tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Πόθεν έσχες» σε όλο τον κόσμο για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας!

Υποχρέωση δήλωσης και δικαιολόγηση της  απόκτησης ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών κ.α. στο εξωτερικό.

 

Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος υπάγονται στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων («πόθεν έσχες») ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η σχετική διάταξη δεν κάνει διάκριση μεταξύ περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή. Έτσι όταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος αποκτούν για παράδειγμα ένα ακίνητο στο εξωτερικό ή αποκτούν μετοχές αλλοδαπής εταιρείας, υπάγονται στα τεκμήρια απόκτησης (Ε.2008/2019).

Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα που έχουν προκύψει στην αλλοδαπή για την κάλυψη τεκμηρίων, εφόσον τα εισοδήματα αυτά έχουν φορολογηθεί ή νομίμως απαλλαγεί και περιλαμβάνονται στη δήλωσή του, εφόσον υπήρχε σχετική υποχρέωση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ενδεικτικά μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών, μερίσματα μετόχων ναυλομεσιτικών και λοιπών ναυτιλιακών εταιρειών του άρθρου 25 του ν. 27/1975, το τίμημα πώλησης ακινήτου στην αλλοδαπή. Η δικαιολόγηση των τεκμηρίων συντρέχει ανεξάρτητα αν τα εισοδήματα αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή όχι (Ε.2008/2019).

Η προσαύξηση περιουσίας η οποία προέρχεται από «παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία» φορολογείται, αυτοτελώς, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 33% για τα φορολογικά έτη από το 2014 και εφεξής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη χρήση του 2013, η οποία δεν είναι παραγεγραμμένη και μπορεί να ελεγχθεί, η προσαύξηση περιουσίας προστίθεται, ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, στα λοιπά εισοδήματα της εν λόγω κατηγορίας, τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 26% έως το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ για το υπερβάλλον, με 33%.

 

Πηγή: Grant Thornton

 

Β