλουν ή να πληρώσουν παραγγελίες, κινήθηκαν ανοίγοντας λογαριασμούς στη γειτονική χώρα».
Από τα στοιχεία αυτά που λάβαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, σχετικά με το συνολικό αριθμό βουλγαρικών εταιριών στις οποίες συμμετέχει ελληνικό νομικό πρόσωπο -μπορώ να σας παραθέσω τα στοιχεία επακριβώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014- προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ήταν έντεκα χιλιάδες, από τις οποίες οι εννέα χιλιάδες δεν εμφανίζουν ούτε έναν απασχολούμενο.
Επίσης, έξι χιλιάδες από τις έντεκα χιλιάδες έχουν μηδενική δραστηριότητα. Αυτά ήταν τα δεδομένα στο τέλος του 2014.
Για το 2015 υπήρξαν περίπου δύο χιλιάδες νέες εγγραφές-καταχωρήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, δεν προκάλεσαν τη δημιουργία ούτε μιας θέσης εργασίας στη Βουλγαρία και δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Συνάδουν τα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών με αυτό που μόλις σας ανέφερα, δηλαδή τον σχολιασμό και την ανάλυση του Προέδρου του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.
Συνεπώς, η κατάσταση για το κύμα των εξήντα χιλιάδων είναι παραπλανητική. Επαναλαμβάνω τα στοιχεία: έντεκα χιλιάδες είναι ελληνικών συμφερόντων, εννέα χιλιάδες δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, το 2015 είχαμε δύο χιλιάδες νέες εγγραφές, που αφορούν πρωτίστως –επαναλαμβάνω- μεταφορά ή άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη γειτονική χώρα. Αυτά είναι τα δεδομένα.
Πάμε στο δεύτερο θέμα της καταστροφής και του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Όπως ξέρετε, η καταγραφή είναι δεδομένη. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια του μνημονίου είχαμε μείωση διακοσίων πενήντα χιλιάδων επιχειρήσεων.
 
Ας πάρουμε, όμως, το ΓΕΜΗ του 2015 για τη χρονιά που μας ενδιαφέρει: Διαγραφές 25.052, συστάσεις 29.238. Υπερτερεί κατά τρεισήμισι-τέσσερις χιλιάδες ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγγράφονται σε σχέση μ’ αυτές που διαγράφονται.
Όσον αφορά   στον αριθμό επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό κατά το 2015, όλες οι επιχειρήσεις –επαναλαμβάνω- είναι 534, άρα η ιδέα ότι υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δημιούργησαν αυτά τα δεδομένα –με βάση τα δεδομένα του ΓΕΜΗ- το επιβεβαιώνουν αυτό.

Στοιχεία για την ανεργία, ΕΛΣΤΑΤ. Τα επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Απορώ γιατί τα επαναφέρει η Κυβέρνηση αναφορικά με την οριακή μείωση της ανεργίας το ’15. Το ’10 ήταν 13,9, το ’11 ήταν 20,2, το ’12 ήταν 26, το ’13 ήταν 27,7, το ’14 ήταν 26, πρώτη μείωση. Το ’15 συνεχίζεται η μείωση, 24,5. Άρα, απορώ γιατί επαναφέρεται το θέμα της ανεργίας. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε το ’14 για πρώτη φορά μείωση της ανεργίας κατά 1,7. Ενάμισι τοις εκατό είναι η μείωση της ανεργίας με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το 2015.
 

Πηγή: Taxheaven