Προς αλλαγή το ύψος των 500 ευρώ για την τραπεζική εξόφληση τιμολογίων

το υπουργείο προσανατολίζεται, ο πήχης να ανέβει από τα 500 ευρώ τουλάχιστον στα 1500 ευρώ

Ισχυρότατες πιέσεις να αλλάξει το όριο, δέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, μετά και την ανάδειξη από την ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του σοβαρού προβλήματος που προκαλεί στις επιχειρήσεις και στην αγορά, η υποχρεωτική πληρωμή των τιμολογίων, άνω των 500 ευρώ, μέσω τραπεζών.

 

Πληροφορίες του  www.eea.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει όπισθεν ολοταχώς θορυβημένο από τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών και παραδεχόμενο τις δυσλειτουργίες που προκαλεί στις συναλλαγές των επιχειρήσεων η ως άνω υποχρέωση, όπως περιγράφτηκαν στη σχετική ανακοίνωση του ΕΕΑ (εδώ)

 

Για τα προβλήματα εφαρμογής των νέων φορολογικών διατάξεων πραγματοποιήθηκε, στις 16 Ιανουαρίου, ειδική σύσκεψη στελεχών και φοροτεχνικών  στο υπουργείο Οικονομικών όπου, μεταξύ των πρώτων, συζητήθηκε και το πρόβλημα που έθεσε το ΕΕΑ. Κατά τη σύσκεψη, τοσο ο ΓΓ Δ. Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, όσο και οι περάγοντες του ΥΠ.ΟΙΚ. αναγνώρισαν το πρόβλημα και η συζήτηση ήταν αν θα έπρεπε να εξισωθεί το όριο των τιμολογιων  με το όριο των 1.500 ευρώ που ισχύει για τις λιανικές πωλήσεις ή αν πρέπει να ευρεθεί ένα ενδιάμεσο ποσό.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.eea.gr , το υπουργείο προσανατολίζεται, κατά πρώτο λόγο, ο πήχης να ανέβει από τα 500 ευρώ τουλάχιστον στα 1500 ευρώ, ώστε να σταματήσουν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της αγοράς. Η απόφαση, παρότι είναι ειλημμένη, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ανακοινωθεί, καθώς μια εσπευσμένη αναδίπλωση θα επιβεβαίωνε την εικόνα του «λάθους», την οποία θέλει να αποφύγει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Ωστόσο το πρόβλημα διογκώνεται κάθε μέρα καθώς είναι καθημερινές οι διαμαρτυρίες τόσο των μελών του ΕΕΑ, όσο και πολλών λογιστών και φοροτεχνικών που εκπροσωπούν στο Ε.Ε.Α τις επιχειρήσεις. Εκ των πραγμάτων το ΕΕΑ είναι αναγκασμένο να συνεχίσει τις πιέσεις για άμεση ρύθμιση του θέματος. Είναι καλύτερα, κατά τους γνώστες της αγοράς, ένα λάθος να αναγνωρισθεί και να διορθωθεί εγκαίρως παρά για λόγους κυβερνητικού «πρεστίζ» να προκαλούνται ζημίες στην αγορά και τελικά στο ίδιο το κράτος.

 

Πάντως οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται το πρόβλημα και πιστεύουν ότι, κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών, το υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείεται ανακοινώσει μεταβολή θέσης στα επόμενα 24ωρα.

 

Το www.eea.gr θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει.